Mozilla Firefox: 7 συμβουλές για πιο ξένοιαστη πλοήγηση στο ίντερνετ

Mozilla Firefox: 7 συμβουλές για πιο ξένοιαστη πλοήγηση στο ίντερνετ

Κάτι οι διαφημίσεις που πετάγονται σαν τα ταξί στις διασταυρώσεις, κάτι οι άσχετες μουσικές και οι ήχοι, κάτι τα παράθυρα που αυξομειώνονται με "δι...

Κάτι οι διαφημίσεις που πετάγονται σαν τα ταξί στις διασταυρώσεις, κάτι οι άσχετες μουσικές και οι ήχοι, κάτι τα παράθυρα που αυξομειώνονται με “δική” τους πρωτοβουλία και η πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει εκνευριστική. Οχι όμως αν χρησιμοποιήσεις σωστά τον Firefox.
Διαφημίσεις








Ενώ όλα θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει με μια απλή φωτογραφία σε καλή θέση και ένα σύνδεσμο, οι διαφημισταράδες θέλουν να σου σπάσουν τα νεύρα όσο το δυνατόν περισσότερο.



Άλλες διαφημίσεις πάνε πάνω, άλλες κάτω, άλλες μεγαλώνουν χωρίς να το καταλάβεις τι έκανες, άλλες ανοίγουν σελίδες, άλλες κρύβουν κομμάτι της σελίδας, άλλες υπόσχονται επιμήκυνση πέους (εννοείται βέβαια ότι δεν το χρειαζόμαστε) και άλλες μιμούνται τα μηνύματα των Windows προειδοποιώντας για τη δευτέρα παρουσία αν δεν αγοράσεις το «αντιβιοτικό» τους.



Τι κάνεις; Βάζεις ένα Adblock Plus και τις ξεχνάς για πάντα. Απλώς θυμήσου να κάνεις “allow” όταν διαβάζεις το site μας.




Ιστοσελίδες με ήχο




Εκεί που έχεις βάλει τα ακουστικά σου, ακούς τη μουσικούλα σου και σερφάρεις αμέριμνος στο διαδίκτυο ακούς μια κραυγή από το υπερπέραν.



Ή μια μπούφλα να προσγειώνεται στο πρόσωπο ενός ηλίθιου μποξέρ.



Τι έχει συμβεί; Προφανώς έχεις ξεχάσει να ρυθμίσεις το Flashblocker σου να κόβει αυτόματα την αναπαραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου.



Πήγαινε στις ρυθμίσεις του προγράμματος (options ή preferences) και διόρθωσε το πρόβλημα. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις το Stop Autoplay extension.





Αναδιάταξη παραθύρων



Το έχεις full screen, πατάς ένα link και το γ$#@$@ο ξαφνικά γίνεται μισό.



Το ξαναφτιάχνεις να μπορείς να βλέπεις -το παράθυρο λέμε- και πάλι τα ίδια.



Συμπέρασμα; Κάποιος ευφυής webmaster έχει απενεργοποιήσει τα context menus τα οποία εσύ όμως μπορεί να ενεργοποιήσεις ξανά από τα Advanced Javascript Settings.



Πας στο μενού Content>JavaScript και ξεκλικάρεις το Disable or replace context menus.




Blink tags




Τα blink tags είναι μάλλον κάποιο ευφυές ανέκδοτο αυτών που ανακάλυψαν το HTML και, φυσικά δεν καταλαβαίνει κανείς άλλος στον πλανήτη.



Είναι οι κώδικες που κάνουν το κείμενο να αναβοσβήνει και να βγάζει μάτια.



Ευτυχώς στο Firefox οι κώδικες αυτοί απενεργοποιούνται πολύ εύκολα.



Γράψε about:config στη γραμμή των διευθύνσεων, βρες το browser.blink_allowed και κάνε διπλό κλικ για να το βάλεις στο false.





Animated favicons




Δες το favicon (το εικονίδιο δίπλα στη διεύθυνση της ιστοσελίδας) της Wikipedia και μετά δες αυτό της π.χ. DHL.



Το ένα είναι απλό, λιτό και δε χτυπάει στο μάτι, το άλλο είναι σαν πανηγύρι, με θέατρο σκιών, μαλλί της γριάς και πλαστικά παιχνίδια με πολύχρωμα φωτάκια.



Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να τα απενεργοποιήσεις μια και έξω.



Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Adblock και να κάνεις τη διαδικασία για κάθε favicon ξεχωριστά. Υπομονή!





Αυτόματη ανανέωση



Η αυτόματη ανανέωση σελίδων είναι η εξυπνάδα του αιώνα.



Όταν κάποιο site θέλει να αυξήσει την επισκεψιμότητα του βάζει έναν κώδικα στις σελίδες για να σου τρώει μνήμη από τον υπολογιστή και να σου σπάει τα νεύρα.



Με το ίδιο κόλπο (about:config, filter:autorefresh και διπλό κλικ) αλλάζεις τη ρύθμιση στο Firefox και τέρμα οι αυτόματες ανανεώσεις.




Πολλαπλές σελίδες




Αααα! Έχουμε και άλλη εξυπνάδα του αιώνα:



Είναι το «σπάσιμο» ενός κειμένου σε πολλαπλές σελίδες. Λες και οι σελίδες βγήκαν για να τις γεμίζεις με μια φωτογραφία και μια παράγραφο.



Για να μη χρειάζεται να κάνεις ξεχωριστό κλικ χρειάζεσαι ένα ακόμα extension όπως το AutoPager ή το PageZipper.



Πηγή: Lifehawker, Wikipedia, Techcrunch, Gizmodo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα