Βρίσκοντας δουλειά από το πρόγραμμα που κάνει τη διαφορά

Βρίσκοντας δουλειά από το πρόγραμμα που κάνει τη διαφορά

Το Vodafone World of Difference παρέχει εργασία σε νέους με όραμα και τους βοηθά να κάνουν τη διαφορά. Μια από της νικήτριες μας περιγράφει τον δρόμο προς την κορυφή (Pics)

Το να βρεις την τέλεια δουλειά, εκείνη που θα σε γεμίζει και θα σε κάνει να αισθάνεσαι υπερηφάνεια επειδή όχι μόνο κάνεις αυτό που σε γεμίζει, αλλά και επειδή προσφέρεις όσα περισσότερα μπορείς σ΄εκείνους που έχουν ανάγκη, μοιάζει με όνειρο.

Αυτό γιατί οι ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να συμβιβάζεσαι σε μια θέση εργασίας που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να σου προσφέρει, ούτε καν ικανοποιητικές αποδοχές. Επειδή, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, παραμένει στα ύψη προτιμάς να συμβιβαστείς σε μια θέση εργασίας που “μισείς”, απ’ το να επιβαρύνεις τους γονείς σου ή και τους φίλους, ζητώντας δανεικά.

Τι γίνεται, όμως, όταν εμφανίζεται μπροστά σου εκείνη η ευκαιρία που σου προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξεις τις ικανότητές σου, αντλώντας παράλληλα ευχαρίστηση βοηθώντας σε κοινωφελείς οργανισμούς;

Το Vodafone World of Difference είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα του Ομίλου Vodafone που υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2010, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας. Υλοποιείται για 7η συνεχή χρονιά και στο πλαίσιό του 10 νέοι με όραμα αξιοποιούν τα προσόντα τους καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αποκτούν πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μέχρι σήμερα μετρά 44 νικητές, οι οποίοι εργάστηκαν στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πάρο και Πρέσπες, προσφέροντας σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.

Μια εκ των νικητών είναι η Έλλη Ανυφαντή, που εργάστηκε  στην Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών ως Υπεύθυνη Συντονισμού και Οργάνωσης των δράσεων και πρωτοβουλιών της οργάνωσης στην Κέρκυρα.

Έτσι, η Έλλη συνέβαλε στον συντονισμό και στην οργάνωση των δράσεων του Γραφείου Διαμεσολάβησης και της Δομής Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκαν περισσότερες από 3.800 θέσεις εργασίας διαθέσιμες στα νησιά του Ιονίου, ενώ επίσης σχεδιάστηκαν καινοτόμα προγράμματα που διασφαλίζουν την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στην εκπαίδευση. 

 

Πώς έμαθες για το πρόγραμμα και γιατί αποφάσισες να ενταχθείς;

Η πρώτη μου επαφή με το πρόγραμμα Vodafone World of Difference, ήταν μέσα από τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από σχετική διαφήμιση που έτρεχε στο facebook. Η απόφαση να διεκδικήσω τις πιθανότητές μου ήταν σχεδόν αυτόματη. Ο συνειρμός απλός. Το έργο της Equal Society με την Δομή Ενημέρωσης Ανέργων & Επιχειρήσεων ήταν στα σπάργανα, η Vodafone επιθυμούσε να ενισχύσει την νεανική απασχολησιμότητα, το ταίριασμα ιδανικό.

Το ευτύχημα ήταν πως Equal Society και Vodafone συντονίστηκαν απόλυτα γύρω από έναν κοινό άξονα  και η Δομή Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων στα Ιόνια Νησιά γεννήθηκε σε όλο της το εύρος. 

Οι δύο Οργανισμοί κάλυψαν με την αγαστή συνεργασία τους  το κενό και την ανάγκη που υπάρχει στην περιοχή για την ενίσχυση και την προώθηση στην απασχόληση όσων πλήττονται από την ανεργία, τη στήριξη των ανέργων δημιουργώντας τους βιογραφικό και παρέχοντάς τους συμβουλευτικές υπηρεσίες, την ενημέρωση για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, όπως επίσης και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Πόσο καιρό διαρκεί και αν το ύψος των αποδοχών ήταν ικανοποιητικό;

Το πρόγραμμα της Vodafone World of Difference διαρκεί 6 μήνες και το ύψος των αποδοχών ήταν απολύτως ικανοποιητικό. Προσωπικά, χάρη σε αυτό το budget κατάφερα να καλύψω τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού μου. Ελπίδα μου είναι σταδιακά το project να εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορεί να βοηθά περισσότερα νέα παιδιά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολούθησες για να ενταχθείς στο πρόγραμμα και ποια τα κριτήρια;

Η διαδικασία είναι απλή. Ιδέες και όρεξη να γράψεις να έχεις και όλα καλά, έχεις θέσει τις βάσεις. Από τη στιγμή που «ανακάλυψα» το Πρόγραμμα Vodafone World of Difference προσέγγισα την Equal Society. Τα στελέχη του Οργανισμού και ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Σπύρος Φρεμεντίτης, είναι πάντοτε ανοιχτά σε ιδέες, προκλήσεις και νέα πράγματα και όταν του ανέφερα πως θα ήταν χρήσιμο η Δομή να αναπτυχθεί για ολόκληρο το Ιόνιο ακούστηκε ένα ηχηρό «ΝΑΙ». Αφού συμφωνήσαμε στο γενικό και ειδικό πλαίσιο της Δράσης, ορίσαμε ως σημείο αναφοράς την Κέρκυρα και έπειτα ακολούθησε η τυπική ηλεκτρονική αίτησή μου στην ιστοσελίδα της Vodafone.

Και κάπου εκεί , ήρθαν τα … λίγο πιο απαιτητικά. Συνεντεύξεις επιλογής της Vodafone με κριτήρια που να εναρμονίζονται με την διάθεση κοινωνικής προσφοράς και παραγωγικής συνέπειας. Αλλά όλα καλά.

Πόσο εύκολο ήταν να προσεγγίσεις έναν οργανισμό;

Το πιο εύκολο κομμάτι της διαδικασίας. Είχα ήδη συνεργαστεί με την Equal Society και γνώριζα από πρώτο χέρι τόσο το έργο όσο και τη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των στελεχών της. Και αντίστροφα ωστόσο θεωρώ πως μου εμπιστεύτηκαν το project της Δομής Ενημέρωσης Ανέργων & Επιχειρήσεων καθώς ήξεραν καλά πτυχές του χαρακτήρα μου όσο και της επαγγελματικής μου συνέπειας.

Γιατί επέλεξες συγκεκριμένο οργανισμό στην Κέρκυρα;

Επέλεξα να εργαστώ στην Equal Society και συγκεκριμένα στο παράρτημα της Κέρκυρας καθώς το έργο που παράγει ο Οργανισμός στο νησί είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να δραστηριοποιείται σε πανελλαδική εμβέλεια ωστόσο στην Κέρκυρα έχουν γίνει ορισμένες από τις πιο όμορφες δράσεις του φορέα. Δράσεις γεμάτες φαντασία, καλώς εννοούμενη κουλτούρα  και ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία και τις πλέον ευάλωτες ομάδες αυτής.

Άλλωστε η Equal Society είναι ένας φορέας που πρωτοτυπώντας τις όμορφες λέξεις τις κάνει πράξη. ΟΝΤΩΣ δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού, ΟΝΤΩΣ προστατεύει την έννοια της εκπαίδευσης και ΝΑΙ είναι κοντά σε όσους την χρειαστούν.

Ποια ήταν τα καθήκοντά σου;

Τα καθήκοντα που ανέλαβα είναι ο συντονισμός και η οργάνωση των δράσεων που αφορούν στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα στα νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για μια υπεύθυνη επιτελική θέση εργασίας.

Κάθε εβδομάδα δε αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της Δομής  συγκεντρώνονται και δημοσιοποιούνται όλες οι κενές θέσεις των νησιών, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και η ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, πληροφορικής κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχει πιθανότητα μονιμοποίησης;

Το πρόγραμμα της Vodafone με βοήθησε μέσα από μια θέση ευθύνης να ξεδιπλώσω τις ιδέες και τη διάθεσή μου για κοινωνική προσφορά. Στην Equal Society αυτά εξελίχθηκαν, έγιναν πιο ουσιώδη και πέρασαν στην πράξη. Σήμερα, με την Equal Society σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας. ‘Ήταν μια επαγγελματική σχέση αποδοτική που θα συνεχιστεί.

Ποια ήταν τα οφέλη συμμετοχής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Θέλει πραγματική απαρίθμηση γιατί τα θετικά ήταν τόσα πολλά. Η αίσθηση να προσφέρεις στο συνάνθρωπο; Ανεκτίμητη. Κλισέ αλλά πραγματικότητα. Οι συνάδελφοι μου στην Equal Society, τα υπέροχα στελέχη της Vodafone που ήταν δίπλα μου σε όλο τον δρόμο, τα τόσα άτομα που μέσα από τη Δομή ωφελήθηκαν και βρήκαν δουλειά ή το επόμενο ακαδημαϊκό τους βήμα. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι.

*Η Έλλη Ανυφαντή είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  και φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα