Αγάπη μου εκτύπωσα το φαγητό

Αγάπη μου εκτύπωσα το φαγητό

Οι 3D εκτυπωτές επεκτείνονται και στον χώρο του φαγητού, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα εκτύπωσης τροφής σε στρώματα (Vid)

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Όσοι έβλεπαν Star Trek, θα θυμούνται τη συσκευή που υλοποιούσε τροφή, μετατρέποντας την πληροφορία σε άτομα και τα άτομα σε ένα γευστικό burger.

Χρειάστηκε να περάσουν μερικές δεκαετίες μέχρι η επιστημονική φαντασία να γίνει πραγματικότητα και να φτάσουμε στην ανακοίνωση της εταιρείας XYZ με έδρα στην Ταϊβάν, η οποία διαθέτει ένα 3D εκτυπωτή που έχει τη δυνατότητα να εναποθέτει στρώματα υλικών, για να δημιουργήσει μια pizza, μπισκότα ή cakes με περίπλοκες διακοσμήσεις.

Προσωρινά το μενού είναι περιορισμένο και το αποτέλεσμα δεν έχει σε όλες τις περιπτώσεις την αισθητική ενός παραδοσιακού φαγητού. Όσο για τη γεύση δεν μπορούμε να σας πούμε γιατί δεν την έχουμε δοκιμάσει.

Για μια μερίδα μπισκότων χρειάζονται περίπου 10 με 15 λεπτά και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, αρχικά η συσκευή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και θα φτάσει στον οικιακό χρήστη, όταν η τιμή το επιτρέψει. Αν και προσωρινά, η συσκευή είναι σε μορφή προτύπου, η τιμή της όταν θα είναι διαθέσιμη στην αγορά υπολογίζεται περίπου στα 2.000 δολάρια.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της “εκτύπωσης” του φαγητού, είναι η δυνατότητα του χρήστη να δημιουργήσει τροφές με προεπιλεγμένη διατροφική αξία, όπως για παράδειγμα μια σοκολάτα με συγκεκριμένη ποσότητα κακάο, γάλακτος και φρούτων ή ξηρών καρπών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές για να γίνει αποδεκτή η τεχνολογία από την αγορά, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλης ποικιλίας φυσικών υλικών και επιπλέον οι συσκευές να είναι πολύ απλές στη χρήση και αξιόπιστες, όπως μια ηλεκτρική κουζίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα