Δεν άξιζε το τέλος που είχε ο Βίκινγκ που βάπτισε το Βluetooth

Διαβάζεται σε 3'
Δεν άξιζε το τέλος που είχε ο Βίκινγκ που βάπτισε το Βluetooth
Το σήμα του Bluetooth είναι τα αρχικά ενός βασιλιά των Βίκινγκ. iStock

Το όνομα της ασύρματης σύνδεσης που έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι ανήκει σε έναν κραταιό Βίκινγκ που είχε άδοξο τέλος.

Το Bluetooth πήρε το όνομά του από τον Δανό βασιλιά Haraldr «Blátǫnn» Gormsson των Βίκινγκς, ο οποίος μεγαλούργησε το 10ο αιώνα (958 και 970).

Το Blátǫnn σημαίνει μπλε και ανοιχτό δόντι. Εικάζεται πως είχε ένα σάπιο δόντι σε προφανές σημείο.

Η πρώτη αναφορά αυτής της λεπτομέρειας εμφανίστηκε στο Chronicon Roskildense, ένα δανικό χρονικό του 12ου αιώνα γραμμένο στα λατινικά που περιγράφει ιστορικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του εκχριστιανισμού του βασιλείου

Το logo εν τω μεταξύ του Bluetooth που χρησιμοποιούμε όλοι είναι τα αρχικά ( που είναι Η είναι που είναι B) όπως γράφονταν στην εποχή των Ρούνων -αρχαίο γερμανικό αλφάβητο που χρησιμοποιούνταν από διάφορους σκανδιναβικούς λαούς, συμπεριλαμβανομένων των Βίκινγκς.

Το ᚼ και το ᛒ είναι δυο ρούνοι.

Τι σχέση έχει ο Βίκινγκ με το δικό μας Bluetooth

Ο Haraldr ένωσε τις σκανδιναβικές φυλές σε ένα ενιαίο βασίλειο, γεγονός που από όσο μπορείς να γνωρίζεις (έχοντας παρακολουθήσει τα σχετικά σίριαλ -έστω ένα αρκεί) ενέπνευσε διάφορες εταιρείες που ανταγωνίζονταν στο πεδίο της ασύρματης επικοινωνίας, να ενωθούν και να αναπτύξουν ένα πρότυπο για ραδιοφωνική σύνδεση χαμηλής ισχύος και μικρής εμβέλειας.

Tότε έδιναν ‘μάχη’ μεταξύ τους οι IBM, Intel, Toshiba, Ericsson και Nokia, με τις δυο τελευταίες να ηγούνται του ‘αγώνα’ της ασύρματης τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας μικρών αποστάσεων -με τη μετάδοση σημάτων μέσω μικροκυμάτων σε ψηφιακές συσκευές.

Όλα άλλαξαν όταν μοιράστηκαν μια μπύρα σε μπαρ του Τορόντο προγραμματιστές της Intel και της Ericsson. Ο ένας ήταν ο Jim Kardach που κίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Bluetooth Special Interest Group.

Εκείνη την περίοδο διάβαζε ένα βιβλίο για τους Βίκινγκ και μοιράστηκε με τον συνάδελφο του, την ιστορία του δεύτερου βασιλιά της Δανίας και πρώτου Χριστιανού, ο οποίος είχε ενώσει τμήματα της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας σε ένα έθνος, εκχριστιανίζοντας τους Δανούς.

Ακούστηκε το «εύρηκα», καθώς έγινε ο παραλληλισμός μεταξύ του βασιλιά που ένωσε χώρες και του εργαλείου που θα ένωνε συσκευές σε ένα δίκτυο.

Όπως εξήγησε αργότερα ο Kardach «ο Haraldr ήταν διάσημος για την ένωση της Σκανδιναβίας όπως ακριβώς σκοπεύαμε να ενώσουμε τις βιομηχανίες υπολογιστών και κινητής τηλεφωνίας με μια ασύρματη σύνδεση μικρής εμβέλειας».

Αρχικά το bluetooth έγινε κωδικό όνομα της ‘επιχείρησης’, με σκοπό στα αποκαλυπτήρια να ανακοινωθεί το RadioWire. Τελικά, κέρδισε τους πάντες ο βασιλιάς.

Για την ιστορία, ο Δανός βασιλιάς εξορίστηκε από τον γιο του, Sweyn μετά την εξέγερση που υποκίνησε, με τη βοήθεια αριστοκρατών που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Haraldr. Εγκαταστάθηκε κάπου στο νότιο τμήμα των κρατών της Βαλτικής, όπου πέθανε.

Σύμφωνα με μεταγενέστερες πηγές, ένας τοξότης τον σκότωσε ενώ ανακουφιζόταν. Η τοποθεσία του τάφου του δεν έγινε ποτέ γνωστή, με τον γιο του να κάνει τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα