Μην χάνεις ούτε λεπτό, ξεκίνα! Το ελληνικό σάιτ που σου δίνει επιχειρηματικά “φτερά”

Μην χάνεις ούτε λεπτό, ξεκίνα! Το ελληνικό σάιτ που σου δίνει επιχειρηματικά “φτερά”

Από τη θεωρία στην πράξη και από τον καναπέ στο επόμενο καινοτόμο επιχειρησιακό μοντέλο. Θέλεις να είσαι ο επόμενος; Γνώρισε το greekstartupmap.com. Η δημιουργός του, Δώρα Παυλίδου σού λύνει όλες τις απορίες για το τολμηρό ξεκίνημά σου

Έχεις μία ιδέα και θέλεις να την κάνεις πράξη, αλλά δεν έχεις τα κατάλληλα εφόδια; Έχεις «πνιγεί» στην καθημερινή αναζήτηση πληροφοριών, κατάλληλων για το προφίλ της startup σου; Αλήθεια πώς μπορείς να συμμετάσχεις σε διαγωνισμό χρηματοδότησης; Και τελικά ποιοι είναι οι φορείς στην Ελλάδα πού μπορούν να σε «σπρώξουν» να ανέβεις το σκαλοπάτι της πολυπόθητης επιτυχίας, χωρίς να «τιναχτεί στον αέρα» η προσπάθειά σου; Σου έχουμε τη λύση, κυριολεκτικά στο «πιάτο»! Ακούει στο όνομα greekstartupmap.com και μόλις πριν μία εβδομάδα λανσαρίστηκε στον «αέρα» του ελληνικού διαδικτύου, με στόχο να κάνει τη νέα επιχειρηματικότητα πιο ελκυστική, να δώσει έξυπνες λύσεις σε όσους ασχολούνται ενεργά με το «κίνημα των startups» και να απαντήσει σε πρακτικά ερωτήματα που βασανίζουν όσους δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα για το «αύριο» του νεοφυούς επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Δεν είναι incubator (ελληνιστί θερμοκοιτίδα) δημιουργικών ή καλλιτεχνικών starups, ούτε εταιρία συμβουλευτικής, αλλά μία πλούσια και εμπεριστατωμένη ιστοσελίδα ή αλλιώς (όπως το αποκαλώ εγώ) ένα χρήσιμο «ηλεκτρονικό εγχειρίδιο» και ένας «μίνι οδηγός επιβίωσης» στον κυκεώνα της αχανούς πληροφόρησης, σχετικά με το τι «παίζει» με τις ελληνικές startups εντός και εκτός συνόρων.

Όταν τα startups κατακτούν τον κόσμο, χωρίς να το γνωρίζουμε – Στόχοι και φιλοδοξίες του “φρέσκου” σάιτ

«Αρχική σκέψη ήταν να καλύψω το κενό που υπήρχε στην αγορά. Γιατί πολύ απλά, όλοι οι φορείς που είναι αρμόδιοι στο να προσφέρουν αυτήν την πληροφορία, στην πραγματικότητα… υπολειτουργούν! Και έτσι στήθηκε αυτή η χρηστική πλατφόρμα που ουσιαστικά βοηθά, στηρίζει και εμψυχώνει το κοινό σε όλα τα καθοριστικά βήματα για τη δημιουργία μιας επιχείρησης ή online εφαρμογής, με στόχο να εξελιχθεί σε επενδυτικό μοντέλο», ενημερώνει το NEWS 247, η «ψυχή» της ιδέας και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την νεοσύστατη ιστοσελίδα, Δώρα Παυλίδου.

 

Οι πυλώνες του εγχειρήματος, είναι δύο, όπως μάς εξηγεί η ίδια: «Πρώτον, το ενημερωτικό κομμάτι. Δηλαδή στο www.greekstartupmap.com θα μπορεί να βρει κανείς όλες τις καταχωρήσεις των εταιρειών της ελληνικής startup κοινότητας, απαραίτητα εργαλεία – εφόδια για να φτιάξει τη δική του επιχείρηση και αρθρογραφία επιφανών ανθρώπων, πάντα στα αγγλικά. Ακόμη, θα μπορεί ο καθένας που έχει κάτι να πει, να δημοσιεύσει το άρθρο του. Δεύτερον, ο εννοιολογικός χάρτης. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει σε ποιο χώρο δραστηριοποιείται μία startup, ποιες άλλες την ανταγωνίζονται, ποιοι είναι οι οργανισμοί και ποιοι οι πάροχοι υπηρεσιών. Όσο περισσότερο δουλεύω στην καταχώρηση στοιχείων στον χάρτη, τόσο αυτός θα μεγαλώνει. Σταδιακά, φιλοδοξώ να συγκεντρώσω στοιχεία, σχετικά με το πόσα χρήματα επενδύθηκαν προηγούμενα έτη και σε τι είδους εταιρείες». 

Τι κι αν αρκετές επιχειρηματικές ιδέες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή και πολλά startups «σβήνουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα; Η Δώρα Παυλίδου φιλοδοξεί να μετατρέψει το greekstartupmap σε πηγή έμπνευσης όσων δυσκολεύονται να περάσουν από την ιδέα στην πράξη και σε «δεξαμενή ώθησης» για όσους παιδεύουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα καινοτόμο business plan, χωρίς αντίκτυπο.

Με μία σύντομη περιήγηση στο σάιτ, μπορεί κανείς να δει αγγελίες εργασίας, πληροφορίες για εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, εργαλεία και πλατφόρμες που μπορούν να βοηθήσουν μία startup να εργαστεί αποδοτικότερα, συνεντεύξεις από ανθρώπους που απέτυχαν ή άλλους που τα κατάφεραν, διαγωνισμούς, λίστες (που έφτιαξε η Δώρα με τα χεράκια της) από twitter accounts ελληνικών startups με ανανέωση και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο (μην ζηλέψετε αν βλέπετε φωτογραφίες που ανεβάζουν Έλληνες που ζουν ήδη στη “Μέκκα της τεχνολογίας”, στο Σαν Φρανσίσκο) ή ακόμα και φωτογραφίες από το εσωτερικό των γραφείων επιτυχημένων startups.

«Οι επενδυτές δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές εταιρείες και ιδέες. Ε, ας τους το κάνουμε εύκολο!», υπογραμμίζει η Δώρα Παυλίδου, προσθέτοντας και άλλα σάιτ που επιχειρούν να δώσουν χειροπιαστές λύσεις σε επιχειρηματικά αδιέξοδα, όπως το emea.gr, startupper.gr, greekstartups.com, startup.gr, startupgreece.gov.gr (του υπουργείου Ανάπτυξης) και startupmapgreece.com (πρόκειται για ένα γεωγραφικό χάρτη). Στο εξωτερικό, ανάλογη πληροφόρηση, υπάρχει στο crunchbase.com και στο angel.co.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα προστεθεί στο σάιτ και ένα «ηλεκτρονικό δέντρο» που ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, θα οδηγείσαι σε κατάλληλα παρακλάδια – δηλαδή λύσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φτιάξεις μία εφαρμογή για υπηρεσίες υγείας, θα μπορείς να επιλέγεις το ανάλογο «κλαδί» και από εκεί να ενημερώνεσαι για το ποια incubators παρέχουν γνώση στο αντικείμενο, πού μπορείς να εκπαιδευτείς, ποιες άλλες ελληνικές εφαρμογές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τι κάνουν και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης.

«Για αυτό και καλώ όλες τις ελληνικές startups και Οργανισμούς να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στο http://map.greekstartupmap.com/public/startup/new , προκειμένου να καταχωρηθούν και στο δικό μας χάρτη», προσθέτει η Δώρα Παυλίδου.

Εμείς πάντως “κλέψαμε” φωτογραφίες πριν το release του χάρτη και σάς τις παρουσιάζουμε:

 

 

Η Δώρα Παυλίδου και το νεανικό “επιχειρείν”: Ή καλύτερα, το “επιχειρείν” της Δώρας

Και επειδή «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», η ίδια είπε να μην σταματήσει στο «ορεκτικό». «Ταυτόχρονα, ξεκινάω την χαρτογράφηση των ξένων funds (επενδυτικών κεφαλαίων). Θέλω δηλαδή να δημιουργήσω ένα κατάλογο με τους επενδυτές, το πεδίο ενδιαφέροντός τους, το ποσό που έχουν στη διάθεσή τους και το e-mail επικοινωνίας τους. Έτσι θα διευκολύνουμε τις startups στο να βρουν ποιον επενδυτή θέλουν να προσεγγίσουν».

Η Δώρα Παυλίδου ήρθε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των επιχειρήσεων το 2009 περίπου, όταν δημοσιογράφος στο επάγγελμα, αναπαρήγαγε αποκλειστικά «μαύρες» ειδήσεις του χώρου των μίντια, στο μέσο που εργαζόταν. «Έψαχνα να βρω κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο και φυσικά, κάτι θετικό. Οι startups υπήρχαν, απλά εμείς οι δημοσιογράφοι διογκώσαμε το φαινόμενο εν μέσω κρίσης. Ήταν ωραίο να διαβάζεις “Ο Έλληνας που διέπρεψε σε αυτό”, ο “Έλληνας που πέτυχε στο εξωτερικό” κτλ. Με πολύ διάβασμα και ενημέρωση, κατάφερα να εντρυφήσω στο χώρο και πλέον να βοηθήσω όσους μπορώ», λέει η ίδια και συμπληρώνει:  «Οι φίλοι είναι το σεντούκι μας στην άκρη του ουράνιου τόξου και μου το αποδεικνύουν καθημερινά. Αν δεν είχα τον Βασίλη – τον developer του σάιτ μου, δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω αυτό που ονειρεύτηκα. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που συνέβαλλαν με αρκετούς τρόπους και ακόμα έχουμε πολύ δουλειά».

Να σημειωθεί ότι η Δώρα Παυλίδου είναι δημοσιογράφος, υπεύθυνη social media σε ενημερωτικό οργανισμό και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται ενεργά με τον χώρο των startups, μέσα από εκπομπές στο ραδιόφωνο και σχετική αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο συμβουλεύει startups στο κομμάτι των Public Relations, ενώ στο μέλλον φιλοδοξεί να γίνει scrum master και να μάθει προγραμματισμό. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε «Καλή Επιτυχία». «Μοιάζει πάντα αδύνατο, μέχρι να συμβεί» δεν έλεγε  άλλωστε και ο Νέλσον Μαντέλα;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα