Νέα τεχνολογία καταστολής: Έρχονται drones που ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Νέα τεχνολογία καταστολής: Έρχονται drones που ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Μεταλλευτική εταιρεία στη Νότιο Αφρική παρήγγειλε drone που ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Έντονους προβληματισμούς, ανατριχίλα και διεθνή κατακραυγή προκαλεί η είδηση ότι μεταλλευτική εταιρεία στη Νότιο Αφρική παρήγγειλε drones (μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα) που ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για αποτελεσματικότερη καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον της.

Οι διαμαρτυρίες των εργατών στα ορυχεία είναι άλλωστε πολύ συχνές στη χώρα και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης τους. Κανείς δεν ξεχνάει τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το2012 με τους αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών που κρατούσαν μαχαίρια.

Τώρα, η νοτιοαφρικανική εταιρεία Desert Wolf δημιούργησε το ιπτάμενο ρομπότ – drone που ονομάζεται Skunk (“ασβός”) και αποτελεί ένα “αεροσκάφος καταστολής διαδηλώσεων”, όπως το περιγράφει η κατασκευαστική εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι της Desert Wolf αρνήθηκαν να κατονομάσουν τη μεταλλευτική εταιρεία που θα προμηθευτεί τα ιπτάμενα ρομπότ, ενώ αναφέρουν ότι οι παραγγελίες από όλο τον πλανήτη πυκνώνουν καθημερινά.

Το ρομπότ φέρει οκτώ έλικες και μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία όπλων με ανώτατο βάρος 40 κιλών. Κάποιες εκδόσεις του έχουν προβολείς, μεγάφωνα, λέιζερ σχεδιασμένα να θαμπώνουν το στόχο, ψεκαστήρες δακρυγόνων, εκτοξευτήρες σφαιρών με χρώμα ή και συμπαγών πλαστικών σφαιρών.

 

“Είναι μια βαθιά ανησυχητική και αποκρουστική εξέλιξη, είμαστε όμως πεπεισμένη ότι κάθε λογική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών εναντίον εργατών ή ακόμα και του κοινού” δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Τιμ Νούναν.

Η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει να ερευνήσει ποιος είναι ο αγοραστής του Skunk και θα θέσει το θέμα επειγόντως σε όλα τα συνδικάτα της μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Η Desert Wolf διευκρίνισε ότι η εταιρεία Lonmin, στο ορυχείο της οποίας σημειώθηκαν 44 θάνατοι σε συγκρούσεις με την αστυνομία το 2012, δεν είναι ο αγοραστής των drones.

Κανείς δεν ξέρει όμως τι θα γίνει, αν η ιδέα βρει ευρεία εφαρμογή και αρχίζουν να εμφανίζονται τέτοιου τύπου ρομπότ ανά τον πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα