Δύο Έλληνες επιστήμονες ωθούν σε νέα επίπεδα τις ηλεκτρονικές μνήμες

Δύο Έλληνες επιστήμονες ωθούν σε νέα επίπεδα τις ηλεκτρονικές μνήμες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσίευσης, είναι η πρώτη φορά που ερευνητές πέτυχαν αποθήκευση 3 bit δεδομένων ανά κελί μνήμης

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής μνήμης στοχεύει στην αύξηση της χωρητικότητας, τη βελτίωση του χρόνου εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων και τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης.

Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα στο ερευνητικό κέντρο της ΙΒΜ στη Ζυρίχη, κατάφεραν να βελτιώσουν και τους τρεις παραπάνω παράγοντες, αξιοποιώντας μια σχετικά νέα τεχνολογία σχεδιασμού μνημών, η οποία είναι γνωστή ως PCM. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανήκει στην ομάδα τεχνολογιών που δίνουν τη δυνατότητα σε μια μνήμη να μη χάνει τα δεδομένα της, ακόμα και αν μείνει χωρίς ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε από τον Δρ. Χάρη Ποζίδη, ο οποίος είναι και διευθυντής του ερευνητικής ομάδας και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο Δρ. Ευάγγελος Ελευθερίου και Δρ Νικόλαος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσίευσης, είναι η πρώτη φορά που ερευνητές πέτυχαν αποθήκευση 3 bit δεδομένων ανά κελί μνήμης.

Η νέα μνήμη αναμένεται, όταν θα είναι εμπορικά διαθέσιμη, να ωθήσει τεχνολογίες που έχουν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη και το οικοσύστημα του Internet of Things. Επίσης, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στην επιπλέον αύξηση της χωρητικότητας των φορητών συσκευών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα