Άνδρας “μίλησε” με τη νεκρή αρραβωνιαστικιά του, μέσω τεχνητής νοημοσύνης
H San Francisco Chronicle δημοσίευσε την ιστορία του Καναδού Τζόσουα Μπαρμπό, που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να 'μιλάει' με τη νεκρή σύντροφο του, αδύναμος να διαχειριστεί το πόσο του έλειψε.
- 26 Ιουλίου 2021 10:33
Η San Francisco Chronicle αποκάλυψε την ιστορία ενός άνδρα που δεν μπορούσε να αντέξει το χαμό της συντρόφου του και δημιούργησε ένα λογισμικό που μπορεί να μιμηθεί τις συζητήσεις τους. Παράλογο; Κανείς δεν μπορεί να πει σε κανέναν πώς να διαχειριστεί έναν πόνο που ξεριζώνει τη ψυχή του. Την ίδια ώρα, ψυχολόγοι και ψυχίατροι θυμίζουν ότι το πέρασμα μας από όλα τα στάδια του πένθους είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε -υγιώς- στη ζωή μας.
Τι έκανε όμως, ο Καναδός Τζόσουα Μπαρμπό. Χρησιμοποίησε το Project December, για να δημιουργήσει τη ‘Jessica’, η οποία είχε πεθάνει οκτώ χρόνια νωρίτερα. Ο 33χρονος freelance συγγραφέας ήταν σε -οικειοθελή- απομόνωση πριν την πανδημία, καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια της αρραβωνιαστικιάς του. Είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη και κρίσεις άγχους. Ο μόνος λόγος που έβγαινε από το σπίτι του ήταν για να πάει βόλτα το σκύλο του. Με την επιστροφή στο διαμέρισμα του, το μυαλό του γύριζε στην Τζέσικα, η οποία είχε πεθάνει στα 23 από σπάνια ασθένεια στο συκώτι. Λίγο πριν τα 31α της γενέθλια (αν ζούσε), ο Μπαρμπό αποφάσισε να επιχειρήσει να κάνει κάτι που είχε διαβάσει: να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να ‘επικοινωνεί’ με τη γυναίκα που του έλειπε. Προηγουμένως, είχε ‘επικοινωνήσει’ με το Θεό “και μου είπε πως θα πεθάνω το 2022. Τουλάχιστον μου είπε πως θα πεθάνω χωρίς να πονάω”.
Το software με το όνομα Project December εμφανίστηκε το 2017 – Υποστηρίζεται από το GTP-3, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έφτιαξε η ερευνητική ομάδα OpenAI, η οποία ανήκει ο Ίλον Μασκ.
Όπως αναφέρει το Business Insider θεωρείται ο πιο εξελιγμένος -και επικίνδυνος- γλωσσικός προγραμματισμός ΑΙ μέχρι σήμερα. Εκεί που σταματούν η Siri της Apple και η Alexa της Amazon (σε χειρισμό της ανθρώπινης γλώσσας), το GPT-3 συνεχίζει.
Eκπαιδεύτηκε σε 6 δισεκατομμύρια λέξεις κειμένου: ‘έμαθε’ να τις διαβάζει και μετά εξεταζόταν επί κάθε μοτίβου και αλλαγής ώστε να δώσει ό,τι πιο κοντινό υπήρχε σε συνομιλία με έναν άνθρωπο. Αφότου το πρόγραμμα δέχεται τεράστιo όγκο συνόλου δεδομένων, μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο γράψιμο, στο βαθμό που μπορεί να γράψει από γράμματα στον αγαπημένο σας έως πτυχιακές εργασίες.
Επιτρέπει σε όσους έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπικότητα AI, από το μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να δημιουργεί υπερ-ρεαλιστικά chatbots.
Ο Μπαρμπό ‘φόρτωσε’ στο πρόγραμμα όλα τα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τη σύντροφο του και πρόσθεσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε πως ‘χρειάζεται’ για να μιμηθεί το chatbot τη γυναίκα αυτή, με εκπληκτική ακρίβεια.
Τι είναι τα chatbots
Είναι εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή συνομιλίας μέσω διαδικτύου -με γραπτά μηνύματα ή text-to-speach (κείμενο ομιλίας), αντί της άμεσης επαφής με ζωντανό άνθρωπο. Σχεδιάστηκαν -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- για να μιμούνται πειστικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος θα συμπεριφερόταν σε μια συζήτηση. Χρειάζονται συνεχή συντονισμό και δοκιμές, για να είναι αποτελεσματικά. Τα χρησιμοποιούν κατά βάση εταιρίες, για να απαντούν (αυτοματοποιημένα) σε ερωτήσεις και μηνύματα που αφήνουν πελάτες. Στη βασική τους έκδοση απαντούν σε απλές και βασικές ερωτήσεις. Υπάρχει κι άλλη για υπηρεσίες τραπέζης, εκπαίδευση, διασκέδαση, υγεία, ειδησεογραφία και παραγωγικότητα. Γενικά, υπάρχουν εκδόσεις ανάλογα με τις ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν. O Mπαρμπό ικανοποίησε αυτήν της επικοινωνίας με έναν άνθρωπο που του έλειπε και δεν μπορεί να ξαναδεί.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις