Γιατί δεν υπάρχουν αδιάβροχα κινητά τηλέφωνα

Γιατί δεν υπάρχουν αδιάβροχα κινητά τηλέφωνα
Κινητά τηλέφωνα Eurokinissi

Όπως εξορμούμε στις παραλίες είναι χρήσιμο να φροντίζουμε να μην πέσει το κινητό μας τηλέφωνο στο νερό ή στην άμμο, προκειμένου να συνεχίσει να είναι λειτουργεί. Γιατί όμως, δεν υπάρχουν αδιάβροχα και ανθεκτικά στη σκόνη smart phones;

Tην περασμένη εβδομάδα η Samsung Australia τιμωρήθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας με πρόστιμο 14.000.000 αυστραλιανών δολαρίων (9.300.000 ευρώ), για το ψευδές του ισχυρισμού ότι τα Galaxy ήταν ανθεκτικά στο νερό.

Ο κολοσσός ομολόγησε πως εάν κάποιος τοποθετήσει αυτά τα smart phone μέσα σε πισίνα ή θάλασσα, αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει τις θύρες φόρτισης και να σταματήσει τη λειτουργία -εάν το τηλέφωνο φορτιζόταν ενώ ήταν ακόμα βρεγμένο.

Το 2020 η Apple είχε τιμωρηθεί με 10.000.000 ευρώ στην Ιταλία “για παραπλανητικούς ισχυρισμούς” περί της αντοχής των iPhone στο νερό.

Δυο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιευθεί η τελευταία της σειράς των ερευνών, με αντικείμενο τους τρόπους που χρήστες καταστρέφουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Το 39% είχε πει πως το νερό ήταν ο ‘εχθρός’.

Θα σκέφτεστε πολύ λογικά πώς γίνεται να είμαστε στο 2022 και να μην έχουμε στη διάθεση μας συσκευές που να είναι αδιάβροχες. Εδώ πρέπει να πούμε πως άλλο είναι το ‘αδιάβροχες’ και άλλο το ‘ανθεκτικές στο νερό’.

Υπάρχει σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της αντίστασης των συσκευών σε στερεά (όπως είναι η σκόνη) και υγρά (όπως το νερό). Ονομάζεται Ingress Protection (ΙΡ).

Όπως αναφέρει το Conversationείναι ενδιαφέρον ότι το σημείο αναφοράς για τη βαθμολογία αντοχής στο νερό ποικίλλει μεταξύ των κατασκευαστών. Για παράδειγμα, τα τηλέφωνα της Samsung με πιστοποίηση IP68 είναι αδιάβροχα σε μέγιστο βάθος 1,5 m σε γλυκό νερό, για έως και 30 λεπτά, με την εταιρεία να προειδοποιεί κατά της χρήσης παραλίας ή πισίνας. Μερικά από τα iPhone της Apple, έχουν βαθμολογία IP68 και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέγιστο βάθος 6 μέτρων, για έως και 30 λεπτά.

Παρ’ όλα αυτά και οι δυο εταιρίες είναι απίθανο να εξετάσουν το ενδεχόμενο επισκευής του τηλεφώνου σας, όταν αυτό παθαίνει ζημιά από νερό -βάσει των εγγυήσεων.

Επιπροσθέτως, ο έλεγχος διαβάθμισης IP γίνεται υπό ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Σε πραγματικά σενάρια (πχ βαρκάδα, κολύμβηση), παράγοντες όπως η ταχύτητα, η κίνηση, η πίεση του νερού και η αλκαλικότητα ποικίλλουν. Έτσι, η μέτρηση του επιπέδου αντοχής στο νερό γίνεται πολύπλοκη”.

Πώς γίνονται τα κινητά αδιάβροχα;

Για να κατασκευαστεί ένα αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο απαιτούνται πολλά εξαρτήματα και τεχνικές. Συνήθως, το πρώτο σημείο προστασίας είναι να σχηματιστεί ένα φυσικό φράγμα γύρω από όλα τα σημεία εισόδου (κουμπιά, διακόπτες, πρίζες ηχείων και μικροφώνου, κάμερα, φλας, οθόνη, περίβλημα τηλεφώνου, θύρα USA και θήκη κάρτας SIM), από τις οποίες θα μπορούσε να μπει σκόνη ή νερό.

Αυτά τα σημεία καλύπτονται και σφραγίζονται με κόλλα, κολλητικές λωρίδες και ταινίες, σφραγίδες σιλικόνης, ελαστικούς δακτυλίους, παρεμβύσματα, πλαστικά και μεταλλικά πλέγματα και αδιάβροχες μεμβράνες.

Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, ένα στρώμα εξαιρετικά λεπτής νανοεπικάλυψης πολυμερούς εφαρμόζεται στην πλακέτα κυκλώματος του τηλεφώνου, για να βοηθήσει στην απώθηση του νερού.

Παρ’ όλα αυτά η ‘αντίσταση’ ενός τηλεφώνου στο νερό εξακολουθεί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα εξαρτήματα πολυκαιρίζονται και φθείρονται. Χαρακτηριστικά, η Apple παραδέχεται ότι η αντοχή στο νερό και τη σκόνη δεν είναι μόνιμα χαρακτηριστικά των τηλεφώνων της.

Οι κάμερες δεν είναι εντελώς αδιαπέραστες από το νερό, αλλά μερικές μπορούν να ανεχθούν τη βύθιση πολύ καλύτερα από τα smartphone. Συχνά αυτό συμβαίνει επειδή είναι σχετικά απλούστερες συσκευές.

Ένα smartphone έχει πολύ μεγαλύτερη λειτουργικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα εσωτερικά εξαρτήματα είναι πιο ευαίσθητα, εύθραυστα και πρέπει να ενσωματωθούν σε μικρότερο περίβλημα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυο φορές πιο δύσκολο το να έχουν τα τηλέφωνα παρόμοιο επίπεδο αντοχής στο νερό.

Ένα άλλο ζήτημα για τους κατασκευαστές -και την αδυναμία τους να κάνουν αδιάβροχα τα τηλέφωνα0 είναι ότι όσο πιο πολύ αντέχει το τηλέφωνο το νερό, τόσο αυξάνεται η τιμή (από 20% έως 30%, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Xiaomi). Εν τω μεταξύ, μια μικρή ρωγμή μπορεί να τερματίσει την αδιαβροχοποίηση”.

Ποια μπορεί να είναι η λύση

“Εκτός από την νανοεπικάλυψη στις εσωτερικές πλακέτες κυκλωμάτων, η εφαρμογή υδατοαπωθητικής επίστρωσης στο εξωτερικό ενός τηλεφώνου θα μπορούσε να ενισχύσει την προστασία. Ορισμένες εταιρείες εργάζονται προς αυτήν την τεχνολογία/κατεύθυνση.

Τα μελλοντικά τηλέφωνα θα μπορούσαν επίσης, να έχουν κύκλωμα που θα κατασκευάζεται απευθείας σε (αδιάβροχο) υλικό σιλικόνης, -χρησιμοποιώντας τεχνικές γραφής με λέιζερ- και θα επικαλύπτονται περαιτέρω με τεχνολογίες υδατοαπωθητικού”.

Έως τότε, φροντίστε να κρατάτε μακριά από το νερό το τηλέφωνο σας ή να αγοράσετε μια θήκη που θα εγγυηθεί πως δεν θα χαλάσει, στην όποια επαφή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα