Μαζική κυβερνοεπίθεση σε δεκάδες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές ιστοσελίδες;

Μαζική κυβερνοεπίθεση σε δεκάδες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές ιστοσελίδες;

Για συντονισμένη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ κάνουν λόγο ξένα δημοσιεύματα. Καμία επίθεση λέει η Αμερικανική Υπηρεσία DHS (Pics)

Οι κυβνερνοεπιθέσεις αποτελούν τον χειρότερο φόβο των διαδικτυακών εταιριών, που μπορούν αν δουν τη δουλειά τους να καταστρέφεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ανήμποροι να αντιδράσουν.

Για μια μεγάλη επίθεση DDoS που έπληξε σήμερα, Παρασκευή, εκατοντάδες ιστοσελίδες κυρίως στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, έκαναν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.

 

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται κορυφαίες πλατφόρμες, όπως το Twitter, SoundCloud, Spotify, Amazon, Netflix, Etsy, Github, Airbnb, Reddit, Pinterest κλπ. Οι χάκερ έβαλαν στο μάτι και διάφορα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως New York Times, Vox, Wired.com κλπ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 15.00 ώρα Ελλάδος και χρειάστηκε περισσότερο από μια ώρα προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

“Σήμερα 21η Οκτωβρίου το πρωί, η Dyn έπεσε θύμα μιας τεράστιας επίθεσης DDoS στις υποδομές της των DNS στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ” δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Σκοτ Χίλτον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Dyn.

Συνήθως στις επιθέσεις DDoS (distributed denial-of-service), πολλαπλά υπολογιστικά συστήματα πλημμυρίζουν με αιτήματα σύνδεσης τα δίκτυα αναγκάζοντάς τα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις τέτοιου είδους έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τους υπεύθυνους ασφαλείας να αναζητούν συνεχώς νέα συστήματα προστασίας και τους χάκερ να εξελίσσουν τις ικανότητές τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Υπηρεσία DHS τονίζει πως, δεν υπήρξε καμία κυβερνοεπίθεση παρά μόνο μια διακοπή της λειτουργίας του DNS, δηλαδή του Σύστηματος Ονομάτων Τομέων ή Χώρων ή Περιοχών.

Συγκεκριμένα, το Domain Name System είναι ένα ιεραρχικό σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP. Το σύστημα DNS μπορεί και αντιστοιχίζει τα ονόματα των υπολογιστών υπηρεσίας σε διευθύνσεις IP.

Στην Ελλάδα η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τα θέματα ονομάτων χώρου στο Διαδίκτυο με κατάληξη “.gr”, άλλη κατάληξη είναι το “.com”.

(ΠΗΓΗ: thehackernews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα