Μαρτυρία: Μέσα στην πρώτη πτήση από Μιλάνο προς Αθήνα
Την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, ενώ οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν σχετικό έγγραφο. Πώς έζησε την πρώτη πτήση μια Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος Ιταλίας.
- 17 Ιουνίου 2020 06:10
Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου άνοιξε η θερινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα εν μέσω κορονοϊού με τα αεροδρόμια να ανοίγουν για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες, με την ολική επαναφορά να αναμένεται να γίνει την 1η Ιουλίου.
Τη Δευτέρα το πρωί, “ποδαρικό” έκανε η πτήση από την Κύπρο με το αεροπλάνο από τη Λάρνακα να φτάνει στις 9.45 και ακολούθησε εκείνη από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 11 το πρωί.
Τα αεροδρόμια “Ελευθέριος Βενιζέλος” και “Μακεδονία” παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα ενώ από τη Δευτέρα άνοιξαν και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας ενώ διατηρούνται οι περιορισμοί για Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ) και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα σταδια του ταξιδιού τους και των διαδικαστικών ελέγχων άφιξής τους. Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και από αεροδρόμια που είναι στη λίστα του EASA, θα γίνεται τεστ σε όλους και θα τίθενται σε περιορισμό μίας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.
Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.
Το News 24/7 συνομίλησε με τη Λίνα Κοπίδου η οποία πρόσφατα μας είχε “βάλει” στο πρώτο “φαρμακείο λογοτεχνίας” του κόσμου, που βρίσκεται στη Φλωρεντία. Η Λίνα είναι θεατρολόγος, διδάσκει ξένες γλώσσες και μεταφράζει, ενώ ζει στην Ιταλία μόνιμα τα τελευταία 16 χρόνια. Τη Δευτέρα βρέθηκε στην πρώτη πτήση που ήρθε από Μιλάνο προς Αθήνα και μας περιέγραψε την εμπειρία της.
Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες παραχωρούνται από την ίδια στο News 24/7.
Όπως μας λέει η Λίνα, με την πρώτη πτήση από Μιλάνο ήρθαν λιγοστοί επιβάτες, τηρώντας όλοι τους περιορισμούς του Covid-19.
“Όταν βρεθήκαμε στο άδειο αεροδρόμιο του Μιλάνου Malpensa διαπιστώσαμε ότι αυτή η πτήση είχε μία διαφορετική διαδικασία προσέλευσης στον χώρο και συγκεκριμένου ελέγχου των επιβατών αφού γινόταν από καθορισμένες εισόδους και διαδρομές που απολυμαίνονταν διαρκώς. Περάσαμε από τα thermoscanner που μετρούσαν τη θερμοκρασία του σώματος, στη συνέχεια γινόταν ο έλεγχος των αποσκευών με οριοθετημένες ενδείξεις απόστασης των επιβατών”.
“Όταν φθάσαμε στην πύλη επιβίβασης μας κάλεσαν από τα μικρόφωνα για να μπούμε στο αεροσκάφος με βάση τη σειρά της θέσης μας, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες με μικρά παιδιά. Μεταξύ των καθισμένων επιβατών υπήρχε μία κενή θέση απόσταση. Όλο αυτό έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και το αεροπλάνο αναχώρησε στην ώρα του”.
“Μερικά λεπτά μετά την απογείωση, μας ενημέρωσαν ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε ένα έντυπο ενημέρωσης στο οποίο έπρεπε να δηλώσουμε κάποια προσωπικά στοιχεία, για παράδειγμα το ονοματεπώνυμο, τον τόπο διαμονής μας καθώς και τη χώρα και το νομό αρχικής αναχώρησης. Μας ζήτησαν να το παραδώσουμε στις αεροσυνοδούς πριν από την αποβίβασή. Κάποιοι επιβάτες φάνηκαν αμήχανοι, ίσως επειδή δεν είχαν στυλό και το ζήτησαν από το προσωπικό το οποίο τους το αρνήθηκε, ίσως επειδή ένα έντυπο με την ένδειξη Covid-19, που αφορά συγκεκριμένες χώρες, μας κατατάσσει αυτομάτως σε μία ομάδα ανθρώπων που αν και είναι διαφορετικής εθνικότητας, συνταξιδεύουν από την Ιταλία, το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη”.
“Γύρω στις 9 μ.μ, μετά από περίπου δυόμισυ ώρες προσγειωθήκαμε στο Ελ. Βενιζέλος. Και πάλι αποβιβαστήκαμε λίγοι λίγοι ακολουθώντας τις ενδείξεις του προσωπικού εδάφους για να προσέλθουμε αρχικά σε μία αίθουσα όπου έπρεπε να δηλώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία- για ακόμα μια φορά αλλά αυτή τη φορά πιο αναλυτικά- ενώ στη συνέχεια μεταφερθήκαμε σε μία άλλη αίθουσα για να μας κάνουν το τεστ. Η αναμονή ήταν ελάχιστη καθώς δεν υπήρχαν πολλές πτήσεις εκείνη την ώρα και η όλη διαδικασία ήταν αξιόλογα οργανωμένη. Μετά από μισή περίπου ώρα, βγήκαμε από το αεροδρόμιο με τις αποσκευές, τις μάσκες κολλημένες στο πρόσωπο μας, περιμένοντας στο μεταξύ τα αποτελέσματα του τεστ την επόμενη ημέρα σε απομόνωση. Έτσι κάπως φθάσαμε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι”.
Τι έλειπε όμως από αυτή την πρώτη ιδιαίτερη πτήση;
“Έλειπαν πολλά από αυτήν την πτήση: το περιοδικό της Aegean με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες των Ελληνικών νησιών και ξέγνοιαστων στιγμών του καλοκαιριού, ο καφές που είτε σου αρέσει είτε όχι αποτελεί κομμάτι του ταξιδιού, τα σερβιρισμένα γεύματα, ένας αυθόρμητος διάλογος με τον διπλανό σου που θα μιλήσετε για τις διακοπές σας στην Ελλάδα. Έλειπε ο συνωστισμός”.
Δεν είναι οι Έλληνες που δε θέλουν τους Ιταλούς. Είναι η χρονιά που δε μας θέλει
“Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες αδικώς έγινε στόχος των Ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι οι Έλληνες που δε θέλουν τους Ιταλούς. Είναι η χρονιά που δε μας θέλει, το γεγονός οτι υποτιμήσαμε εμείς που ζούμε στην Ιταλία την εξάπλωση του ιού, που μέσα σε τρείς μήνες καθόρισε ολόκληρη τη ζωή μας ανατρέποντας τις καθημερινές μας συνήθειες. Δυστυχώς, μέσα σε αυτές είναι και το φετινό μας καλοκαίρι που δε θα μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα. Κι όμως, παρόλα αυτά, κρατάμε την εμπειρία, την κάνουμε πολύτιμη απολαμβάνοντας τη θέα πάνω από τον ορίζοντα”.
Από 1η Ιουλίου η “κανονικότητα”
Θυμίζουμε πως μέχρι 30 Ιουνίου έχει επεκταθεί η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Επίσης παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19. Οι συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες αφορούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.
Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.