Χρ. Παλιαδέλη στο NEWS247: “Σπουδαίο το μνημείο, σπουδαίος και ο νεκρός. Περιμένουμε”

Χρ. Παλιαδέλη στο NEWS247: “Σπουδαίο το μνημείο, σπουδαίος και ο νεκρός. Περιμένουμε”
MotionTeam

Η αρχαιολόγος, στενή συνεργάτιδα του Μανόλη Ανδρόνικου, Χρυσούλα Παλιαδέλη εξηγεί στο News247 τι συμβαίνει στην Αμφίπολη

Στην Αμφίπολη, στην ανατολική Μακεδονία, έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες όλα τα βλέμματα, καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια συγκλονιστικά, κατά τους ειδικούς, ευρήματα.

Για την σημασία τους και τι “κρύβεται” στο σημείο, το NEWS247 επικοινώνησε με την αρχαιολόγο, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στενή συνεργάτιδα του Μανόλη Ανδρόνικου και πρώην ευρωβουλευτή, Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία συνέστησε υπομονή.

Ποια στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα;

“Καταρχήν είναι πολύ μεγάλος ο τύμβος ολόκληρος και δεύτερον ο περίβολος, στο κάτω μέρος του, είναι μοναδικός. Εξαιρετικής ποιότητας, θασίτικο μάρμαρο, ακριβή κατασκευή”

Γίνεται λόγος για τάφο της Ρωξάνης και του γιου του Μ. Αλεξάνδρου ενώ έχει εκφραστεί και η άποψη για τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. Τι πιστεύετε;

“Επίσημα, από την πλευρά της κ. Περιστέρη, ταύτιση δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ανοίξει ο τάφος, να δούμε τον νεκρό ή τους νεκρούς, τα δούμε τα κτερίματα του, αυτά δηλαδή που συνόδευσαν τον νεκρό και να αποφασίσουμε το φύλο, την ηλικία και ό,τι άλλο μπορεί να μας δώσει το άνοιγμα του τάφου. Πρόκειται πάντως για κάτι σπουδαίο, γιατί το μνημείο είναι σπουδαίο και συγκλονιστικό. Πώς να ερμηνεύσεις αυτό το μνημείο σαν ένα μνημείο για έναν άγνωστο ή φτωχό άνθρωπο. Δεν ερμηνεύεται, δηλαδή, διαφορετικά”

Τι άλλο έχει βρεθεί στην Αμφίπολη και πώς φτάσαμε στην τελευταία ανακάλυψη;

“Ανασκαφές γίνονται χρόνια στην περιοχή, κυρίως στην πόλη και στο νεκροταφείο. Σ’ αυτό είχε γίνει και παλιά μια ανασκαφή, προσπάθειες κυρίως στην κορυφή του λόφου αλλά για πρώτη φορά κατέβηκε η κ. Περιστέρη στη βάση του λόφου και βρήκε αυτό το εξαιρετικό μνημείο, που είναι ο περίβολος”

Vasileios Tsormpatzoglou

 

Οι διαφορές με τη Βεργίνα;

“Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, είναι μεγαλύτερος από της Βεργίνας. Η Βεργίνα δεν είχε περίβολο, δεν υπάρχει αυτός ο μνημειακός περίβολος και βεβαίως στη Βεργίνα βρήκαμε περισσότερους από έναν τάφους. Εδώ δεν ξέρουμε τι θα βρούμε”

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το οικονομικό;

“Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Εξαρτάται…Τώρα, η κ. Περιστέρη φαντάζομαι ότι θα έχει χρήματα για να προχωρήσει την ανασκαφή. Εξαρτάται ποιοι αρχαιολόγοι. Οι αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων υποφέρουν από ανασκαφικά κονδύλια. Δεν υπάρχουν, είναι ελάχιστα. Δεν δίνονται. Πρώτον λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τα πανεπιστήμια και την έρευνα. Δεύτερον, η ανασκαφή δεν εντάσσεται στους κλάδους της έρευνας που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκά προγράμματα και τρίτον τα πανεπιστήμια δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν κονδύλια ΕΣΠΑ για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Που σημαίνει ότι μειώνεται και η δυνατότητα ανασκαφής. Οι πανεπιστημιακοί προχωρούμε με ελάχιστα χρήματα, αστεία ποσά. Δηλαδή, για το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, της τάξης των 6.000 ευρώ για κάθε ανασκαφή”

Γενικότερα, τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακάλυψη αυτή, ιδίως αν επιβεβαιωθεί το μέγεθός της;

“Έτσι και αλλιώς είναι πολύ σημαντική. Απλώς μπορεί να γίνει ακόμα σημαντικότερη αν το περιεχόμενο του τάφου είναι ακόμα πιο σημαντικό, πιο εντυπωσιακό, έχει περισσότερα στοιχεία, επιτρέψει την απόδοση του τάφου σε συγκεκριμένο νεκρό, τον ονοματίσει. Περιμένουμε, περιμένουμε…Για την Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς σημαντικό γιατί, αυτή τη στιγμή, είναι ένα μοναδικό μνημείο”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα