Missing Alert App: Ένα καινοτόμο app για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων
Η νέα προηγμένη εφαρμογή που ανέπτυξε η COSMOTE, ένα ακόμη "όπλο" στα χέρια όλων για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων.
- 09 Ιουνίου 2020 14:04
Πόσες φορές έχεις ανοίξει την τηλεόρασή σου και έχεις δει ακόμη ένα “Amber Alert” να ‘παίζει’ με τη φωτογραφία ακόμη ενός παιδιού που εξαφανίστηκε; Ή κάποιου ηλικιωμένου που κινδυνεύει;
Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πόσα παιδιά χάνονται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και πόσα από αυτά επιστρέφουν σώα και αβλαβή στο σπίτι τους;
Η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών που χρόνο με τον χρόνο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.
Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στους αριθμούς για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Από 1/1/2019 έως και 30/4/2020, η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων και οι αριθμοί αυτοί μεγαλώνουν. Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό “Το Χαμόγελο Του Παιδιού” με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Σήμερα στο Amber Alert Hellas συμμετέχουν 61 φορείς.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η 116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις έλαβε 12.066 κλήσεις. Με στόχο την πρόληψη, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε 986 μαθητές και μαθήτριες, 1.332 γονείς και κηδεμόνες, 1.872 εκπαιδευτικούς. Ένας ακόμη αριθμός που σοκάρει είναι τα 250.000 παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί ανά δύο λεπτά.
Εφαρμόζοντας τη δύναμη της τεχνολογίας
Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται και έχει στόχο να βοηθήσει το έργο όλων των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει το βήμα αυτό είναι να υπάρχουν ιδέες και άνθρωποι με όραμα για μια καλύτερη κοινωνία. Και φυσικά η δυνατότητα οι ιδέες αυτές να γίνουν πραγματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Missing Alert App. Η ιδέα μία εφαρμογής που βοηθά στον εντοπισμό αγνοούμενων προήλθε από το Hackathon, τον εσωτερικό διαγωνισμό καινοτομίας της COSMOTE. Μάλιστα προήλθε από μία ομάδα νέων ανθρώπων που οι ίδιοι είχαν βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους.
Η COSMOTE πίστεψε στην ιδέα τους και αποφάσισε να τη στηρίξει ώστε να γίνει πραγματικότητα. «Αμέσως ενδιαφερθήκαμε για την υλοποίησή της, βλέποντας μπροστά μας μία πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, διευρύνοντας τον κύκλο συμμετοχής και αλληλεγγύης», ανέφερε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, όπου παρουσιάστηκε και η εφαρμογή. «Αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας μας. Να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Το Χαμόγελο του Παιδιού συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του app, με την μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευσή του σε θέματα εξαφάνισης.
«Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός συνανθρώπου μας που έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.
Το Missing Alert App θα είναι σύντομα διαθέσιμο για το κοινό, μέσω Apple Store & Google Play και θα μπορεί άμεσα να βοηθήσει τόσο στις έρευνες όσο και στα θέματα πρόληψης.
Κατεβάζοντας το app στο κινητό σου, θα μπορείς να βοηθήσεις:
- λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή,
- συμμετέχοντας στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat,
- κινητοποιώντας και άλλους εθελοντές στην ίδια περιοχή, μέσω social media.
Αυτά σε ό,τι αφορά τις εξαφανίσεις που έχουν ήδη δηλωθεί. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί και προληπτικά, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να προστατεύσουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Το Missing Alert App θα προστεθεί στα εργαλεία που ήδη διαθέτει “Το Χαμόγελο του Παιδιού” αλλά και οι θεσμικοί συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη και διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Την εφαρμογή θα χειρίζεται η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού, η οποία κάθε πληροφορία θα την διοχετεύει στους αρμόδιους, ώστε να αξιολογείται και να αξιοποιείται στο μέγιστο, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του ατόμου που αναζητείται.
Η εφαρμογή αυτή είναι η απόδειξη ότι οι ιδέες προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να είναι πράγματι ένα βήμα για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.