Διακοπές: Οκτώ υπέροχοι προορισμοί στην Ελλάδα για να πας χωρίς πλοίο
Διαβάζεται σε 4'Πολλοί είναι εκείνοι που θα κινηθούν στη λύση των διακοπών “στο χωριό” αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς που ενδεχομένως απαιτούν λιγότερες μετακινήσεις.
- 28 Ιουνίου 2023 14:55
Είναι η συζήτηση της εποχής και δικαίως. Θα κάνουν διακοπές οι Έλληνες αυτό το καλοκαίρι; Φτάνουμε πλέον στον Ιούλιο και πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν κλείσει σε κάποιον τουριστικό προορισμό λόγω ακρίβειας, ή προσανατολίζονται στο να περάσουν τις μέρες της αδείας τους, σε εξοχικά, χωριά ή περιοχές που δεν απαιτούν μετάβαση με πλοίο ή αεροπλάνο.
Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στις τιμές των αεροπορικών, είναι η μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία προς τη χώρα μας, η οποία Γερμανία αποτελεί έναν από τους δύο κύριους τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού με περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Στον αντίποδα, η Τουρκία καταγράφει άνοδο λόγω προσφορών τουριστικών πακέτων. Παρόλα αυτά, τα καταλύμματα στα δημοφιλή νησιά της χώρας στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, θα είναι περιζήτητα λόγω προκρατήσεων, αλλά και υψηλών τιμών (τα περισσότερα δωμάτια των ξενοδοχείων (άνω του 80%) έχουν αγοραστεί νωρίς (από το φθινόπωρο) από τους tour operators).
Σύμφωνα δε με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ο ένας στους δύο Έλληνες δεν θα φύγει φέτος για διακοπές. Η ίδια έρευνα αναφέρει πως οι τέσσερις στους 10 από αυτούς που σκοπεύουν να πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι θα προβούν σε περικοπές άνω του 50% στις σχετικές δαπάνες. Έτσι αιτιολογούνται και οι αιτήσεις – ρεκόρ για κοινωνικό τουρισμό ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr για τον “Τουρισμό για Όλους“. Η κλήρωση αναμένεται να γίνει περίπου μια εβδομάδα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις. Οι δικαιούχοι θα εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλέξουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές για τις διακοπές στη χώρα παραμένουν φέτος στα ύψη με το κόστος για λίγες ημέρες χαλάρωσης να ξεπερνά κατά πολύ το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, ενώ το επίδομα καλοκαιριού δεν αλλάζει δραματικά την κατάσταση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις πλατφόρμες του Booking και του Airbnb που παρουσίασαν προσφάτως ΤΑ ΝΕΑ, φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κατάλυμα με τιμή μικρότερη των 150 ευρώ τη βραδιά σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Νάξος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πάρο, την Ανδρο ή τη Σύρο.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022:
Ενδεικτικά:
Νάξος: Από 48 ευρώ έφτασε 51.50 – 72.50 ευρώ
Πάρος: Από 46,50 ευρώ έφτασε 50 – 71 ευρώ
Ίος: Από 50 ευρώ έφτασε 84.70 ευρώ
Μύκονος: Από 48.50ευρώ έφτασε 52 -84.70 ευρώ
Σύρος: Από 42.50 ευρώ έφτασε 45.50 – 67.70 ευρώ
Έτσι, δεν είναι λίγες οι οικογένειες Ελλήνων που και φέτος θα επιλέξουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, μετρώντας τις αποστάσεις και τις διαμονές βάσει του μπάτζετ που διαθέτουν. Φυσικά και οι τιμές στην ενδοχώρα έχουν καταγράψει αύξηση, ωστόσο “ευνοούνται” από το γεγονός πως δεν απαιτούνται και ακτοπλοϊκά ως έξτρα χρέωση.
Παρακάτω παραθέτουμε οκτώ προορισμούς που δεν απαιτούν μετακίνηση με πλοίο, όπως τους προτείνει το Travel Inspiration:
Λιμένι
Σύβοτα
Ναύπλιο
Βαθύ Μεθάνων
Γερολιμένας
Ερμιόνη
Πύλος
Αρίλλας
Οι παραπάνω προορισμοί θα αποτελέσουν μια λύση για τις διακοπές μιας οικογένειας, όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο προς/από τις κοντινές παραλίες. Μεγάλη ζήτηση αναμένεται να έχουν δε, τα νησιά, που δεν απαιτούν οχήματα, όπως για παράδειγμα η Ύδρα.
Ακούστε παρακάτω το Explainer Podcast στο οποίο η Βίκη Βαμιεδάκη εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη τα προβλήματά του εγχώριου τουρισμού στην Ελλάδα.