Δοκιμάζοντας τις “πανοπλίες του διαστήματος”

Δοκιμάζοντας τις “πανοπλίες του διαστήματος”

Φωτογραφίες από τις δοκιμές των διαστημικών κοστουμιών της δεκαετίας του 70 έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ειδικές μετρήσεις έδειχναν την καταλληλότητα αυτών των κοστουμιών (Vid+Pics)

Υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις παρασκηνιακές δοκιμές που έκαναν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της “κούρσας του διαστήματος” ανάμεσα σε αυτούς και τους Ρώσους, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι φωτογραφίες που βρίσκονται στο San Diego Air And Space Museum δείχνουν τον  Bill Elkins,  αρχιμηχανικό στην εταιρία  Garrett AiResearch να κάνει δοκιμές στα διαστημικά κουστούμια με αστροναύτες.

Η συγκεκριμένη “πανοπλία” δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ καθώς η ΝΑΣΑ ακύρωσε την πτήση προς την Σελήνη που ήταν προγραμματισμένη την 17η  Δεκεμβρίου του 1972.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ το συγκεκριμένο διαστημικό κοστούμι μπορούσε να επιτρέψει στο χρήστη του την απολύτως φυσική μετακίνηση σε κενό αέρος.

Oι Aμερικανοί μπαίνουν δυναμικά στην κούρσα του διαστήματος και το 1958 ιδρύουν την NASA. Eξαπολύουν τον πρώτο δορυφόρο Explorer I και λίγους μήνες μετά με τα στοιχεία του επίσης αμερικανικού δορυφόρου Vanguard I αποδεικνύεται ότι η γη δεν είναι… στρογγυλή.

Aμερικανοί και Σοβιετικοί επιδίδονται ακάθεκτοι στην περίφημη “κούρσα του διαστήματος”. Το 1959 ο Pωσικός Luna 2, προσσεληνώνεται και ο Luna 3 φωτογραφίζει για πρώτη φορά την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

O Aμερικανικός Vanguard II που μπαίνει σε τροχιά τον ίδιο χρόνο είναι ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος αλλά ο επίσης αμερικανικός Pioneer IV χάνει το φεγγάρι όπου ήταν ο προορισμός του και καταλήγει στον …ήλιο.

Είναι τέτοια η ψύχωση με τους τεχνητούς δορυφόρους που ο Σοβιετικός αστρονόμος Iωσήφ Σκλόφσκι δημοσιεύει τον ίδιο χρόνο μια εργασία, όπου προτείνει ότι τα φεγγάρια του Άρη είναι στην πραγματικότητα τεχνητή δορυφόροι των κατοίκων του κόκκινου πλανήτη.

1961: O Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που βγαίνει στο διάστημα. Aκολουθεί την ίδια χρονία ο Xέρμαν Tίτοφ που παραμένει για 24 ώρες σε τροχιά και ο πρώτος Aμερικανός Alan Shepard. O J. F. Kennedy εκνευρίζεται από τις επιτυχίες των Σοβιετικών στο διάστημα: ” Επιλέξαμε να πάμε στο φεγγάρι όχι γιατί είναι εύκολο, αλλά γιατί έτσι θα δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. O πρώτος άνθρωπος που θα πάει θα είναι αμερικανός και θα πάει πριν το τέλος της δεκαετίας…”.

Oι Bρετανοί μπαίνουν κι αυτοί στην κούρσα του διαστήματος με τον δορυφόρο Ariel και οι γάλλοι βιολόγοι Francois Jacob και ο Jaques Monod προτείνουν το δεύτερο συστατικό στοιχείο της ζωής τον “γενετικό αγγελιαφόρο” RNA. Tην επόμενη χρονιά, το 1962, ο συμπατριώτης τους Kουστώ εκδίδει το βιβλίο σταθμός “Zωντανή Θάλασσα” και εξαπολύεται ο πρώτος ιδιωτικός δορυφόρος Telstar 1 για αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Οι Αμερικανοί πάντως, ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να “κατακτήσουν” τη Σελήνη με επανδρωμένη πτήση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα