Uwe Bott: Τα λάθη που άφησαν την Ελλάδα έρμαιο στις αγορές

Uwe Bott: Τα λάθη που άφησαν την Ελλάδα έρμαιο στις αγορές

Αμφιβολίες για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων εξέφρασε στο NEWS 247 o Uwe Bott, πρόεδρος της Cross-Border Finance Inc. (Vid)

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε hedge funds, o Uwe Bott, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cross-Border Finance Inc., εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς.

Επισημαίνοντας πως τα hedge funds NML και Elliott μήνυσαν την κυβέρνηση της Αργεντινής, εξήγησε πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανάλογη στρατηγική και με την Ελλάδα.

“Αν άλλα hedge funds ακολουθήσουν την τακτική αυτών των hedge fund τότε θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η επαναγορά”, σημείωσε μιλώντας στην κάμερα του NEWS 247.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα επισήμανε πως είναι απίθανο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. “Εκτιμώ πως λαμβάνονται τέτοια μέτρα για να σταματήσει η αιμορραγία και να μην υπάρξει χρεοκοπία.

Δεν νομίζω πως αυτοί που διαμορφώνουν πολιτικές στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοούν πως να τονώσουν την ανάπτυξη σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις”, υπογράμμισε.

Ο Uwe Bott εκτίμησε πως θα έπρεπε από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα να αξιολογηθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Αναφερόμενος στα στατιστικά δεδομένα, καθώς το χρέος αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερο, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η Ευρωζώνη θα έπρεπε να κοιτάξει επισταμένα και να αποφασίσει τι είδους πακέτο διάσωσης ήταν απαραίτητο για την Ελλάδα.

“Εάν ήθελαν να σώσουν την Ευρωζώνη, όπως εκτιμώ, τότε το πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να ήταν διπλάσιο του αρχικού. Έτσι οι αγορές θα έβλεπαν πως η Ευρωζώνη επεμβαίνει και αναλαμβάνει δράση. Αυτό θα εμπόδιζε και τη διάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Αυτό, όπως εξήγησε, αποτελεί ακαδημαϊκό επιχείρημα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται πολιτική βούληση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

“Με τους πολιτικούς στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη να λένε ξανά και ξανά στις αγορές πως όλα βαίνουν ορθώς δημιουργήθηκε ένα αίσθημα αβεβαιότητας.

Το γεγονός πως τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν επί τω χείρω, προκάλεσε την έλλειψη αξιοπιστίας. Αυτό είναι που κινεί τις αγορές με πολλούς τρόπους.

Εάν χάσεις την αξιοπιστία σου και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, θα πληρώσεις το οικονομικό τίμημα”, υπογράμμισε στην κάμερα του NEWS 247.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα από ό,τι ήταν πριν από λίγες μόνο ημέρες. Αυτό όμως που εκτιμά πως αποτελεί το σημαντικό ερώτημα και παραμένει μάλιστα αναπάντητο είναι το κατά πόσο θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στη χώρα.

* Ο Uwe Bott συμμετείχε στο καθιερωμένο συνέδριο που διοργάνωσε για 23η χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα