Γιατί το τελευταίο λεπτό στα πλυντήρια “κρατάει” μια αιωνιότητα

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί το τελευταίο λεπτό στα πλυντήρια “κρατάει” μια αιωνιότητα
Το τελευταίο λεπτό στα πλυντήρια είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια λεπτό της ιστορίας. TikTok

Ο χρόνος που ορίζουμε εμείς για τις πλύσεις στα πλυντήρια δεν είναι πάντα αυτός που ‘αποφασίζουν’ εκείνα πως χρειάζονται για να κάνουν σωστά τη δουλειά.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια λεπτό της ιστορίας είναι το τελευταίο πλύσης στο πλυντήριο, εμπειρία που έπειτα από ένα σύντομο poll στη δουλειά έχουμε ζήσει οι περισσότεροι.

Τι παθαίνει το χρονόμετρο της συσκευής; Γιατί ένα λεπτό μπορεί να διαρκέσει ένα τέταρτο;

Υπεύθυνη στο τμήμα των πλυντηρίων παγκόσμιου κολοσσού έχει εξηγήσει πως ο χρονοδιακόπτης δεν αντικατοπτρίζει πάντα τον συνολικό χρόνο που ορίζουμε και τελικά, διαρκεί κομματάκι παραπάνω. Το κάνει για να μας γλιτώσει ενέργεια και χρήματα.

Γενικά, τα πλυντήρια ρούχων προσαρμόζονται με βάση τις συνθήκες πραγματικού χρόνου, παρόλο που ο αρχικός εκτιμώμενος χρόνος μπορεί να είναι μικρότερος.

Αυτή η προσαρμοστικότητα στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης καθαρισμού και στην προστασία του μηχανήματος από προβλήματα, όπως η ανισορροπία του φορτίου ή η κακή αποστράγγιση.

Ας γνωρίσουμε αυτό το μηχάνημα

Τα πλυντήρια είναι σχεδιασμένα για να εξοικονομούν πόρους –ενέργεια, νερό ή απορρυπαντικό. Υπάρχει στα εντός τους ένας αριθμός ελέγχων που κάνουν κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης (στο γέμισμα, το πλύσιμο και το στύψιμο). Αυτοί αποφασίζουν για το χρόνοι που ολοκληρώνεται κάθε μέρος του κύκλου -πιο νωρίς ή πιο αργά.

Το πρώτο μισό κάθε πλύσης αφορά το γύρισμα του κάδου, το σαπούνι και το νερό. Η διάρκεια του δεύτερου μισού εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία είναι η συσκευή.

Μόλις τελειώσει ο χρονοδιακόπτης (ρυθμίζεται για να ολοκληρώσει ενώ απομένει 1 λεπτό) αρχίζει η αποστράγγιση του νερού και ο κάδος περιστρέφεται με ένταση για να βγάλει το μεγαλύτερο μέρος του νερού.

Εάν το μηχάνημα ανιχνεύσει περίσσεια νερού ή ότι τα ρούχα δεν στύψουν σωστά, μπορεί να παρατείνει το χρόνο στυψίματος για να διασφαλίσει ότι τα ρούχα είναι πιο στεγνά πριν το φινίρισμα.

Η διάρκεια του τελευταίου λεπτού εξαρτάται και από το τι έχουμε βάλει μέσα στο πλυντήριο.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφράτο πάπλωμα είναι πιο πορώδες, επομένως στραγγίζει πιο γρήγορα από το πυκνό φορτίο μου με κάλτσες και μπλουζάκια.

ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΕΠΤΟ

Εάν το φορτίο των ρούχων είναι άνισα κατανεμημένο, το μηχάνημα μπορεί να αφιερώσει επιπλέον χρόνο για να ρυθμίσει το φορτίο για να αποτρέψει υπερβολικούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια του κύκλου στυψίματος. Έτσι, σταματά την αντίστροφη μέτρηση έως ότου το φορτίο επιτύχει τη σωστή ισορροπία.

Επίσης, ορισμένα πλυντήρια έχουν αισθητήρες που παρακολουθούν τη στάθμη του νερού. Εάν το μηχάνημα εντοπίσει ανεπαρκές νερό για ξέβγαλμα ή αποστράγγιση, μπορεί να καθυστερήσει το χρονόμετρο και να προσπαθήσει να ρυθμίσει τη στάθμη του νερού ή να καθαρίσει το σύστημα αποστράγγισης του νερού.

Πολλά σύγχρονα πλυντήρια ρούχων είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που ανιχνεύουν πόσο βρώμικο είναι το νερό. Εάν το μηχάνημα ανιχνεύσει ότι τα ρούχα είναι ακόμα βρώμικα ή ότι υπάρχει πολύ απορρυπαντικό στο πλύσιμο, μπορεί να παρατείνει τον κύκλο για να διασφαλίσει τον σχολαστικό καθαρισμό ή το ξέβγαλμα.

Εν τω μεταξύ, σε ορισμένους κύκλους, ο θερμοσίφωνας μέσα στο μηχάνημα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ειδικά εάν η αρχική παροχή νερού είναι πιο κρύα από το αναμενόμενο.

Οι συσκευές που έχουν αλγόριθμους ενεργειακής απόδοσης (ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας που προσαρμόζουν τον χρόνο πλύσης για να κάνουν τον κύκλο πιο αποδοτικό) ‘αποφασίζουν’ για τον χρόνο του κύκλου πλύσης ανεξάρτητα από το χρόνο που έχουμε ‘δώσει’ εμείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα