Maestro: Από πού πήραν το όνομά τους οι Παξοί
Πλώρη για... Netflix έχουν βάλει οι Παξοί και εμείς θυμόμαστε πώς πήραν το όνομά τους. Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από το νησί του Maestro.
- 15 Δεκεμβρίου 2022 17:10
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι Παξοί και οι Αντίπαξοι αποτελούν τον παράδεισο του Ιονίου και έναν εκ των πιο εντυπωσιακών, των ελληνικών θαλασσών. Είτε φτάσεις στα νησιά με το πλοίο της γραμμής, είτε με κάποιο σκάφος από τα κοντινά νησιά του Ιονίου είτε με ιστιοπλοϊκό, τα διάφανα, σμαραγδένια νερά, θα σε μαγέψουν μια για πάντα.
Χαρακτηριστικό των νησιών είναι η ποικιλομορφία των παραλιών τους και των τοπίων τους. Φυσικά, ξεχωρίζουν οι παραλίες των λιλιπούτεων Αντίπαξων, Βρίκα και Βουτούμι. Αλλά και ο Ερημίτης των Παξών, ο Ορκός, και πολλές ακόμη, κάνουν τον επισκέπτη να βγει εκτός χρόνου. Κυριολεκτικά.
Οι Παξοί απέκτησαν δε, μια νέα “δημοφιλία” (θα δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτό σε επισκεψιμότητα και… τιμές), μέσα από το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που έχει γυριστεί κατά βάση εκεί, και σε λίγες ημέρες θα κάνει το ντεμπούτο του στο Netflix. Είναι άλλωστε ο τόπος που αγαπάει όσο κανέναν άλλο, ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς.
Η ονομασία των Παξών
Το όνομα λοιπόν των Παξών, ανάγεται πολύ βαθιά στην ιστορία και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για αυτό. Λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας του νησιού, τις διαφορές μεταξύ των διαλέκτων αλλά και τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποιούνταν οι λέξεις σε προηγούμενα χρονικά στάδια, εμφανίζοντα σημαντικές διαφορές στην ερμηνεία την οποία έδινε ο κάθε μελετητής.
Κατά τον Στράβωνα, το όνομά της στους Παξούς έδωσε η Φοινικική λέξη “πακς”, που σημαίνει γεωμετρικό “τραπέζιο”, δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα.
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας Ελευθερίου (διετέλεσε τα μητροπολιτικά του καθήκοντα κατά την περίοδο 1925-1932) αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ = πλάκα και αε ή αι = νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.
Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι προέρχεται το όνομα των νησιών από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός).
Ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας του Ερρίκου Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και μάλιστα από το μέλλοντα “πήξω”. Επίσης είναι δυνατό να προήλθε από τη φράση “πακσώσας θύρας” (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάιου είναι κλειστό.
Ο Γιάννης Δόικας πιστεύει ότι η λέξη “ειρήνη”, είναι αυτή που θα ταίριαζε στο ειρηνικό νησί των Παξών.
Στην εφημερίδα “Παξοί” στο φύλλο με αριθμό 50 και ημερομηνία έκδοσης 15 Αυγούστου 1927 αναφέρεται πως ένα μέρος των κατοίκων τής Σικελικής Παξούντος μετανάστευσαν στους Παξούς, είτε λόγω εκδίωξης από φατρίες είτε αναγκάστηκαν να εκπατριστούν λόγω αντίξοων συνθηκών. Με τον ερχομό τους δώσανε το πάτριο όνομα στο Νησί.
Όσο για τον Γάιο, την “πρωτεύουσα” του νησιού, πήρε το όνομά του από τον Άγιο Γάιο, έναν από τους δύο πιστούς που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στην Κόρινθο. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Γάιος είναι θαμμένος κάτω από το Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων, στον γραφικό οικισμό. Η φυσική προστασία του Γάιου από τα δύο κατάφυτα νησιά, της Παναγιάς και του Αγίου Νικολάου, τον τοποθετούν στην πρώτη βαθμίδα των επιλογών πολλών “καπεταναίων”. Πάνω στο νησί του Αγίου Νικολάου υπάρχει το Ενετικό Κάστρο, τοίχοι του οποίου σώζονται μέχρι τις μέρες μας, ενώ το ίδιο το νησί είναι έτσι τοποθετημένο ώστε ανάμεσα σε αυτό και το λιμάνι του Γαΐου, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό ειδυλλιακό φιόρδ, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μετάβαση στους Παξούς
Η πρόσβαση στους Παξούς μπορεί να γίνει εύκολα με πλοίο. Για να φτάσει κανείς στους Παξούς πρέπει πρώτα να βρεθεί στην Ηγουμενίτσα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και απέχει γύρω στα 470 χλμ. από την Αθήνα και περίπου 323 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας προς την Ηγουμενίτσα.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τους Παξούς εξυπηρετείται τακτικά, με πάνω απο 2 δρομολογία καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ το ταξίδι Ηγουμενίτσα – Παξοί έχει διάρκεια περίπου 1,5 ώρα.
Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ή της Ζακύνθου και από εκεί να πάρει το πλοίο για τους Παξούς, καθώς υπάρχουν τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια που συνδέουν τα συγκεκριμένα νησιά μεταξύ τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις