Βασίλης Κικίλιας:  Ανησυχώ για την εξάπλωση του τζιχαντισμού

Βασίλης Κικίλιας:  Ανησυχώ για την εξάπλωση του τζιχαντισμού
THOMAS CHRISOHOIDIS

Οριζόντια μέτρα περικοπών δε χρειάζονται, δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος στην Α Αθηνών Βασίλης Κικίλιας. Ερωτηθείς για τα περί αφοπλισμού σημειώνει ότι τα ΜΑΤ δημιουργήθηκαν για να καταστέλλουν φαινόμενα διατάραξης της τάξης και σχολιάζει: “Για να μη φοβάται τέτοιους κινδύνους ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πως έχει τον τρόπο να τους ελέγχει όλους αυτούς που δημιουργούν έκτροπα.” Διαβάστε τη συνέντευξη στο NEWS 247

“Οριζόντια μέτρα περικοπών ούτε χρειάζονται, ούτε πολύ περισσότερο τα αντέχει κανένας”, δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Εκφράζει την ανησυχία του για την εξάπλωση του τζιχαντισμού μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. “Ο τζιχαντισμός είναι μια άλλη μορφή διεθνούς τρομοκρατίας και έτσι οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε”, σημείωνει και τονίζει: “Ας μη συγχέουμε τους ισλαμιστές με αυτούς τους δολοφόνους.”

Κληθείς να σχολιάσει τα περί αφοπλισμού όσων αστυνομικών έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κικίλιας απαντά: “Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον τρόπο να νουθετήσει όλους αυτούς που επιζητούν την διατάραξη της ευταξίας και όλα να είναι ειρηνικά και να μη χρειάζονται τα ΜΑΤ. Για να μη φοβάται τέτοιους κινδύνους ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πως έχει τον τρόπο να τους ελέγχει όλους αυτούς που δημιουργούν έκτροπα.”

Εκφράζει μάλιστα την απερίφραστη βεβαιότητα ότι εάν η σημερινή αντιπολίτευση κληθεί να κυβερνήσει και εφαρμόσει όσα λέει, θα υπάρξει έξαρση της εγκληματικότητας και της παρανομίας.

Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και το περίφημο σήμα της Ιντερπόλ, ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ο τζιχαντισμός να κάνει εμφάνιση ή πέρασμα και από ελληνικού εδάφους; Ανησυχείτε επίσης για κλίμα ισλαμοφοβίας;

Εσείς δεν ανησυχείτε; Εγώ σαν πολίτης, αλλά και σαν υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν εφησυχάζω ποτέ. Το ζήτημα μας αφορά όλους μας. Δεν είναι προνόμιο του Παρισιού, αφορά ολόκληρη την οικουμένη. Έχουμε να κάνουμε με μία άλλη μορφή τρομοκρατίας που απειλεί την ελευθερία μας, τις Δημοκρατίες μας, τον πολιτισμό αυτόν καθ΄ εαυτόν, όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο. Η Ελλάδα μας βρίσκεται σ ένα σημείο γεωστρατηγικό πάρα πολύ σημαντικό για την εξάπλωση του τζιχαντισμού, ας μη ξεχνάμε πως είμαστε η βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Ανησυχώ περισσότερο αν αναλογιστώ πως πρόκειται για μια σύγκρουση όχι των πολιτισμών, όπως το έθεσε ο Σάμιουελ Χάντιγκτον από το 1996, ούτε κάν για μια θρησκειακή αντιπαράθεση από φανατικούς, αλλά μια σύγκρουση αδίστακτων τρομοκρατών, που απλά προτάσσουν το Ισλάμ στις θηριωδίες που πράττουν. Ας μη συγχέουμε τους ισλαμιστές με αυτούς τους δολοφόνους. Σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την ισλαμική πίστη, με τα μουσουλμανικά πιστεύω, επομένως αν αυτό γίνει ξεκάθαρο δεν υπάρχει και φόβος ισλαμοφοβίας. Δεν καταδικάζουμε συλλήβδην δεν δαιμονοποιούμε την πίστη τόσων ανθρώπων, επειδή κάποιοι ισχυριζόμενοι πως όσα πράττουν τα πράττουν στο όνομα της πίστης τους. Ο τζιχαντισμός είναι μια άλλη μορφή διεθνούς τρομοκρατίας και έτσι οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Μεταναστευτικό. Η λύση είναι πιο ψηλοί φράκτες ή πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά η πολιτική μας στο θέμα;

Πιστεύω πως δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν πιστεύω σε φράκτες και ημίμετρα. Και την θάλασσα πώς να την περιορίσεις; Εκεί τί φράκτες θα κτίσεις; Και βέβαια οφείλουμε να επανεξετάσουμε την συνολική μας πολιτική πάνω στο καυτό αυτό θέμα. Προσωπικά διαφωνώ και με την τάση να κάνουμε εμείς τις εκπτώσεις γιατί από την άλλη υπάρχει ο φόβος του τζιχαντισμού. Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές που επιζητούν να επιβιώσουν σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που γνώρισαν στις χώρες τους. Έχουν το δικαίωμα να ζητούν καλύτερη ζωή. Το θέμα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να τους υποδεχθούμε όλους , δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους αφομοιώσουμε, τη δυνατότητα να τους παρέχουμε ούτε καν τα βασικά. Είναι θέμα οικονομικών πόρων και όχι μιας πολιτικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να κατανοήσουμε το δράμα που βιώνουν, να πιέσουμε για ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, περισσότερη οικονομική ενίσχυση και οπωσδήποτε να αρνηθούμε με κάθε δύναμή μας να γίνουμε ο σκουπιδότοπος ανθρώπινων ψυχών.

Μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού και των δύο συνεργατών του να περιμένουμε κι άλλες εξελίξεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Μάλιστα ορισμένοι σας κατηγορούν ακόμη και για προεκλογικές κινήσεις…

Εμείς πράττουμε το αυτονόητο. Η ΕΛΑΣ με μεθοδικότητα και πίστη στον όρκο της συνεχίζει καθημερινά να υπερασπίζεται την ευνομία και την ευταξία της χώρας μας. Σ αυτή την προεκλογική περίοδο απλά αποδεικνύεται πως το Κράτος συνεχίζει και λειτουργεί και απλά κάνει το καθήκον της. Προσωπικά δεν πιστεύω να έχω δείξει δείγματα εκμετάλλευσης αυτών των επιτυχιών ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και μάλιστα υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Όσο για τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, πιστεύω πως αν την αφήσουμε να επιτελεί το καθήκον της, μόνο επιτυχίες θα μας προσφέρει ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητας, είτε κοινού ποινικού εγκλήματος, είναι αυτή είτε τρομοκρατίας.

Η Ν.Δ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή στην τρομοκρατία κι εκείνος με τη σειρά του σας κατηγορεί για τρομολαγνεία. Δεν είναι υπερβολικό να τρομοκρατείτε τους πολίτες ότι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση θα βυθιστεί η χώρα στην παρανομία και το χάος;

Διαφωνώ με την θέση πως η ΝΔ τρομοκρατεί τους πολίτες. Απλά είναι υποχρεωμένη να υπογραμμίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Άλλωστε είναι άλλο να κυβερνάς και τελείως διαφορετικό να αντιπολιτεύεσαι. Εάν τώρα η σημερινή αντιπολίτευση κληθεί να κυβερνήσει και εφαρμόσει όσα λέει αντιπολιτευόμενη τότε απερίφραστα πιστεύω πως θα έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας και της παρανομίας. Ο καιρός άλλωστε όλα αυτά θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα διαψεύσει. Εύχομαι για το καλό όλων μας να μη δικαιωθούμε με πόνο.

Επικαλείστε την αναφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αφοπλισμό των ΜΑΤ, από την άλλη πλευρά όμως κατηγορείστε για αστυνομοκρατία. Είστε ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου σώματος;

Τα ΜΑΤ είναι μονάδες καταστολής. Δημιουργήθηκαν για να καταστέλλουν φαινόμενα διατάραξης της τάξης. Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον τρόπο να νουθετήσει όλους αυτούς που επιζητούν την διατάραξη της ευταξίας και όλα να είναι ειρηνικά και να μη χρειάζονται τα ΜΑΤ. Για να μη φοβάται τέτοιους κινδύνους ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πως έχει τον τρόπο να τους ελέγχει όλους αυτούς που δημιουργούν έκτροπα.

Πάντως πηγές από την πλευρά των ένστολων διαμαρτύρονται ότι ακόμη δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Από την πρώτη ημέρα μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποσχέθηκα πως θα σταθώ αρωγός στα δίκαια αιτήματα των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Με την ενθάρρυνση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των Ενστόλων, έχει ήδη δοθεί ένα μεγάλο μέρος των αναδρομικών και θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εδώ που τα λέμε όμως τα 500 ευρώ επίδομα που δώσατε προευρωεκλογικά στους ένστολους ισοδυναμούν για πολλούς Έλληνες με ένα ολόκληρο μισθό κρίσης- κι αν τον πληρώνονται κι αυτόν. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχεστε; Ή πρέπει να συμβιβαστούν οι ψηφοφόροι με την ελπίδα ότι θα παίρνουν έστω και λίγα, αντί όπως απειλείτε με νέα κυβέρνηση να τα χάσουν όλα;

Υποθέτω ότι αναφέρεστε στο κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ, μία εφάπαξ χρηματική ενίσχυση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Να υπενθυμίσω ότι κοινωνικό μέρισμα, έκτακτη δηλαδή ενίσχυση, έλαβαν και άλλες κοινωνικές ομάδες με βάση κάποια κριτήρια και προϋποθέσεις. Και σίγουρα είναι μία κίνηση που η Κυβέρνηση θα επαναλάβει και στο μέλλον εάν συνεχιστεί το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.

Με το περίφημο e mail του κ.Χαρδούβελη προς την τρόικα, αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη κάποιες δεσμεύσεις που θα τις βρει μπροστά της εάν υποθέσουμε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Πως λοιπόν υπόσχεστε ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα;

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια με υπευθυνότητα και σοβαρότητα αλλά και με αιματηρές θυσίες από τους πολίτες καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και να διασφαλίσουμε την ευρωαπική προοπτική της χώρας. Σήμερα τα οριζόντια μέτρα περικοπών ούτε χρειάζονται, ούτε πολύ περισσότερο τα αντέχει κανένας. Την επόμενη ημέρα με βάση τα θετικά μας αποτελέσματα θα διασφαλίσουμε την οριστική διευθέτηση του χρέους, θα βγούμε από το Μνημόνιο και θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας με πρώτο βασικό μέτρο την μείωση της φορολογίας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Κοιτάμε στα μάτια τον Έλληνα πολίτη και του λέμε τι μπορούμε πραγματικά να υλοποιήσουμε.

Δεν χρειάζεται ούτε να φοβόμαστε, ούτε να τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Απλά να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αποφασίσουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα