Γνωρίστε την Q: Η πρώτη άφυλη βοηθητική φωνή, χτυπά τον σεξισμό
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι βοηθητικές φωνές έχουν θηλυκά ονόματα: η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft, η Siri της Apple. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλου, προτιμάνε να ακούνε γυναικεία φωνή όταν χρειάζονται βοήθεια.
- 13 Ιουνίου 2019 08:04
Όπως φαίνεται υπάρχει μία φυλετική ανισορροπία στον κόσμο της τεχνολογίας όσον αφορά τους φωνητικούς βοηθούς. Είναι μία “γυναίκα” πάντα που θα λάβει τις εντολές μας, θα μας ακούσει και θα μας βοηθήσει. Είναι η Siri, η Cortana, η Alexa, ή οποιαδήποτε άλλη γυναικεία φωνή.
Βλέποντας τα smartphones να προβάλλουν σε τέτοιο βαθμό τη γυναικεία υποταγή, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι η τεχνολογία προωθεί πρότυπα σεξισμού. Σαν απάντηση σε αυτή την τάση έρχεται η Q, η πρώτη βοηθητική φωνή άνευ φύλου στον κόσμο, που ελπίζει να εξαλείψει τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τον σεξισμό στην Τεχνολογία.
Δημιούργημα μίας ομάδας γλωσσολόγων, τεχνολόγων και ηχοληπτών, η Q ελπίζει να καταπολεμήσει τις φυλετικές προκαταλήψεις και να προτάξει την ισότητα στα φύλα.
Η ομάδα ηχογράφησε τις φωνές 25 ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες, γυναίκες, τρανσέξουαλ και non-binary (δηλαδή που δεν τους εκφράζει κάποιο φύλο) και κατασκεύασε μία φωνή που δεν είναι ούτε γυναικεία αλλά ούτε και αντρική. Το αποτέλεσμα στάλθηκε σε 4,600 άτομα που αξιολόγησαν από το 1 (αρσενική φωνή) έως το 5 (γυναικεία φωνή) σε ποια κλίμακα της σκάλας θα την κατέτασσαν.
Μέσα από αυτό το πείραμα οι ερευνητές κατάφεραν να ορίσουν το σημείο που μία φωνή θεωρείται “ουδέτερη”. Την ηχογράφησαν πολλές φορές, δούλεψαν τον τόνο και τις διακυμάνσεις και εν τέλει πέτυχαν τη δημιουργία της Q!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι βοηθοί φωνής έχουν θηλυκά ονόματα: η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft, η Siri της Apple. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλου, συνήθως προτιμάνε να ακούνε μία αντρική φωνή όσον αφορά τα θέματα εξουσίας, αλλά ζητάνε μία γυναικεία φωνή όταν χρειάζονται βοήθεια.
Η Q όχι μόνο τάσσεται ενάντια στα στερεότυπα, αλλά και ενθαρρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν δράση σε θέματα που αφορούν την ποικιλομορφία και την ένταξη.