Τα σκίτσα του Έκτορα θα σε προβληματίσουν για τους προβληματισμούς σου

Τα σκίτσα του Έκτορα θα σε προβληματίσουν για τους προβληματισμούς σου

Ο Hector Lerapidograph καυτηριάζει την πολιτική, την κρατική βία, την ιδιοκτησία, την οικονομία και την κοινωνική πραγματικότητα με τα πρωτότυπα σκιτσάκια του (Pics)

Τον Έκτορα τον θυμόμουν από τη στήλη του “Feathers” στο ιστορικό πλέον ένθετο “Εννέα” της Ελευθεροτυπίας.

Πρόσφατα έπεσα πάνω σε νέα σκίτσα του στο socomic και σκέφτηκα πως τέτοιες δουλειές αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Επειδή, το μόνο που με τη σειρά του αξίζει στην εποχή που ζούμε, είναι το χιούμορ και το έξυπνο σχόλιο.

Ο Έκτορας λοιπόν, ή ” Hector Lerapidograph” δημοσιεύει σκίτσα του στο socomic κάθε βδομάδα, εκφράζοντας τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες του ή διακωμωδώντας την καθημερινότητα μας.

Λίγο πριν τη συμμετοχή του στο φετινό φεστιβάλ Comicdom Con, εμείς μιλήσαμε μαζί του και μας εξήγησε τι γίνεται μέσα στο μυαλό του όταν σχεδιάζει.

Πες μας λίγα λόγια για σένα (σαν μίνι βιογραφικό)

Γεννήθηκα στην Αθήνα, σπούδασα Ιστορία Κινηματογράφου & Αγγλική Λογοτεχνία στην Αγγλία, και γύρισα στην Αθήνα πριν από 8 χρόνια – από τότε ζω και εργάζομαι εδώ.

Ας μιλήσουμε για έμπνευση, έστω κι αν η ερώτηση είναι “κλισέ”. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σου;

Η δημιουργικότητα σε οποιαδήποτε της μορφή. Μεγαλύτερη επιρροή είναι μάλλον κάτι βράδια με ανοιξιάτικο αέρα που αισθάνεσαι ότι όλα είναι εφικτά.

Τι εστί “Ανελκυστήρας”;

Ο “Ανελκυστήρας” είναι κάτι σαν μετεξέλιξη του “Feathers”, της προηγούμενης μου εβδομαδιαίας σειράς κόμικ. Απαντά στο ερώτημα του τι συμβαίνει όταν βάζεις δύο ετερόκλητα ζώα να αλληλοκοιτάζονται και να συνομιλούν. Περιέχει ενίοτε σκαντζόχοιρους, συχνά ψάρια, και πολλά πτηνά με παράξενες κομμώσεις.

 

Πού μπορούμε να βλέπουμε τα σχέδια σου;

Σχέδια μου εκδίδονται στο socomic.gr, ένα site αφιερωμένο στα κόμικ, μαζί με δουλειές πολλών άλλων σχεδιαστών, όπως οι: Pan Pan, Tomek, Con, Βαβαγιάννης, Πετρόπουλος, Κυριαζής, Lef Kiort και άλλοι.

Στο site υπάρχουν παλιότερες μου δουλειές, όπως το Feathers, αλλά και πιο πρόσφατες, όπως η σειρές Ανελκυστήρας, Β2, και η αυτοτελής ιστορία Η Μνημειώδης Απόδραση του Οράτιου Σουώρτς.

Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό;

Μόλις τελείωσα μια νέα έκδοση, που μετά τα άλμπουμ Feathers και Armadillo είναι η τρίτη μου δουλειά στον χώρο του σκίτσου. Λέγεται “notebook”, κυκλοφορεί από τον ανξάρτητο εκδοτικό Pork Ltd. και είναι ένας συνδυασμός σημειωματαρίου και λευκώματος. Περιέχει σχέδια μου και πολύ ελεύθερο χώρο που σε προσκαλεί να τον χρησιμοποιήσεις όπως θες. Είναι μια πολύ όμορφη έκδοση και είμαι πολύ χαρούμενος γι’αυτήν.

Θα διατίθεται στο φεστιβάλ Comicdom Con στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στις 24 – 26 Απριλίου, δηλαδή το Που-Σου-Κου που έρχεται.

Από κει και πέρα, θα υπάρχει σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, όπως Πολιτεία, Πρωτοπορία, και Solaris.

 

Περί τέχνης: Γιατί πουλάει σήμερα το ρετρό σε τέτοιο βαθμό;

Ίσως σχετίζεται με την απότομη επιτάχυνση και πολυδιάσπαση της πληροφορίας και του τρόπου που την καταναλώνουμε στην ψηφιακή εποχή – ή μπορεί κι αυτή να είναι μια ρετρό απάντηση.. Έχουμε βρεθεί περικυκλωμένοι από άπειρες μικρές και ισοπεδωτικά ασήμαντες αφηγήσεις, και ίσως το ρετρό προσφέρει έναν κοινό τόπο αναφοράς για να φέρνει τον κόσμο λίγο πιο κοντά.

Γενικά νομίζω ότι έχει κάτι το προβληματικό η ρετρολαγνεία, αλλά πάλι εγώ έχω προπολεμική γραφομηχανή στο σπίτι μου, οπότε ίσως δεν πρέπει να μιλάω.

Στο μυαλό του “Ανελκυστήρα”

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Αγαπημένα βιβλία είναι πολλά, μάλλον τα πιο αγαπημένα είναι αυτά που αλλάζουν μαζί σου. Ξαναδιάβασα πρόσφατα το “Ψάρεμα της Πέστροφας” του Richard Brautigan και βρήκα εντελώς άλλα πράγματα να μου κινούν το ενδιαφέρον από αυτά που θυμόμουν απ΄την πρώτη ανάγνωση.

Έχει κάτι φοβερά αλλόκοτες λεκτικές επιλογές, διασκεδαστικές όσο και μυστήριες, όπως «το περασμένο βράδι ένα μπλε πράγμα απλώθηκε ως κάτω στην κοιλάδα».

 

Και για να κλείσουμε μουσικά, το αγαπημένο σου μουσικό άλμπουμ;

Δεν ξέρω, είναι πάρα πολλά. Σήμερα αγαπημένοι μου δίσκοι ήταν το “Back at the Chicken Shack” του Jimmy Smith, και το “Run the Jewels 2” από τους Run the Jewels.

Ο υπολογιστής μου, που μετράει κρυφά πόσες φορές ακούω κάθε άλμπουμ επιμένει ότι ο αγαπημένος μου δίσκος είναι το σάουντρακ του Social Network από τους Trent Reznor & Atticus Ross, αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Ας μιλήσουν τα σκίτσα

Κοινωνικές σχέσεις, οικονομία, θρησκεία, όνειρα, ελπίδες, έρωτες και εν γένει, προσδοκίες, παρακάτω:

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

 

Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η πολιτική:

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

————————

Περισσότερος ανελκυστήρας εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα