Η Google μάς παρακινεί να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας γύρω από την τέχνη

Η Google μάς παρακινεί να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας γύρω από την τέχνη

Βελτιωμένα αποτελέσματα αναζήτησης και αναβάθμιση της λειτουργίας εικονικών περιηγήσεων σε μουσεία όλου του κόσμου

Θέλοντας να εξελίξει την αναζήτηση πάνω σε θέματα τέχνης, η Google βελτίωσε τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα της κατανοούν και αναγνωρίζουν τα έργα τέχνης, τους χώρους που μπορούμε να τα δούμε από κοντά, τους καλλιτέχνες που τα φιλοτέχνησαν, τα υλικά που χρησιμοποίησαν, την καλλιτεχνική περίοδο που ανήκουν και τις συνδέσεις μεταξύ όλων αυτών.

Έτσι με μία αναζήτηση για έναν καλλιτέχνη -όπως για παράδειγμα ο Gustav Klimt– βλέπουμε ένα διαδραστικό πάνελ πληροφοριών που επισημαίνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες. Όπως το να δούμε μια συλλογή από έργα ή ακόμα να περιηγηθούμε σε μουσεία που φιλοξενούν συγκεκριμένους πίνακες, με πρόσβαση σε υλικό υψηλής ανάλυσης.

Παράλληλα, με το Google Maps (στο επίπεδο του στο Street View) και το Google Arts & Culture είναι ανά πάσα στιγμή εφικτή μια εικονική βόλτα σε κάποια από τα εκατοντάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και κάποια ελληνικά (βλ. Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και Μουσείο Μπενάκη κ.α).

Επιπλέον, αυτή η εικονική περιήγηση γίνεται περισσότερο ενημερωτική με τη χρήση επεξηγηματικών σχολίων δίπλα σε κάθε έργο. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα σχόλια, μεταφερόμαστε σε μια νέα σελίδα με περισσότερες πληροφορίες που παρέχονται από πολλά γνωστά μουσεία. Μπορούμε επίσης να κάνουμε ζουμ σε εικόνες υψηλής ανάλυσης, παρατηρώντας λεπτομερώς τα διαθέσιμα έργα τέχνης.

Για να δημιουργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, η Google χρησιμοποίησε λογισμικό οπτικής αναγνώρισης. Ένα λογισμικό παρεμφερές με αυτό που μας επιτρέπει να αναζητούμε αρχεία στη συλλογή φωτογραφιών της εφαρμογής Google Photos. Χάρη στο συγκεκριμένο λογισμικό έγινε δυνατή η ανάλυση χιλιάδων εικόνων από μουσεία σε όλο τον κόσμο, ο προσδιορισμός και η κατηγοριοποίηση περισσότερων από 15.000 έργων τέχνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα