10 υλικά, μια 3D εκτύπωση

10 υλικά, μια 3D εκτύπωση

Ερευνητές του MIT κατασκεύασαν έναν εκτυπωτή, ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι και 10 διαφορετικά υλικά για τη σύνθεση ενός αντικειμένου

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Η τεχνολογία 3D printing έχει δώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, όπως τεχνητά μέλη, κινητήρες αεροσκαφών και ανταλλακτικά για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ωστόσο, οι συσκευές που παράγουν αυτά τα προϊόντα είναι πολύ ακριβές και δεν είναι αξιοποιήσιμες από το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Υπάρχουν όμως 3D εκτυπωτές με τιμές που ξεκινούν από τα 500 ευρώ και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως υλικό κατασκευής μόνο ένα είδος πλαστικού σε διάφορα χρώματα.

Ερευνητές του MIT και συγκεκριμένα του εργαστηρίου Computer Science and Artificial Intelligence κατασκεύασαν έναν εκτυπωτή, ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι και 10 διαφορετικά υλικά για τη σύνθεση ενός αντικειμένου.

Πρακτικά δεν πρόκειται για μια μονάδα, αλλά για πολλές διαφορετικές μονάδες που ενσωματώνονται σε μια. Ένας κεντρικός υπολογιστής τρέχει το πρόγραμμα λειτουργίας και παράλληλα λαμβάνει δεδομένα από 3D scanners.

Η τιμή του MultiFab, όπως ονομάζεται ο 3D εκτυπωτής, θα είναι κοντά στα 7000 δολάρια, αρκετά ψηλά ακόμα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με βιομηχανικούς 3D εκτυπωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα