Μεγάλες ανακαλύψεις που παραλίγο να αποδειχθούν φιάσκο
Αρκετές ανακαλύψεις έχουν αποδειχθεί παταγώδεις αποτυχίες και καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Μερικές φορές όμως βρίσκεται κάποιος και τις σώζει
- 07 Απριλίου 2015 07:20
Συχνό είναι το φαινόμενο κάποιος να έχει μια ιδέα, να προχωράει σε μία ανακάλυψη και αυτή να καταλήγει σε φιάσκο. Να μην χρησιμοποιείται ποτέ και να ξεχνιέται αρκετά γρήγορα.
Ωστόσο μερικές φορές η κατάσταση μπορεί να σωθεί. Αρκεί να βρεθεί κάποιος που θα δει αυτό που δεν μπορούσαν οι υπόλοιποι και να μετατρέψει μία άχρηστη ανακάλυψη σε μια πανέξυπνη πατέντα.
Μπουκάλια μπύρας με φελλό ή κονσέρβες ερμητικά κλειστές ;
Σας παραθέτουμε 4 αποτυχημένες ιδέες που κατέληξαν σε επιτυχίες αφού κάποιος μερικά χρόνια μετά τις…διόρθωσε.
1. Έχετε δει μπουκάλι μπύρας με φελλό ;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα ήταν διαφορετική αν το 1893 ο William Painter δεν είχε εφεύρει μια συσκευή φιάλης-σφράγισης και μια μηχανή για να κάνει τα γνωστά πτυχωτά καπάκια.
Πριν την ανακάλυψη του και για 3 χρόνια, από το 1890 δηλαδή μέχρι το 1893, τα μπουκάλια μπύρας είχαν φελλό και ήταν αρκετά δύσκολο να ανοιχθούν.
Φυσικά οι απανταχού φίλοι της μπύρας τον ευχαριστούν για αυτή του την ανακάλυψη. Ο ίδιος μάλιστα το 1894 εφηύρε και το ανοιχτήρι μπουκαλιών.
2. Κονσέρβες ερμητικά κλειστές
Από το 1810 μέχρι και το 1858 το να ανοίξει κανείς μια κονσέρβα δεν ήταν και τόσο εύκολο. Οι καταναλωτές διαμαρτυρόντουσαν μιας και δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να ανοίξουν μια κονσέρβα.
Χρειάστηκαν 48 ολόκληρα χρόνια για να έρθει ο Ezra Warner και να δώσει τη λύση με την εφεύρεση ένας απλού ανοιχτηριού για κονσέρβες. Ενώ μέχρι το 1870 δεν είχε κάνει την εμφάνιση του το γνωστό σε μας ανοιχτήρι με το περιστρεφόμενο τροχό.
3. Όταν τα παπούτσια έλιωναν…
Στις αρχές του 1800 το καουτσούκ φαινόταν να είναι μια ανακάλυψη-θαύμα. Παπούτσια, σάκοι και παντελόνια από καουτσούκ έκαναν την εμφάνιση τους και οι άνθρωποι έσπευσαν να τα αγοράσουν. Ωστόσο δεν υπολόγιζαν τον καιρό…
Από τις αρχές του 1800 μέχρι και το 1841 όσα προϊόντα φτιάχνονταν από καουτσούκ επηρεάζονταν έντονα από τις καιρικές συνθήκες. Για την ακρίβεια σε συνθήκες ζέστης έλιωναν ενώ στο κρύο ράγιζαν.
Το 1841 όμως έγιναν ανθεκτικά απέναντι στις καιρικές συνθήκες, καθώς η εταιρία Goodyear ανακάλυψε τη χημική επεξεργασία του καουτσούκ με θείο, η οποία ονομάζεται βουλκανισμός.
4. Μια στρογγυλή γραφομηχανή
Η γραφομηχανή ήταν αναμφισβήτητα μια μεγάλη ανακάλυψη ή οποία διευκόλυνε αρκετά τον άνθρωπο. Ωστόσο αν παρέμενε στην αρχική της μορφή όλοι θα προτιμούσαν το μολύβι.
Το 1867 λοιπόν η γραφομηχανή ήταν στρογγυλή και θύμιζε το μαξιλαράκι που τοποθετούνται οι καρφίτσες. Φυσικά η χρήση της μόνο εύκολη δεν ήταν, ενώ τα προβλήματα που παρουσιάζονταν ήταν αρκετά.
Τελικά 6 χρόνια μετά, το 1873, η γραφομηχανή άλλαξε μορφή και ήρθε πιο κοντά στη μοντέρνα μορφή της.
Με πληροφορίες από vox.com