Η Κομισιόν ισχυροποιεί τη θέση των δημιουργών περιεχομένου εκνευρίζοντας τη Google

Η Κομισιόν ισχυροποιεί τη θέση των δημιουργών περιεχομένου εκνευρίζοντας τη Google

Οι προτάσεις για μια επικαιροποιημένη οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργούν νέα δεδομένα και κάνουν πιο αυστηρό το πλαίσιο προστασίας

Μουσικοί, παραγωγή τηλεοπτικού υλικού και δημιουργοί κάθε είδος περιεχομένου που μπορεί να διανεμηθεί online φαίνεται να είναι οι ωφελημένοι των ενισχυμένων κανόνων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Google.

Ο λόγος βρίσκεται πίσω από τη διαπίστωση ότι μια τέτοια αυστηροποίηση του ισχύοντος πλαισίου θα υποχρέωνε πλατφόρμες όπως του YouTube και το Google News να καταβάλουν υψηλότερα ποσά για τη φιλοξενία περιεχομένου τρίτων ή ακόμα και μέρους αυτού.

Η αντίδραση της Google (στην οποία ανήκει και το YouTube) ήταν άμεση και ήρθε μέσω ενός blog post: «Αυτό θα μετατρέψει αναπόφευκτα το διαδίκτυο σε ένα μέρος όπου τα πάντα προτού ανέβουν στο web θα πρέπει να περάσουν από δικηγόρους, για να μπορέσουν τελικά να φτάσουν στο κοινό», αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρεία.

Η Google βρίσκεται από καιρό στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών για ενδεχόμενη παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών στην online αναζήτησης περιεχομένου, τη χρήση λογισμικού για φορητές συσκευές (όπου κυριαρχεί παγκοσμίως με το Android) και την προώθηση διαφημιστικών μηνυμάτων -των λεγόμενων Google Ads.

Οι νέοι κανόνες, που περιέχονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια επικαιροποιημένη οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων, θα απαιτούν για παράδειγμα από πλατφόρμες φιλοξενίας βίντεο, όπως το YouTube, να αφαιρούν τάχιστα περιεχόμενο που έχει δημοσιευτεί χωρίς την άδεια του δημιουργού, ενισχύοντας ξεκάθαρα τη διαπραγματευτική θέση εκείνων που κατέχουν τα σχετικά δικαιώματα.

Η οδηγία, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, θα προσφέρει επίσης ένα επιπλέον πάτημα σε εκδότες ειδησιογραφικό περιεχομένου, αρκετοί από τους οποίους ασκούν έντονη κριτική σε εταιρείες όπως η Google, για το γεγονός ότι κερδίζουν χρήματα από το περιεχόμενο αυτό χωρίς να πληρώνουν. Μέσω των προτάσεων της, η Κομισιόν αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο που παίζουν οι εκδότες, όσον αφορά τις επενδύσεις που απαιτούνται και τη συνολική συμβολή τους στη δημιουργία ποιοτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να διεκδικούν αμοιβή για την αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων τους από υπηρεσίες συλλογής και επαναπροώθησης ειδήσεων.

Οι νέες προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο των υπουργών και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί μήνες για να τεθούν σε ισχύ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα