Ελευθερία στο Διαδίκτυο – Ποιες είναι οι πιο αυστηρές και ποιες οι πιο ελαστικές χώρες
Μια τεχνολογία που προοριζόταν για να απελευθερώσει, έγινε "αγωγός" παρακολούθησης και ηλεκτρονικής χειραγώγησης. Τι αποκαλύπτει η μελέτη "Freedom on the Net".
- 06 Νοεμβρίου 2019 10:25
Η ελευθερία στο διαδίκτυο απειλείται ολοένα και περισσότερο από τις ψηφιακές τακτικές αυταρχισμού που έχουν εξαπλωθεί ταχέως σε όλο τον κόσμο. Καταπιεστικά καθεστώτα και αυταρχικοί φορείς εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετατρέποντας τα σε όργανα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.
Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να χρησιμεύουν για να διευκολύνουν τη συζήτηση μεταξύ των πολιτών επι ίσοις όροις, αντίθετα σε κάποιες χώρες λειτουργούν εκθέτοντας τους πολίτες σε μια άνευ προηγουμένου καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών τους.
Ως συνέπεια για 9η χρονιά φέτος, 2019, ο δείκτης της παγκόσμιας διαδικτυακής ελευθερίας μειώθηκε κι’ άλλο, σύμφωνα με την μελέτη του “Freedom on the Net”.
To Freedom on the Net είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της ελευθερίας του Διαδικτύου σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας το 87% των παγκόσμιων χρηστών του.
Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τύπους καθεστώτων.
Χρησιμοποιώντας μια ερευνητική μέθοδο 21 ερωτήσεων καλύπτεται μια θεματολογία σχετικά με την πρόσβαση στο Internet, την ελευθερία έκφρασης και τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Από τις 65 χώρες που αξιολογήθηκαν, οι 33 έχουν σημειώσει συνολική μείωση της ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2018, σε σύγκριση με 16 που σημείωσαν καθαρές βελτιώσεις.
Η πιο ανελεύθερη χώρα όσον αφορά την χρήση του διαδικτύου κρίθηκε η Κίνα. Η λογοκρισία έφτασε σε πρωτοφανή ποσοστά καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε κι’ άλλο τις μεθόδους ελέγχου πληροφόρησης. Πιο συγκεκριμένα σε μια νέα τακτική η κυβέρνηση κατέστρεψε έναν μεγάλο αριθμό λογαριασμών στην δημοφιλή πλατφόρμα “WeChat” για κάθε είδους “αποκλίνουσα” συμπεριφορά. Μεταξύ αυτών υπήρχαν χρήστες που για παράδειγμα σχολίαζαν την κλιματική αλλαγή.
Η Ισλανδία χαρακτηρίστηκε ως η χώρα με την λιγότερη λογοκρισία και την περισσότερη ελευθερία στο ίντερνετ μιας και δεν έχει σημειωθεί καμία ποινική υπόθεση σχετικά με παραβίαση της ελευθερίας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ.