Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη οι “βατήρες” καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία
Διαβάζεται σε 3'Η αξιοποίηση των σημαντικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα σημαντικό όπλο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, για την ανάλυση γενετικών δεδομένων και κλινικών πληροφοριών ασθενών.
- 08 Μαΐου 2024 10:17
Νέες δυνατότητες για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, τη βελτίωση της διάγνωσης και την παροχή εξατομικευμένης θεραπείας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες του ασθενούς προσφέρουν εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence, AI).
Για παράδειγμα, βάσει των εφαρμογών ΑΙ, μεγάλες ποσότητες δεδομένων από κλινικές μελέτες, βιολογικές δοκιμές και άλλες πηγές μπορούν να αναλυθούν, προκειμένου να ανακαλυφθούν πρότυπα και συσχετίσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, όπως, χαρακτηριστικά επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Κύπρου κ. Agata Jakoncic στο πρόσφατο φετινό 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (10-13 Απριλίου).
Παράλληλα, τόνισε με αφορμή τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της αξιοποίησης εφαρμογών ΑΙ, το πόσο σημαντικό είναι να συλλέγονται και να αξιοποιούνται δεδομένα (π.χ. big data) ώστε με τις παράλληλες επεξεργασίες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να συμβάλλουν σε κατάλληλες μετρήσεις στο σύστημα υγείας, προς όφελος των ασθενών.
Συγκεκριμένα και με δεδομένο το γεγονός ότι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (CGT) και άλλες θεραπείες, σημειώνουν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, βάσει της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα προκειμένου να επανεξετάσουν, να αξιολογήσουν και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων.
Έτσι, καταφαίνεται, ότι η αξιοποίηση των σημαντικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα σημαντικό όπλο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, για την ανάλυση γενετικών δεδομένων και κλινικών πληροφοριών ασθενών, προκειμένου να προβλέψει την ανταπόκριση των ασθενών σε συγκεκριμένες θεραπείες και να προτείνει εξατομικευμένες, στοχευμένες προσεγγίσεις για κάθε ασθενή ξεχωριστά, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Να σημειωθεί ότι καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως οι θεραπείες εξατομικευμένης ιατρικής (Precision Medicine), επιτρέπουν την παροχή πιο αποτελεσματικής και προσαρμοσμένης θεραπείας για τους ασθενείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής αλλά και τα επίπεδα πρόγνωσης της ασθένειας.
Πέραν όμως από το θετικό αποτύπωμα της καινοτομίας στη ζωή των ασθενών, όπως ανέφερε κ. Agata Jakoncic, η παροχή καινοτόμων προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο υγειονομικό σύστημα, ενισχύουν την ανθεκτικότητά του και συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την κ. Agata Jakoncic, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών δημιουργεί πλήθος θέσεων εργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας, από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι την παραγωγή και τη διανομή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός της φαρμακοβιομηχανίας.
Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών συντελεί σε μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, βάσει του προσανατολισμού στην πρόληψη, άρα στην αποφυγή επιβάρυνσης με το εκάστοτε κόστος νοσηλείας και της αντιμετώπισης ακριβών και χρονοβόρων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος.