Μεγάλος Αδερφός: Gigapixel – Βρίσκοντας πρόσωπα από απόσταση χιλιομέτρων

Μεγάλος Αδερφός: Gigapixel – Βρίσκοντας πρόσωπα από απόσταση χιλιομέτρων

Περιηγηθείτε σε λεπτομέρειες μεγάλων κινεζικών πόλεων και παγκόσμιους προορισμούς που "δείχνουν" πώς θα μπορούσε να μοιάζει το άμεσο τεχνολογικό μας μέλλον. Ή και... το παρόν.

Αν νομίζετε πως οι 40MP κάμερες κινητών τηλεφώνων είναι μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, τότε πρέπει να δείτε τις 195-gigapixel φωτογραφίες που δημιούργησε η ομάδα BigPixel.

Πρόκειται για μια ομάδα που ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία και την επεξεργασία δεδομένων. Οι φωτογραφίες που δημιούργησε αποτελούνται από καρέ 24,9 δισεκατομμυρίων pixel. Έτσι, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε μια εναέρια και μια λεπτομερή απεικόνιση μεγάλων αστικών τοπίων και προορισμών, με σούπερ ζουμάρισμα ακόμη και σε πρόσωπα περαστικών.

Για να καταλάβει κανείς για τι μιλάμε, αρκεί να αναλογιστεί πως μια κάμερα 12 megapixels μπορεί να παράγει εικόνες με 12 εκατομμύρια συνολικά pixels. Ένα gigapixel αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο pixels:

H ομάδα που δημιούργησε τα καρέ αποτελείτο από πέντε άτομα που χρησιμοποίησαν μια μηχανή Canon 70D DSLR με φακό Canon EF 400mm f/2.8 IS II, και έναν Canon Extender 2X III σε ρομποτική βάση.

Στην πραγματικότητα, κάθε μεγάλη εικόνα πανοραμικών pixel αποτελείται από χιλιάδες εικόνες. Οι πολλαπλές φωτογραφίες καταγράφησαν σε διάστημα 35 ωρών μέσα σε 15 ημέρες και χρησιμοποιήθηκαν 46 terabytes αποθηκευτικού χώρου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι 2.000 φορές πιο “ακριβές” σε σχέση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις παραδοσιακές κάμερες που γνωρίζουμε σήμερα. Επιπλέον, η χωρητικότητα των δεδομένων μπορεί να φτάσει σε εκατοντάδες GB, τα οποία μπορούν να απεικονίσουν κάθε λεπτομέρεια μιας πόλης ή ενός τουριστικού θέρετρου.

Η αρχή έγινε το 2015 με μια “360 μοιρών big pixel panorama image” της Σαγκάης. Η φωτογραφία με ανάλυση 195 gigapixels, έχει τραβηχτεί από το Oriental Pearl Tower στη Σανγκάη και δείχνει την πόλη με ασύλληπτες λεπτομέρειες.

Εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες από τη Βόρεια Κορέα, όπως έχουν απεικονιστεί από την “απέναντι όχθη”, της Κίνας.

Και εδώ μπορείτε να μπείτε “μέσα” στο Χονγκ Κονγκ.

Ενδιαφέρον επίτευγμα αλλά και ανησυχητικό μαζί μιας και όπως εύλογα παρατήρησαν πολλοί χρήστες του διαδικτύου, η λεπτομέρεια είναι ανατριχιαστική και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού οδεύει η διασφάλιση των προσωπικών μας δεδομένων. Ακόμη κι αν το εν λόγω αποτέλεσμα είναι “σκηνοθετημένο”, το εργαλείο που χρησιμοποιείται δείχνει το πώς θα μπορούσε κανείς να καταγράφεται ακόμη και τις ώρες των ιδιωτικών στιγμών του σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα