Γιατί οι Ρώσοι της Kaspersky Lab έφτιαξαν δικό τους λειτουργικό σύστημα

Γιατί οι Ρώσοι της Kaspersky Lab έφτιαξαν δικό τους λειτουργικό σύστημα

Προορίζεται για την υποστήριξη υποδομών ενέργειας, μεταφορών, βιομηχανικής παραγωγής και τηλεπικοινωνιών

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Ένα πολυετές σχέδιο, πιθανότατα ενταγμένο στη στρατηγική προσπάθεια της Ρωσίας να μειώσει την εξάρτησή της από τα ψηφιακά συστήματα της Δύσης, υλοποιήθηκε και αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες, υπό τις ευλογίες του Ευγένι Κασπέρσκι, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Kaspersky Lab, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των λύσεων ψηφιακής ασφάλειας.

Πρόκειται για το πρώτο λειτουργικό σύστημα το οποίο φτιάχτηκε από το μηδέν με γνώμονα την αντοχή του σε κακόβουλες επιθέσεις. Προορίζεται για τη διαχείριση εφαρμογών στον χώρο του Internet of Things (IoT) και ειδικότερα για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή και οι τηλεπικοινωνίες. Το Kaspersky OS (Project 11-11) είναι ένα λειτουργικό σύστημα αρχιτεκτονικής μικροπυρήνα με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, το οποίο προορίζεται για τη θωράκιση βιομηχανικών οικοσυστημάτων και γενικότερα embedded εφαρμογών.

Στην εποχή όπου το IoT και το IIoT (Industrial Internet of Things) γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δέχονται – σε καθημερινή βάση – επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) και διεισδύσεις από worms (όπως η περιβόητη επίθεση Stuxnet), η δημιουργία πιο ισχυρών και οργανωμένων δομών ασφαλείας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, όλο και πιο επιτακτική, υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ψηφιακών δικτύων.

«Το σύστημά μας είναι φτιαγμένο από το μηδέν, αναπτύχθηκε για να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο εύρος εργασιών και δεν προορίζεται για παιχνίδια, την επεξεργασία βίντεο από τις διακοπές ή το κουβεντολόι στα social media. Δουλεύουμε με μεθόδους συγγραφής λογισμικού που από τον σχεδιασμό του δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση καμίας μη ορατής ενέργειας στο παρασκήνιο. Αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι: Η αδυναμία εκτέλεσης κώδικα από τρίτους, ή το σπάσιμο και η εκτέλεση μη εξουσιοδοτημένων εφαρμογών. Και αυτό είναι αποδείξιμο και ελέγξιμο», έχει γράψει στο blog του ο Ευγένι Κασπέρσκι.

Σε νεότερη ανάρτηση, όπου αποκάλυψε και ένα πρώτα black box με το νέο λειτουργικό σύστημα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει «η παραμικρή μυρωδιά από Linux» στον κώδικα του Kaspersky OS και πως «για να παραβιάσει αυτή την πλατφόρμα ένα από τους κακούς, θα πρέπει να σπάσει την ψηφιακή υπογραφή, κάτι το οποίο – οποιαδήποτε στιγμή πριν από την εισαγωγή των κβαντικών υπολογιστών – θα είναι υπέρμετρα ακριβό».

Όπως αναφέρει ο Ρώσος επιχειρηματίας και από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας παγκοσμίως, το συνολικό έργο ανάπτυξης του νέου λειτουργικού συστήματος διήρκεσε 14 χρόνια!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα