Join the Journey in Engineering and Technology: Η εκστρατεία που “ανοίγει” τον δρόμο στις γυναίκες

Join the Journey in Engineering and Technology: Η εκστρατεία που “ανοίγει” τον δρόμο στις γυναίκες

Πώς μια πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Frederick δίνει κίνητρο στις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τους τομείς της Μηχανικής, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια. Είναι γεγονός πως οι γυναίκες ασχολούνται κατά βάση σε πολύ μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με τους άντρες με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική, τους τομείς δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης και μεγάλες απολαβές. Η ανισότητα που προκύπτει στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Πολλές γυναίκες, από μικρή ηλικία ακόμα, περιορίζονται από διακρίσεις, προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες που υπάρχουν σε οικογενειακό, σχολικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται οι επιλογές τους σε σχέση με τους τομείς που ακολουθούν στο σχολείο αλλά και μετά στις σπουδές.

Ακόμα κι αν σπουδάσουν ένα σχετικό αντικείμενο, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κίνητρα για να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτούς τους τομείς ή φοβούνται ότι σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ή ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες συναδέλφους τους.


INFO: Στα 120 χρόνια ιστορίας των βραβείων Νόμπελ στην ιατρική, τη φυσική και τη χημεία, τα βραβεία απονεμήθηκαν 599 φορές σε άνδρες και 23 φορές σε γυναίκες. Μόνο 22 γυναίκες έχουν κερδίσει Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς αφού η Μαρί Κιουρί το κέρδισε δύο φορές, μία φορά στη φυσική και μία φορά στη χημεία. Σήμερα, μόνο το 30% όλων των ερευνητών του κόσμου είναι γυναίκες

Από όλα τα παραπάνω, λοιπόν, προκύπτει εύλογα το εξής ερώτημα: Πώς μπορείς να δώσεις στα κορίτσια ένα κίνητρο προκειμένου να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι στο παρελθόν τους τομείς της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και της Επιστήμης; Την απάντηση δίνει το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Μια εκστρατεία που δίνει κίνητρο στις γυναίκες

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών στους συγκεκριμένους τομείς και με στόχο να βοηθήσει με τη σειρά του στην προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση του φυλετικού χάσματος σε αυτούς τους τομείς, το Πανεπιστήμιο Frederick ξεκίνησε μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία με τίτλο “To all women & girls: Join the journey in Engineering, Science and Technology”.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα υποτροφιών για όλα τα κορίτσια που θα ακολουθήσουν αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, καθοδήγησης και ενδυνάμωσής τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σε όλα τα κορίτσια που θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 για να σπουδάσουν σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας (προπτυχιακό επίπεδο) στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick θα προσφερθούν ειδικές υποτροφίες. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν και βιωματικά εργαστήρια και δράσεις, τα οποία έχουν ως στόχο να “εξοπλίσουν” τα κορίτσια με όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι υποτροφίες θα καλύπτουν το 50% των διδάκτρων και ισχύουν για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με τη δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης βάσει της ακαδημαϊκής επίδοσης της φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει υποτροφίες σε όλες τις υποψήφιες που θα υποβάλουν αίτηση στα προπτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής του:

Η εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μπορούν να κάνουν την αλλαγή και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για ισότητα των δύο φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Ιωσηφίνας Αντωνίου.

Οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτούς τους τομείς. Και είναι στο χέρι όλων μας να τις “βάλουμε στο παιχνίδι”.

Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Frederick προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές από την Ελλάδα καθώς προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση, αναγνωρισμένα πτυχία και προσιτά δίδακτρα.

Με ιστορία πέραν των 50 χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας πρωτοστατεί στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει καταταχθεί στην πρώτη θέση ανάμεσα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και την 201η θέση ανάμεσα σε 1070 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στη γενική κατάταξη του παγκόσμιου συστήματος αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, ενώ πρόσφατα στα Times Higher Education Impact Rankings 2021 έχει καταταχθεί στα καλύτερα 10% των Πανεπιστημίων παγκοσμίως στην κατηγορία Ποιοτική Εκπαίδευση.

H Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου προσφέρει πάνω από 25 προγράμματα σπουδών και διακρίνεται για την πολύχρονη επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία, το εξαίρετο ακαδημαϊκό προσωπικό και το πλούσιο ερευνητικό της έργο, στοιχεία που την τοποθετούν στο επίκεντρο των εξελίξεων στο πεδίο της Μηχανικής και της Τεχνολογίας.

Το Πανεπιστήμιο διατηρεί μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα με γραφείο διασύνδεσης στο κέντρο της Αθήνας, στελεχωμένο από εξειδικευμένους λειτουργούς για παροχή ενημέρωσης και εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις για τις υποτροφίες, οι ενδιαφερόμενες καλούνται να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Πανεπιστημίου στην Αθήνα στο τηλέφωνο 210 3311288, να στείλουν email στο [email protected] ή να επισκεφθούν τη σελίδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα