Σβεν Γκίγκολντ στο NEWS 24/7: ‘Οποιος ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα κάνει λάθος’
O Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, μιλά στο NEWS 24/7 για τις μεταρρυθμίσεις, τα λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ. Γιατί ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της πατρίδας του
- 28 Ιουνίου 2017 11:40
«Ντροπή» που η κυβέρνηση της πατρίδας του «παρείχε στο ΔΝΤ την ευκαιρία να καταστήσει δυνατές τις άδικες περικοπές» που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός νιώθει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.
Ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), ο Γκίγκολντ επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Μιλώντας στο Νews247.gr, o προοδευτικός οικονομολόγος, που έχει πολλές φορές κάνει έκκληση στην Ευρωζώνη να μην επιμείνει σε περικοπές που ψαλιδίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα, αναγνωρίζει ότι «κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι καλές» και εγκαλεί την κυβέρνηση Μέρκελ για την ανεύθυνη στάση τους να μην συμφωνήσουν άμεσα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
– Κατά την επίσκεψή σας, συναντήσατε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ποια είναι η εντύπωσή σας για την κατάσταση στην Ελλάδα;
“Δυστυχώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάστηκε να ακυρώσει το ραντεβού του. Ωστόσο, γενικότερα, είχαμε μια πολύ καλή εικόνα για το τι συμβαίνει. Συνάντησα αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους στην Αρχή Ανταγωνισμού και στη φορολογική διοίκηση. Άκουσα τα μέλη της κυβέρνησης να μιλάνε σαν σοσιαλδημοκράτες. Υπήρξε μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών. Σημαντικό είναι να υπάρξουν καλές συνθήκες για βιώσιμες επιχειρήσεις χωρίς να προδίδονται οι ταξικοί αγώνες.
Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός προς τους καινοτόμους τομείς. Ο λιγνίτης και τα ορυχεία δεν παρέχουν ασφαλή εργασία στο μέλλον. Οι μελλοντικές επενδύσεις και οι προσπάθειες της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθούν σαφώς στους τομείς του μέλλοντος, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, η πράσινη ενέργεια, ο βιώσιμος τουρισμός και η γεωργία, η κοινωνική οικονομία και η καινοτόμος μεταποιητική βιομηχανία”.
– Είσαστε αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση;
“Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις είναι χρήσιμες. Θα είναι λογικό να οικοδομηθεί μια σταθερή εθνική συναίνεση για την εφαρμογή τους. Ωστόσο, ορισμένες αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις είναι απλώς ένας ακόμη γύρος λιτότητας σε βάρος ορισμένων από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι των 600 – 700 ευρώ θα αντιμετωπίσουν διπλό χτύπημα. Οι συντάξεις τους θα μειωθούν και θα φορολογηθούν περισσότερο. Θα οδηγηθούν δηλαδή βαθύτερα στη φτώχεια.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της δεοντολογίας και τις αξίες που κατοχυρώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα βοηθήσουν αυτούς τους συνταξιούχους και δεν είναι καθόλου σαφές εάν θα εφαρμοστούν ποτέ. Αισθάνθηκα ντροπή που η κυβέρνηση της πατρίδας μου παρείχε στο ΔΝΤ την ευκαιρία να καταστήσει δυνατές αυτές τις άδικες περικοπές που ανακυκλώνονται ως μέρος του μνημονίου”.
– Στη Γερμανία και τους θεσμούς, υπάρχουν πολιτικοί που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει διαγράψει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της σε ο,τι αφορά τη διοίκηση και την αποτελεσματική φορολογική πολιτική. Τελικά εσείς τι πιστεύετε;
“Οποιος ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα είναι λάθος. Η είσπραξη φόρων βελτιώνεται. Λίγοι αλλά τουλάχιστον ορισμένοι φοροδιαφεύγοντες έφτασαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Αρχή ανταγωνισμού φαίνεται να κάνει καλή δουλειά. Εάν οι συστάσεις τους εφαρμόζονται πραγματικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να έχουν τελικά μια καλύτερη συμφωνία. Ωστόσο, είμαι λιγότερο πεπεισμένος ότι οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ των προνομιούχων επιχειρηματικών ή πολιτικών συμφερόντων και του κράτους έχουν λήξει.
Η Ελλάδα έχει ακόμα έναν μακρύ δρόμο για να φτάσει σε μια ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση που δεν είναι πολιτικά καθοδηγούμενη, αλλά επιδιώκει αποτελεσματικά το καλό δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι πολύ πιο σημαντικές από τα περισσότερα μέτρα λιτότητας”.
– Ποια θα ήταν η δική σας πρόταση;
“Η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα απ ‘όλα σταθερές συνθήκες για επενδύσεις και καλή διακυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους. Δεν προσφέρει λύση η αντιμετώπιση του θέματος αργότερα, καθώς οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν άμεσα εάν οι νομισματικές συνθήκες της χώρας θα είναι σταθερές στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η αντίδραση της κυβέρνησης Μέρκελ-Σόιμπλε-Γκάμπριελ είναι ανεύθυνη.
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι βιώσιμες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις. Οι Πράσινοι στη Γερμανία θα συνεχίσουν να πιέζουν για αυτό. Εύχομαι στην Ελλάδα να λύσει τις εργασιακές συγκρούσεις χωρίς απεργίες σκουπιδιών κατά τη διάρκεια του καύσωνα”.
(Φωτό: AP Photo/Martin Meissner)