Στρατούλης στο NEWS 247: Η κυβέρνηση δεν σώζει, αλλά καταστρέφει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις
Το μέλος της πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση κόψει πάλι συντάξεις, θα είναι σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές. Εκτιμά όμως ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι “ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο μνημονιακός, και δεν ντρέπεται να το λέει”
- 18 Ιανουαρίου 2016 08:19
Καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, το μέλος της πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο News247.
“Εάν η κυβέρνηση κόψει πάλι συντάξεις, θα είναι σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές”, υποστηρίζει ο κ.Στρατούλης, καταθέτοντας τη δική του αντιπρόταση στο κυβερνητικό σχέδιο, με πρώτο βήμα την αντιμετώπιση της ανεργίας με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας.
Αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ΛΑΕ έμεινε εκτός Βουλής και παραδέχεται ότι αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην αντιπολιτευτική της δυνατότητα, προαναγγέλλει ωστόσο αντεπίθεση “μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, για να μην περάσουν η ασφαλιστική κατεδάφιση, ο φορολογικός εξανδραποδισμός των αγροτών, η εκχώρηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλια, και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας” και αναφέρεται στην επικαιροποίηση της εναλλακτικής στα μνημόνια πολιτικής και οικονομικής πρότασης της ΛΑΕ στην ιδρυτική συνδιάσκεψή της, που θα γίνει σύντομα.
Ο κ.Στρατούλης εκφράζει επίσης την άποψη ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διότι “ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο μνημονιακός, και δεν ντρέπεται να το λέει”.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Στρατούλη στο News247 έχει ως εξής:
Η Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε μέχρι πρότινος, αποφάσισε να περικόψει για μία ακόμη φορά τις συντάξεις. Για ποιους λόγους άλλαξε την κόκκινη γραμμή της; Γινόταν διαφορετικά;
Η Κυβέρνηση περικόπτει για άλλη μια φορά συντάξεις, γιατί υπόγραψε το 3ο μνημόνιο, με το οποίο ανάλαβε τη δέσμευση να μειώσει για το 2015-16, τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 2,25 δις ευρώ, ώστε με αυτά να συνεχίσει να αποπληρώνει το επαχθές και άδικο δημόσιο χρέος. Τα μέτρα περικοπής των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση δεν συνιστούν ασφαλιστική μεταρρύθμιση ούτε τα παίρνει, για να σωθούν οι συντάξεις. Είναι μέτρα ασφαλιστικής κατεδάφισης. Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, όπως αποδείχτηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια, δεν σώζουν τις συντάξεις. Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι το δήθεν υψηλό επίπεδο των δαπανών της, αφού πλέον οι συντάξεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη, αλλά η δραματική μείωση των εσόδων της λόγω εφαρμογής των μνημονίων της λιτότητας, που εκτίναξαν την ανεργία και μείωσαν δραματικά τους μισθούς.
Η αύξηση των εισφορών συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση και τους εργοδότες. Είστε σύμφωνος με μια τέτοια εξέλιξη; Δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη ανάχωμα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που πλήρωσε μέχρι τώρα την κρίση;
Η λύση για την στήριξη και αναβάθμιση των συντάξεων δεν βρίσκεται σε νέες μειώσεις των συντάξεων και σε νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών, που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο των δανειστών, αλλά όπως προανέφερα στην αποκατάσταση και στην αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή εάν: Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία.
Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.
Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.
Αξιοποιείται με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της.
Γίνει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν οι “έχοντες” και βασιζόμενες σ’ αυτή την παραδοχή οι Κυβερνήσεις προχώρησαν σε μειώσεις συντάξεων για όσους ελάμβαναν ποσά μεγαλύτερα των 1000 ευρώ. Δεν είναι άδικο να εξισωθούν οι συντάξεις όλων, ανεξαρτήτως των εισφορών που πλήρωσαν;
Από τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς, δεν ζουν πλέον μόνο οι ίδιοι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες ανέργων παιδιών ή εγγονών τους. Εάν η κυβέρνηση κόψει πάλι συντάξεις, θα είναι σαν να κόβει και ανθρώπινες ζωές. Αυτό που με ρωτάτε, δεν είναι απλά άδικο, αλλά θα ενισχύσει την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Εδώ και χρόνια υπάρχει σαν σκέψη η ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα για την ασφάλιση, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύετε ότι με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης οδηγούμαστε σ’ αυτή τη λύση;
Ναι, δυστυχώς, οδηγεί σε αυτή τη «λύση» όσους βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους από τις συρρικνωμένες από τις διαρκείς μειώσεις τους συντάξεις τους. Αυτό, όμως, δεν θα είναι πλέον κοινωνική ασφάλιση, την οποία η κυβέρνηση έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος να εγγυάται.
Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους μετά την αναστολή λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση γι’ αυτούς αλλά και σχετικά με την επένδυση της Eldorado Gold;
Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον και για το δημόσιο συμφέρον.
Με τις κινήσεις, που είχε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο επικεφαλής μας σήμερα Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέκυψε ότι η Eldorado Gold δεν διέθετε την «καθαρή» τεχνολογία, που είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει, προκειμένου να παράγεται, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για το περιβάλλον, ο χρυσός από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα.
Αυτή η πλευρά είναι μόνο μία από τις πολλές άλλες, που επιβεβαιώνουν την ανάγκη να σταματήσει αυτό το κακό με τρόπους, που θα προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Η αναγκαία απομάκρυνση της Eldorado Gold από τις Σκουριές, θα πρέπει από πλευράς κυβέρνησης, για να μην χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι σε αυτή στη Χαλκιδική, να συνδυαστεί με ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με επίκεντρο την αναβάθμιση του πρωτογενούς και άλλων παραγωγικών τομέων και την προάσπιση του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί πλήρως, εμπράκτως και απολύτως την εργασία και το μέλλον της περιοχής μετά την απομάκρυνση της Eldorado Gold.
Μέχρι τώρα δεν έχω καταλάβει ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.
Γιατί ή ΛΑΕ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Τι πρέπει να γίνει τώρα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;
Οι αιτίες έχουν να κάνουν με τον πολύ σύντομο χρόνο των 25 ημερών, μέσα στον οποίο συγκροτηθήκαμε και δώσαμε τη μάχη των εκλογών, με την καθολική επίθεση και συκοφάντηση ως «συμμορία δραχμιστών» που δεχθήκαμε από το σύνολο των ΜΜΕ και από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης με την αδυναμία μας να προβάλουμε πειστικά την εναλλακτική μας πρόταση και να σπάσουμε το φόβο και την καταστροφολογία για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, να εντοπίσουμε εγκαίρως το μέγεθος της αποχής, αλλά και τον κίνδυνο μη εισόδου μας στη Βουλή, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα την εκλογική μας καμπάνια.
Η μη συμμετοχή στη Βουλή μας δημιουργεί μεγάλες πολιτικές δυσκολίες. Ωστόσο ανασυντασσόμαστε, ανασυγκροτούμαστε ως αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό, προοδευτικό πολιτικό μέτωπο με συμμετοχή, δημοκρατία, εξωστρέφεια.
Έχουμε ήδη περάσει στην αντεπίθεση μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, για να μην περάσουν η ασφαλιστική κατεδάφιση, ο φορολογικός εξανδραποδισμός των αγροτών, η εκχώρηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλια, και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψή μας, που θα γίνει σύντομα, θα εμβαθύνουμε και θα επικαιροποιήσουμε την εναλλακτική στα μνημόνια πολιτική και οικονομική πρότασή μας.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ πως θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό; Ορισμένοι θεωρούν ότι θα διευκολύνει το Μαξιμου να περάσει το ασφαλιστικό.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποτελέσει για τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα εναλλακτική λύση στη μνημονιακά μεταλλαγμένη κυβέρνηση, γιατί η ΝΔ δεσμεύεται πολιτικά από το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο μνημονιακός, και δεν ντρέπεται να το λέει, από το ίδιο το Μνημόνιο. Θα πιέζει την σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο. Το πάνδημο όμως αίτημα του λαού και της νεολαίας δεν είναι για ακόμα περισσότερο μνημόνιο και λιτότητα, αλλά για απαλλαγή του από τα μνημόνια φτωχοποίησης τους και από τα βάρη του δημοσίου χρέους και την προώθηση μίας αναπτυξιακής πολιτικής οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής αναγέννησης της χώρας μας.
πηγή φωτογραφίας: sooc