Τυφώνας Ίρμα: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα από το Μαϊάμι. ‘Είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας’

Τυφώνας Ίρμα: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα από το Μαϊάμι. ‘Είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας’

Έλληνας μόνιμος κάτοικος στο Μαϊάμι της Φλόριντα, περιγράφει στο News 24/7 την εμπειρία του από το "τετ α τετ" με τον τυφώνα Ίρμα που σαρώνει την περιοχή. Γιατί δεν κατάφερε να φύγει. Βίντεο από την οικία του

Στις αμερικανικές ακτές, με ανέμους 210 χλμ/ώρα έφτασε η Ίρμα, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από τις βόρειες ακτές της Κούβας. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους ενώ οι μέχρι τώρα νεκροί στην Καραϊβική είναι τουλάχιστον 25.

Το βόρειο τμήμα από το λεγόμενο “μάτι” της Ίρμα με διάμετρο 25 χιλιομέτρων έχει προσεγγίσει τις νότιες ακτές της Φλόριντα, σύμφωνα με το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC). Υπάρχουν μάλιστα φόβοι ότι η στάθμη του νερού από τον κυκλώνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ. Ένας οδηγός σκοτώθηκε επίσης χθες στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις. Οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια.

Στην περιοχή που επηρεάζεται από τον τυφώνα, είναι και ο Έλληνας διδακτορικός φοιτητής Δημήτρης Σιαφαρίκας που μίλησε στο News 24/7. Ο 26χρονος Δημήτρης, όπως μας αναφέρει, σπούδαζε στο Οχάιο ενώ πριν μόλις δέκα ημέρες μετακόμισε στο Μαϊάμι για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να έχετε μια εικόνα από τη γειτονιά στην οποία μένει:

“Είναι χαρακτηριστικό το πόσο γρήγορα αυξάνεται η ένταση της βροχής και του αέρα”, μας αναφέρει ο Δημήτρης. Η πόλη μοιάζει “φάντασμα”, ωστόσο δεν κατάφεραν όλοι οι κάτοικοι του να φύγουν.

“Στο κέντρο, όλα είναι ήδη πλημμυρισμένα. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να εκκενώσουν τις γειτονιές τους αλλά δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Μιλάμε για έξι εκατομμύρια ανθρώπους”, αναφέρει ο Δ. Σιαφαρίκας.

Τα αεροπορικά εισιτήρια για να φύγεις, κόστιζαν μέχρι και 10.000 δολάρια

“Εγώ βρίσκομαι 15 λεπτά από το κέντρο. Στο σπίτι τοποθετήσαμε προστατευτικά στα παράθυρα για να μη σπάσουν. Για την ώρα ευτυχώς, έχουμε ρεύμα και νερό ακόμη, αν και οι περισσότεροι δεν έχουν”, προσθέτει. “Ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχει πέσει η ένταση του τυφώνα. Οι πιο πολλοί στη γειτονιά μας, έφυγαν, αλλά δεν είναι εύκολο να φύγεις. Τα αεροπορικά εισιτήρια κόστιζαν μέχρι και 10.000 δολάρια”, παρατηρεί ο Δημήτρης.

Στην ερώτηση μας για το πώς ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις βοήθειας οι αρχές, ο ίδιος μας λέει: “Η αστυνομία εξέδωσε ανακοινώσεις από νωρίς. Τώρα λέει πως αν δεν φύγουν οι κάτοικοι δεν θα μπορέσει να βοηθήσει επαρκώς. Από εκεί και ύστερα φαντάζομαι πως θα εκτιμήσουν τις ζημιές και ύστερα θα δώσουν πακέτο βοηθείας όπως είχε γίνει με τον Χάρβεΐ”.

Είναι τρομακτικό. Πριν λίγες ημέρες άδειασαν τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, σαν να είσαι σε κατάσταση πολιορκίας. Νομίζεις ότι έρχεται το τέλος του κόσμου

Ρωτάμε τον Δημήτρη αν οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα. “Πράγματι είναι”, μας απαντά, “εδώ τέλος Μαΐου με τέλος Νοεμβρίου είναι αυτό που αποκαλούν, “Hurricane season”. Ωστόσο τέτοιο πράγμα είχε να γίνει 20 χρόνια, από την εποχή του Άντριου”.

Όσο για το πώς περιγράφει το όλο συναίσθημα; “Είναι τρομακτικό. Πριν λίγες ημέρες άδειασαν τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, σαν να είσαι σε κατάσταση πολιορκίας. Νομίζεις ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Εγώ αισθάνομαι εγκλωβισμένος γιατί όταν προσπάθησαν να βρω αεροπορικά, κόστιζαν 3.000 δολάρια. Αυτοκίνητο δεν διαθέτω, αλλά και πάλι η κίνηση είναι τεράστια. Κάνεις 12 ώρες για διαδρομές που κάνεις σε πολύ λιγότερες ώρες, μέχρι το Ορλάντο, την Τάμπα ή το Φορτ Μάγιερς”.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Φλόριντα βυθίστηκαν στο σκοτάδι, σύμφωνα με την εταιρεία Florida Power and Light.

Οι εντολές εκκένωσης είναι άνευ προηγουμένου κι αφορούν 6,3 εκατομμύρια πολίτες. Η εντολή εκκένωσης αφορά και την αεροπορική βάση του Μακντίλ, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην Τάμπα όπου η Ίρμα αναμένεται να περάσει νωρίς τη Δευτέρα. Στο Ορλάντο το κέντρο Kennedy έκλεισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα