Λιγότερα τρυπήματα για τους διαβητικούς

Λιγότερα τρυπήματα για τους διαβητικούς

Ερευνητές εργάζονται για τη δημιουργία μιας συσκευής που υπόσχεται να κάνει τη ζωή εκατομμύρια διαβητικών ευκολότερη και με λιγότερα τσιμπήματα (pics)

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Γράφαμε πρόσφατα για τις επιδερμικές ηλεκτρονικές συσκευές και τη χρησιμότητα τους στον τομέα της υγείας. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εργάζονται πάνω σε μια νέα συσκευή, με στόχο να κάνουν ευκολότερη τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.

Η συσκευή έχει το πάχος ενός φύλλου χαρτιού και κολλάει πάνω στο δέρμα. Ενσωματώνει ένα μετρητή σακχάρου και εκατοντάδες μικροβελόνες που έχουν το πάχος μιας τρίχας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αισθητήρας της συσκευής έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει ακόμα και τις μικρότερες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και οι μικροβελόνες εκχύουν την ποσότητα ινσουλίνης που έχει ανάγκη ο ασθενής.

 

Προσωρινά, η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με επιτυχημένα αποτελέσματα και οι ερευνητές  της εξελίσσουν συνεχώς, κυρίως σε επίπεδο λογισμικού, ώστε να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, όπως το σωματικό βάρος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ρυθμίζοντας με μεγάλη ακρίβεια την κάθε δόση.

Μικροποσότητες ινσουλίνης, καθώς και ένζυμα που αναγνωρίζουν την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα, είναι αποθηκευμένα στις μικροβελόνες σε αρκετές ποσότητες ώστε το pacth να χρειάζεται αλλαγή μόνο μια φορά ανά εβδομάδα.

Στη δημοσίευση που έγινε στο Proceeding of the National Academy of Sciences δε γίνεται αναφορά σε σχέση με το διάστημα που θα χρειαστεί ώστε η συσκευή να είναι διαθέσιμη στο εμπόριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα