Μπορεί το AI να φέρει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση;
Διαβάζεται σε 3'
Οι ενεργειακές απαιτήσεις από τα κέντρα δεδομένων της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση.
- 10 Απριλίου 2025 13:04
Η παγκόσμια στροφή προς την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) θα απαιτήσει σχεδόν τόση ενέργεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όση χρησιμοποιεί η Ιαπωνία σήμερα.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης αναμένεται να καλύπτεται μόνο κατά το ήμισυ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Η επεξεργασία δεδομένων για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μόνο στις ΗΠΑ μέχρι το 2030 από ό,τι η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου, χημικών και άλλων ενεργοβόρων προϊόντων συνδυαστικά.
Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τα κέντρα δεδομένων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης. Η ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων που είναι αφιερωμένα στην ΑΙ αναμένεται να τετραπλασιαστεί.
Αυτή τη στιγμή, ένα κέντρο δεδομένων καταναλώνει τόση ενέργεια όσο 100.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, ορισμένα από τα κέντρα που βρίσκονται υπό κατασκευή θα απαιτούν 20 φορές περισσότερη ενέργεια.
Παρά την ανησυχία ότι η ταχεία ανάπτυξη της ΑΙ θα καταστρέψει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση αναφέρει ότι αυτός ο φόβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το σενάριο είναι “υπερβολικός”.
Η ΑΙ ως εργαλείο ενεργειακής αποδοτικότητας
Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε διάφορους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις ενέργειας, μειώνοντας συνολικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στο σχεδιασμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να ενσωματώνουν περισσότερο ανανεώσιμο ενεργειακό φορτίο, ενώ οι περισσότερες υποδομές έχουν σχεδιαστεί για κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Όπως γράφει ο Guardian, η ΑΙ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των βιομηχανικών διαδικασιών, επιτρέποντας στις εταιρείες να βρουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και να μειώσουν τις σπατάλες. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα αυτόνομα οχήματα, και να συμβάλει στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση αποθεμάτων κρίσιμων μετάλλων για την κατασκευή ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων.
Παρά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, η ταχεία ανάπτυξή της ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τα ενεργειακά συστήματα του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση του IEA. Χωρίς σωστό έλεγχο από τις κυβερνήσεις, η χρήση της ΑΙ ενδέχεται να καταστρέψει όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πιθανές επιπτώσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον
Η ΑΙ ενδέχεται να απορροφήσει περισσότερη ενέργεια και να ωθήσει τις εταιρείες να αναζητήσουν την πιο εύκολα διαθέσιμη ενέργεια, που μπορεί να προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, η χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού για την ψύξη των υπολογιστών σε μερικά κέντρα δεδομένων ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ξηρές περιοχές του κόσμου.
Ο Κλοντ Τερμές, πρώην υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου, τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να πραγματοποιηθούν παρά οι αισιόδοξες προβλέψεις του IEA. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες από την ανάπτυξη της ΑΙ και των νέων μεγάλων κέντρων δεδομένων.