Laptop: Η νέα τάση είναι η δίαιτα

Laptop: Η νέα τάση είναι η δίαιτα

Η παρουσίαση δύο νέων μοντέλων από τη Dell και τη Sony δείχνει ότι οι υπέρλεπτοι φορητοί αλά MacBook Air ήρθαν για να μείνουν.

Η παρουσίαση δύο νέων μοντέλων από τη Dell και τη Sony δείχνει ότι οι υπέρλεπτοι φορητοί αλά MacBook Air ήρθαν για να μείνουν.Όσο το καταναλωτικό κοινό δίνουν προτεραιότητα στο στιλ τόσο οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών μοχθούν να κάνουν τα μοντέλα τους λεπτότερα και ελαφρύτερα. Τουλάχιστον, αυτό αποδείχτηκε από τη σχεδόν σύγχρονη παρουσίαση ενός Dell Adamo και ενός Sony Vaio X που μεταξύ άλλων υπέρλεπτων φορητών διεκδικούν τον τίτλο του “MacBook Air killer”.




Νέα πρότυπα σχεδίασης



Το MacBook Air είναι ο πρώτος υπέρλεπτος φορητός και, κυριολεκτικά, βγήκε από ένα φάκελο για να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στις αρχές του 2008. Το πρωτοποριακό αυτό προϊόν άνοιξε μια εντελώς νέα αγορά στην οποία έσπευσαν να μπουν άρον άρον μοντέλα, όπως το ThinkPad X300 της IBM, το Voodoo Envy 133 και το πρώτο Adamo της Dell. Λίγο αργότερα και με την συγκυρία της μείωσης των τιμών των χαμηλής τάσης επεξεργαστών της Intel κυκλοφόρησαν τα Timeline της Acer και τα X-Slim της MSI.



Όπως σε κάθε προϊόν τεχνολογίας, υπάρχει ένα ή περισσότερα μειονεκτήματα για κάθε πλεονέκτημα και η ισορροπία μεταξύ κάποιων ειδικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων είναι πάντα λεπτή. Η μείωση του πάχους στο MacBook Air, για παράδειγμα, έγινε δυνατή με την κατάργηση του Ethernet ενώ οι οπτικοί δίσκοι (CD – DVD – Blu Ray) είχαν πει, από καιρό, αντίο στα ούτως ή άλλως slim προϊόντα της σειράς Mac Book. Για τους περισσότερους αναλυτές, ωστόσο, ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός.



Σε ότι αφορά τη σχέση επιδόσεων – τιμής, οι υποψήφιοι αγοραστές τέτοιων μοντέλων θα πρέπει να βάζουν με το νου τους τα χειρότερα: Οι υπέρλεπτοι φορητοί δεν είναι netbook ούτε στον ένα ούτε στο άλλο τομέα. Είναι κανονικοί φορητοί που τρέχουν τα τελευταία λειτουργικά συστήματα και αξιοποιούν κάποιες από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες όπως σκληρούς δίσκους solid state, για να πετύχουν τη μείωση του βάρους. Οι τιμές τους, ωστόσο, ξεπερνούν με άνεση τα 800 ευρώ όταν συστήματα αντίστοιχων επιδόσεων μπορεί να τα βρει κανείς στα 400-500 ευρώ. Αρκετά συχνά μπορεί να ξεπεράσουν τα 1500 ευρώ.




Τα νέα Sony Vaio X








Το Vaio X της Sony υπερβαίνει μόλις κατά 1 ίντσα (11,1) το άτυπο όριο των 10 ιντσών που περιχαρακώνει την αγορά των netbook και έχει βάρος 720 γραμμάρια. Με πάχος μόλις 1,4 εκατοστών δε φτάνει τα Adamo της Dell αλλά είναι σημαντικά λεπτότερο από το συναγωνισμό. Η τιμή του VAIO X κυμαίνεται από 882 ευρώ για το μοντέλο με τον Intel Atom Z550 των 2.0GHz και την 11ιντση οθόνη (64 GB SSD, 2 GB RAM) και φτάνει τα 1018 ευρώ για το Signature Collection με τα 128GB SSD. Παρά το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος η αυτονομία των Vaio X ξεπερνάει, σύμφωνα με τις τιμές που δίνει η Sony, τις 14 ώρες.




Τα νέα Dell Adamo XPS



Από την άλλη πλευρά, η Dell ξεκαθάρισε ότι τα νέα Adamo XPS θα ακολουθούν το 9.99mm Design Concept, χωρίς να ξεκαθαρίζει τίποτα σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι θα βασίζεται σε επεξεργαστές Intel Atom Ζ προκειμένου να επιτευχθούν τα 10 χιλιοστά πάχος που υπόσχεται.




Τι υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγμή




Dell Adamo
Pearl και Onyx








H σειρά Adamo της Dell ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική πολιτική στο ζήτημα επεξεργαστής ενσωματώνοντας δύο Intel Core 2 Duo Centrino των 1,4 και 1,2 GHz για τα μοντέλα Pearl και Onyx αντίστοιχα. Η οθόνη τους είναι στις 13,4 ίντσες, η μνήμη τους στα 4 και 2 GB DDR (800 MHz) αντίστοιχα και σε ότι αφορά τις ασύρματες επικοινωνίες υποστηρίζουν τεχνολογίες Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2,1. Τα Dell Adamo έρχονται με λειτουργικό Windows Vista.




Asus UX








Στα ίδια πρότυπα αλλά με 15άρες οθόνες κινείται και η σειρά UX της Asus με τιμές που ξεκινούν από τα 740 ευρώ: Intel Core 2 Duo (1.4 GHz), 4 GB DDR2 SDRAM, 500 GB, Microsoft Windows Vista Home Premium.




Apple MacBook Air








Με επαναστατικό design και μονοκόμματο σασί, το MacBook Air παραμένει στην πρώτο στην καρδιά ενός σχετικά περιορισμένου κοινού που θα ανεχτεί την έλλειψη συνδεσιμοτήτων και οπτικών δίσκων προς χάρη της φορητότητας. Η τιμή του ξεκινάει από τα 1356 ευρώ για το βασικό μοντέλο της σειράς (Intel Core 2 Duo 1.6 GHz, 2 GB, Σκληρός δίσκος: 80 GB) και φτάνει τα 1745 για το MacBook με τον επεξεργαστή των 1,8 GHz και τα 64 GB SSD.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα