Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ναι σε κυρώσεις για χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των αναπήρων

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ναι σε κυρώσεις για χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των αναπήρων
O Στέλιος Κυμπουρόπουλος Facebook/eUkympouropoulos

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλάει στο News 24/7 για τα ζητήματα προσβασιμότητας, τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ευρώπη και σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην "εύθραυστη" Ευρωβουλή. Τι λέει για το ψήφισμα για τα "ολοκληρωτικά καθεστώτα", για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, αλλά και για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του στις Βρυξέλλες λίγο μετά τη συνάντηση που διοργάνωσε το Freedom Drive για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ, με δική του πρωτοβουλία.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του Meet my MEP με Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, αλλά και στελέχη του European Network of Independent Living (ENIL). Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, έχει άλλωστε μακρά πορεία στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πλήρη πρόσβαση των αναπήρων σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις, κάτι που στοχεύει να κλιμακώσει μέσα από τη νέα του θέση.

Ξεκινώντας την κουβέντα μας, τον ρωτήσαμε για το πώς σχολιάζει το μεγάλο ρεκόρ που κατέγραψε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυμπουρόπουλος μάζεψε 577.114 ψήφους, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, στις Ευρωεκλογές του 2014, είχε πάρει 466.902 σταυρούς.

Ο κόσμος είδε στο πρόσωπό μου το σπρώξιμο για μια αλλαγή

“Είναι ένα τεράστιο ρεκόρ το οποίο είχε τη σημασία του την ώρα που έγινε. Τότε είχε μια ιδιαίτερη σημασία, πράγματι, τώρα έχει σημασία ότι είμαι εδώ. Ο κόσμος ψηφίζει κόμματα, αλλά ψηφίζει και πρόσωπα. Στο δικό μου πρόσωπο είδε την πορεία που έχω και τον αντίκτυπο της πορείας μου αυτής. Το σπρώξιμο για μια αλλαγή, την τάση για αλλαγή. Αυτό εκπροσωπούσε αυτή η υποψηφιότητα και αυτό δείχνει το αποτέλεσμα που κατέγραψα”.

Για τις νέες αρμοδιότητές του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναλύει στο News 24/7:

“Αυτή την περίοδο μετέχω σε τρεις επιτροπές. Στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, σε επιτροπή για τις περιφέρειες όπου συζητείται το πώς μπορούν να εξισορροπηθούν οι ανισότητες των χωρών εντός της ΕΕ, καθώς και στην επιτροπή δικαιωμάτων η οποία συγκροτεί ψηφίσματα που φέρνουν στο επίκεντρο τα δικαιώματα του ανθρώπου ως υπόσταση. Είναι η επιτροπή στην οποία βλέπουμε πρακτικά το πώς εφαρμόζονται οι αξίες της Ευρώπης. Πώς εφαρμόζονται και πώς δεν εφαρμόζονται, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα μετέχω στην αντιπροσωπεία που αφορά την Ένωση της Μεσογείου, ενώ εξειδικεύομαι και στην αντιπροσωπεία για τις χώρες του Μασρέκ (βορειοανατολική διαμερισματοποίηση της Μεσογείου), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος έχει πολύ έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Το τόξο Αιγύπτου – Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας ανοίγει δρόμους ουσιαστικούς ως προς την ενέργεια, και έχω ήδη ξεκινήσει προσωπικές επαφές με ανθρώπους της Αιγύπτου για τις οικονομικές γέφυρες, οι οποίες είναι και γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας”.

Η συζήτηση με τον κ. Κυμπουρόπουλο, έτυχε να γίνει την ίδια ημέρα με την ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά, εν μέσω πιέσεων των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν. Έτσι, τον ρωτήσαμε πώς σχολιάζει το περίφημο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” που αναφέρεται στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά. Είναι ένας τίτλος που αδικεί τις προθέσεις της επιτροπής; Χρειάζονται περισσότερες διεκδικήσεις;

“Μετείχα σε ακροάσεις για την απασχόληση, για την ισότητα και των περιφερειών – συνοχής καθώς και στην ακρόαση του κ. Σχοινά.

Ο τίτλος αδικεί τις προθέσεις του κ. Σχοινά. Αυτό γιατί η ΕΕ βασίζεται σε αξίες δημοκρατίας, ελευθεριών, συνοχής και αυτό είναι το μέλημα της εν λόγω επιτροπής, το να διασφαλίζει τη διατήρηση του δημοκρατικού πνεύματος της Ευρώπης, και γιατί να μην το βελτιώνει κιόλας.

Το δικαίωμα να ζει ο καθένας εκεί που θέλει και έχει αποφασίσει με ανθρώπινες συνθήκες, είναι αναφαίρετο

Το ζητούμενο είναι να ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας ομάδες λειτουργικές, τις οποίες -δυστυχώς ακόμη- δεν τις θεωρούμε ενσωματωμένες. Μιλάμε για τους ανάπηρους συμπολίτες μας που είναι 80 εκατομμύρια. Άρα πράγματι, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα σχετικά με το τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση”, απαντά ο κ. Κυμπουρόπουλος για να συνεχίσει:

“Ένα από τα καίρια ζητήματα που θα δω και σαν αντιπρόεδρος στο Disability Intergroup των Ευρωβουλευτών, είναι η αποϊδρυματοποίηση. Αποϊδρυματοποίηση σημαίνει καταστρέφουμε και διαγράφουμε εικόνες τύπου Λεχαινά. Δηλαδή, παιδιά σε κλουβιά να ταΐζονται με πολτώδη ζουμιά, αυτές οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, ακριβώς αυτές που ουδείς δεν πρέπει να βιώνει. Το δικαίωμα να ζει ο καθένας εκεί που θέλει και έχει αποφασίσει με ανθρώπινες συνθήκες, είναι αναφαίρετο”.

“Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να δίνει χρήματα για να χτίζονται τέτοιες δομές. Να κοιτάζει τη μοναδικότητα του ποιος είναι ο καθένας, να δίνει χρήματα εξατομικευμένα για να μπορεί να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς. Να μη δίνονται πόροι για δομές τέτοιου τύπου”.

Τον ρωτάμε ακόμη αν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων για όσους δεν εφαρμόζουν πολιτικές πλήρους πρόσβασης. Και σε αυτές τις χώρες, είναι φυσικά και η Ελλάδα.

“Ναι, είμαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων. Ξέρετε, δεν είναι μόνο πίσω η Ελλάδα σε ζητήματα προσβασιμότητας. Η αλήθεια είναι πως στα θέματα προσβασιμότητας ο μέσος όρος λειτουργίας των κρατών-μελών δεν απέχει από αυτό που έχουμε στην Ελλάδα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η νοοτροπία μας είναι δύσκαμπτη. Σε κάποια χωριά ο άνθρωπος που έχει ένα πρόβλημα υγείας, μια αναπηρία, ντρέπεται να κυκλοφορήσει και να ζήσει κανονικά.

Αυτό για να αλλάξει δεν θέλει χρήματα, θέλει προσπάθεια, κόπο και ενέργεια. Είναι ένας συνδυασμός παιδείας, εφαρμογής, ελέγχου και κυρώσεων”.

Απαντώντας στο αν ο ίδιος έχει αισθανθεί διακρίσεις σε βάρος του, μας λέει:

“Δεν έχει σημασία αν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει αισθανθεί διακρίσεις. Σημασία έχει να μην αισθάνεται κανένας τέτοιου τύπου διακριτικές συμπεριφορές. Να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Εγώ ως χαρακτήρας έχω τα χ χαρακτηριστικά για να μπορέσω να αντεπεξέλθω. Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Άρα λοιπόν πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην υπάρχουν αυτές οι αρνητικές φωνές. Αν δεν υπάρχουν, όλες οι προσωπικότητες θα μπορούν να βγουν έξω, αυτό έχει σημασία”.

Για το ψήφισμα περί ολοκληρωτικών καθεστώτων στο οποίο ψήφισε “λευκό”, απαντά:

“Μια ευρωομάδα έχει πλουραλισμό θέσεων και λειτουργιών, πάντα σε ένα πλαίσιο. Όταν μιλάμε για ομάδα, μιλάμε για ένα σύνολο απόψεων και συνεργασιών, στοιχεία τα οποία χωράνε στα πλαίσιά της. Δεν μιλάμε για συγκρούσεις αλλά για αποδόσεις απόψεων και θέσεων που συμβάλλουν στο να γίνει πιο πλούσιο το σύνολό της. Είμαστε μια ομάδα και για μένα , κάτω από ένα συντονισμό, μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και κινητικότητα για να υπάρχει καλύτερος πλουραλισμός”.

“Αυτός ο πλουραλισμός υπάρχει και στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη”, συνεχίζει.

“Κινητοποιήθηκα για να μετέχω στις ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν είμαι άνθρωπος της απολιτότητας. Μου αρέσει να ρέει η ελευθερία κινήσεων σε ένα πλαίσιο. Δεν μπορούμε να έχουμε φωνές αποκοπής, αλλά ο,τι και να λέγεται χωράει χωρίς εντάσεις και διασπαστικές τάσεις. Αυτό διασφαλίζεται από τη ΝΔ”.

Εν συνεχεία τον ρωτάμε ποιο ήταν το αποτύπωμα της κρίσης στην Ελλάδα.

“Δυστυχώς ως κοινωνία δεν είχαμε τον χρόνο να αντιληφθούμε τί γινόταν. Ήταν ένα μεγάλο κύμα που ήρθε από καταστάσεις εκτός Ευρώπης και επηρέασε και την Ευρώπη. Η ΕΕ έκανε το παν για να διατηρηθεί όρθια. Από εκεί και πέρα ήταν και το τι έκαναν τα κράτη – μέλη μόνα τους. Το τι έκαναν για να αντεπεξέλθουν είχε να κάνει με την ιστορία τους και την οικονομική τους ιστορία. Εμείς δεν ήμασταν στέρεοι στην οικονομία μας. Ήταν αναγκαίο να κοιτάξουμε και τα δικά μας πόδια, τα δικά μας παπούτσια που ήταν τρύπια.

Τώρα που το αναγνωρίσαμε αυτό και θεωρώ πως μάθαμε από την ιστορία μας, είμαστε πιο έτοιμοι να σηκωθούμε και να περπατήσουμε. Μπορούμε, και αυτό έχει φανεί τελευταία από τις ανάσες και τις αναγνωρίσεις που αποτυπώνονται στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα, φαίνεται πως είμαστε πιο σοβαροί και κάτι αλλάζει. Έχει σημασία η σοβαρή πολιτική σε όλα αυτά”.

Είχαμε μια πολιτική πορεία που δημιουργούσε τελικά μια σαθρότητα στο έδαφος

“Εννοείται πως θα έπρεπε να υπάρχουν υπερκομματικές συνεργασίες αλλά εννοείται πως πρέπει να βλέπουμε διαχρονικά και τα λάθη που έχουμε κάνει. Ένα κράτος κρίνεται από την πολιτική του και αυτό είναι καθρέφτης της κοινωνίας του. Είχαμε μια πολιτική πορεία που δημιουργούσε τελικά μια σαθρότητα στο έδαφος. Και αυτό ήταν ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης που επηρέασε πολλές χώρες της ΕΕ”.

Κεφάλαιο κλιματική αλλαγή, πράσινη ανάπτυξη και Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία αναμένεται να τιμηθεί και με το Νόμπελ Ειρήνης.

“Δεν μπορούμε να παραλληλίσουμε τη Γκρέτα με το green deal” σχολιάζει ο Στ. Κυμπουρόπουλος. “Η Γκρέτα είναι ένα φαινόμενο μιας ανάγκης που εικονοποιείται με αυτό τον τρόπο. Είναι ένα σημείο σε μια μεγαλύτερη εικόνα. Η μεγαλύτερη εικόνα δεν είναι η Γκρέτα αλλά οι πολιτικές που πρέπει να ενσωματώσουμε. Πολιτικές που να ανταποκρίνονται στο ότι έχουμε ανάγκη το περιβάλλον, και ακόμα καλύτερα πως πρέπει να έχουμε έναν μόνιμο διάλογο με το περιβάλλον.

Η ανάγκη είναι να ενταχθούν όλα αυτά στις πολιτικές μας για τα σκουπίδια μας, για τα απόβλητά μας, αλλιώς δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Η Γκρέτα είναι η προσωποποίηση αυτής της ανάγκης”.

Η Γκρέτα είναι η προσωποποίηση μιας ανάγκης

Τέλος, ρωτάμε τον κ. Κυμπουρόπουλο σχετικά με το ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να κάνει πραγματικότητα την πράσινη ανάπτυξη. Να βελτιώσει την ποιότητα εργασίας, τις θέσεις και τις συνθήκες, να ενταχθεί τώρα στο ψηφιακό περιβάλλον και να προστατεύσει αυτό το ψηφιακό περιβάλλον. Και τέλος, να μη χάσει τις αξίες της. Να μη χάσει τις βάσεις πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε.

Να δημιουργηθεί η ταυτότητα του Ευρωπαίου. Νοιώθω Έλληνας, να νιώσω και Ευρωπαίος. Είμαστε μια οικογένεια και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Έχουμε πολλά που μας ενώνουν και οι διαφορές μας είναι ελάχιστες. Έχουμε την καλύτερη δημοκρατία του κόσμου και πάνω σε αυτό πρέπει να βασιστούμε. Η Ευρώπη έχει ποιότητα και ελευθερίες, σε αυτή την κοινή πορεία πρέπει να συμβαδίσουν όλοι οι λαοί που συνθέτουν τους 27″.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα