Ηλεκτρικό ‘κράνος’ ενισχύει τη δημιουργικότητα

Ηλεκτρικό ‘κράνος’ ενισχύει τη δημιουργικότητα

Μια ειδική κάσκα με ηλεκτρόδια διεγείρει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον βοηθά να «απελευθερωθεί» και να σκεφτεί πιο δημιουργικά

Όποιο επάγγελμα και αν ασκεί κανείς, σίγουρα θα έχουν υπάρξει στιγμές που νιώθει σαν να σταματά το μυαλό του και να μην μπορεί να αποδώσει. Μια επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία αποδίδει το εν λόγω εγκεφαλικό “κόλλημα” σε βιολογικά αίτια. Ανακάλυψε μάλιστα μέσω της χρήσης εξειδικευμένης τεχνολογίας μια μη επεμβατική μέθοδο για να “ξεμπλοκάρει” το μυαλό και να γίνει πιο δημιουργικό από πριν, δίνοντας μια εικόνα για τις πρακτικές του μέλλοντος και για το #poupaeiokosmos

Η λύση στην έλλειψη δημιουργικότητας συναντάται στη νέα ηλεκτρική κάσκα που κατασκεύασαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary και Goldsmiths του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δόκτορα Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η Ελληνίδα διδακτορική φοιτήτρια Ιωάννα Ζιώγα, συνεργάτης της Λουφτ στο Τμήμα Βιολογικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Queen Mary. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λύνει συνήθως τα προβλήματα εφαρμόζοντας κανόνες που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του παρελθόντος. Αν και αυτός ο νοητικός αυτοματισμός έχει μεγάλη χρησιμότητα από άποψη ταχύτητας, συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο, όταν τα νέα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης από οτιδήποτε άλλο έχει συναντήσει ο νους έως τότε.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να προσπεράσουν το εμπόδιο αυτό και να βελτιώσουν τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου με τη βοήθεια της ειδικής κάσκας με ηλεκτρόδια, την οποία φοράει κανείς στο κεφάλι του.

Η τεχνική της στοχευμένης ηλεκτρικής διακρανιακής διέγερσης καταστέλλει προσωρινά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος «απελευθερώνεται» για να σκεφτεί πιο δημιουργικά.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές ηλικίας 18 έως 34 ετών (οι 47 γυναίκες), που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς την κάσκα.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη στη νέα μη επεμβατική τεχνική, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο, πέρα από τις συμβάσεις, τις συνήθειες και την πεπατημένη. Επιστημονικές έρευνες σαν αυτή, δείχνουν πού πάει ο κόσμος και πώς μελλοντικά, οι επιστημονικές εξελίξεις δεν θα επηρεάζουν μόνο την ύλη αλλά ακόμα και την ανθρώπινη σκέψη.

Και μπορεί ο επιστημονικός κόσμος να εξελίσσεται με απίστευτη ταχύτητα και άγνωστους προορισμούς, όμως εμείς ξέρουμε #poupaeiokosmos και  όταν χρειάζεται ασφάλεια. Απευθύνεται στην  Τράπεζα   Πειραιώς για να βρει δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την  ΝΝ HELLAS και την  ERGO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα