Δοκιμή: iPhone

Δοκιμή: iPhone

Δεν κάνει πολλά αλλά ότι κάνει το κάνει μαγικά. Ειδικά όταν πρόκειται για internet! Το ΜΕΝ 24 το δοκίμασε και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του

Δεν κάνει πολλά αλλά ότι κάνει το κάνει μαγικά. Και ειδικά όταν πρόκειται για internet! Το ΜΕΝ 24 δοκίμασε το iPhone και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του. Όταν μιλάει κανείς για το iPhone ξέρει εκ των προτέρων ότι η λίστα των τεχνολογιών και των λειτουργιών που έχει είναι μικρότερη από τη λίστα αυτών που δεν έχει. Υπέρυθρες, 3G (και επομένως HSDPA), GPS, A2DP και φυσικό πληκτρολόγιο λάμπουν δια της απουσίας τους. Γι’ αυτό είναι δύσκολο κανείς να μην είναι προκατειλημμένος ή σε κάθε περίπτωση δύσπιστος για το τηλέφωνο της νέας εποχής. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το iPhone δεν υπολείπεται καθόλου σε μέγεθος αλλά και τιμή των smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά.



Είναι λοιπόν το iPhone ένα από τα πολλά marketing tricks που κατά καιρούς μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Αξίζει κανείς να αγοράσει iPhone ή να παραμείνει πιστός στα ευρω-ασιατικά smartphones; Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα το ΜΕΝ 24 πήρε το μαγικό τηλέφωνο στα χέρια του και το υπέβαλε σε ένα τεστ 24 ωρών.







Καταρχήν όταν βλέπεις το iPhone, κλειστό ή ανοιχτό δεν έχει καμία σημασία, πρόκειται για την πιο όμορφη συσκευή που έχει βγει ποτέ: Οι γραμμές του είναι λιτές, η προσοχή στη λεπτομέρεια και στο τελείωμα των επιφανειών σχολαστική, ο συνδυασμός πλαστικών υλικών και μετάλλων αρμονικός και η επιλογή των βιομηχανικών χρώματων (ασημί μεταλλικό, μαύρο) απλώς ευφυής. Χωρίς υπερβολές πρόκειται για την επιτομή του βιομηχανικού design. Εντυπωσιακό μέσα στην απλότητα του.









Στο χέρι το iPhone δεν παίρνει ακριβώς άριστα! Σίγουρα είναι καλοζυγισμένο και καμία πλευρά, σε κανένα προσανατολισμό (οριζόντιο, κάθετο), δεν φαίνεται πιο βαριά από την άλλη. Αλλά! Αν και δεν είναι βαρύτερο (135 γ) από το μέσο smartphone, το μήκος του (11,5 εκ) είναι σχετικά μεγάλο και σου δημιουργεί μεγαλύτερο «άγχος». Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι κρατώντας το στην παλάμη και με τον αντίχειρα στο κουμπί ή στο μενού της οθόνης άλλες φορές «περισσεύει» και άλλες φορές δεν το «φτάνεις».









Ανοίγοντας τη συσκευή διαπιστώνεις ότι ο μινιμάλισμός που διέπει το σχεδιασμό του, χαρακτηρίζει και τη φιλοσοφία του λογισμικού. Όλες οι λειτουργίες έχουν το κουμπί τους στην επιφάνεια εργασίας και είναι άμεσα προσβάσιμες: Google Maps, Καιρός, κάμερα, YouTube, WiFi πρόσβαση στο ίντερνετ με Safari Browser και διάφορες άλλες εφαρμογές. Και μπορεί να μην έχει ότι έχουν τα smartphones αλλά ότι έχει δουλεύει και με το παραπάνω.



Μιλώντας για εφαρμογές που δουλεύουν, η ιδέα της Apple για “αντίχειρα-εικονικό πληκτρολόγιο”, εν αντιθέση με “stylus-φυσικό πληκτρολόγιο”, φαίνεται να μην κερδίζει τη μάχη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ικανοποιητική. Η πλοήγηση με τον αντιχειρα δουλεύει άριστα, ενώ η εισαγωγή χαρακτήρων με το πληκτρολόγιο ικανοποιητικά και πολύ καλύτερα από όποιοδήποτε εικονικό πληκτρολόγιο έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα.



Από εκεί και έπειτα ξεκινούν τα θαύματα. Θαύμα πρώτο το YouTube. Τα βίντεο κατεβαίνουν σφαίρα, το ψάξιμο τους δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, ενώ το streaming του είναι απλώς μαγικό. Εδώ βλέπεις με ποιότητα όταν αλλού στραβώνεσαι!







i






Θαύμα δεύτερο η πλοήγηση στο ίντερνετ. Σε αυτές τις διαστάσεις οθόνής, και πάνω σε κινητό δεν παίζει πιο άνετη πλοήγηση. Σχεδόν της ίδιας ευκολίας με PC. Μπορεί ο Safari Browser να μην έχει flash, αλλά τις ιστοσελίδες τις βλέπεις στον αρχικό τους σχεδιασμό και όχι το ένα πλαίσιο κάτω από το άλλο. Αλλάζεις τη μεγέθυνση με διπλό ταπ, οι σύνδεσμοι ανοίγουν σε λογικούς χρόνους, η επιστροφή είναι εξίσου έυκολη. Δηλαδή ίντερνετ και όχι συμβιβασμοί.




Το iPhone στο διαδίκτυο








Θαύμα τρίτο και τελευταίο η κάμερα. Αν και μόνο 2Μp χωρίς flash, χωρίς autofocus οι φωτογραφίες που παίρνει είναι εξαιρετικές. Αν υπάρχει φως δηλαδή η δουλειά θα γίνει και με τον καλύτερο τρόπο. Για του λόγου το αληθές ιδού και το παρακάτω βίντεο:















Το iPhone ως τηλέφωνο













Google Maps Browsing













To iPhone ως iPod













Στέλνoντας μυνήματα








Ευχαριστούμε το

e-shop και τον Κο Άκη Ρήγα που μας πρόσφεραν το iphone για δοκιμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα