Επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια με πυραύλους που χρησιμοποιούνται ξανά

Επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια με πυραύλους που χρησιμοποιούνται ξανά

Τέλος προσπαθεί να θέσει η Space X σε ένα από τα εμπόδια για τα ταξίδια στο διάστημα, το πολυδάπανο κόστος εκτόξευσης (vids)

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τα ταξίδια στο διάστημα είναι το κόστος εκτόξευσης. Τα συστήματα πυραύλων που χρησιμοποιούνται κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και όταν ολοκληρώσουν το έργο τους που είναι η φάση προώθησης του διαστημικού οχήματος, πέφτουν κατεστραμμένα στη θάλασσα.

Έτσι, όταν η Space X ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2011 ότι εργάζεται για το σχεδιασμό ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου η βιομηχανία του διαστήματος δέχτηκε ένα ευχάριστο σοκ, με εξαίρεση ίσως τους ανταγωνιστές της. Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν μόλις ένα χρόνο αργότερα και μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε μερική επιτυχία. Σε κάποιες δοκιμές μικρού ύψους, ο πύραυλος προσγειώθηκε, αλλά όταν χρησιμοποιήθηκε σε κανονικές αποστολές ο αποτέλεσμα δεν ήταν πετυχημένο, αν και έφτασε πολύ κοντά στο να είναι.

Πριν μερικές μέρες, η ευρωπαϊκή Airbus ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μπει στην αγορά των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, καθώς έχει ξεκινήσει να εργάζεται στο σχεδιασμό τους από το 2010 και πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής ενός φορέα με την ονομασία Adeline.

Ο Adeline χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία, η οποία θα του επιτρέπει να προσγειωθεί οριζόντια, όπως ένα αεροπλάνο και όχι κάθετα, όπως ο πύραυλος της Space X. Ωστόσο, το κομμάτι του πυραυλικού συστήματος που σώζεται είναι μικρότερο, καθώς το σύστημα που είναι υπεύθυνο για το πρώτο στάδιο της εκτόξευσης θα καταστρέφεται.

Κάθε λύση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία θα αναδειχθούν με τη χρήση. Το θέμα είναι ότι η Space X βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από την Airbus, η οποία δεν αναμένεται να εκτοξεύσει μια τελική έκδοση του πυραύλου πριν το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα