Nettie Stevens: Google Doodle για τη σπουδαία βιολόγο

Nettie Stevens: Google Doodle για τη σπουδαία βιολόγο

Στη Nettie Stevens είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Gooogle με αφορμή τα 155α γενέθλια της βιολόγου

Τη Nettie Stevens, που μαζί με τον Edmund Beecher Wilson ήταν οι πρώτοι ερευνητές που περιέγραψαν τη χρωμοσωμική βάση του φύλου, τιμά η Google, αφιερώνοντάς της το σημερινό doodle της.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1861 στο Cavendish του Vermont, ο πατέρας της ήταν μαραγκός, ωστόσο είχε την οικονομική δυνατότητα να τη στείλει στην ακαδημία Westford, η οποία ήταν ανοικτή σε μαθητές όλων των εθνικοτήτων και των δυο φύλων. Αποφοίτησε στα 19 της, με την υψηλότερη βαθμολογία.

Στη συνέχεια πήγε στο κολέγιο των εκπαιδευτικών στη Μασαχουσέτη και εργάστηκε ως δασκάλα, παραδίδοντας μαθήματα λατινικών, μαθηματικών, αγγλικών, φυσιολογίας και ζωολογίας.

Η Stevens ήταν μία από τις πρώτες αμερικανίδες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην επιστήμη. Η έρευνά της πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Bryn Mawr. Η Nettie Stevens ανακάλυψε ότι σε ορισμένα είδη χρωμοσωμάτων υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μέσα από τις παρατηρήσεις των χρωμοσωμάτων εντόμων.

Η ανακάλυψη της Stevens ήταν η πρώτη φορά, στην οποία παρατηρήσιμες διαφορές των χρωμοσωμάτων θα μπορούσε να συνδέεται με μια παρατηρήσιμη διαφορά των φυσικών ιδιοτήτων.

Δηλαδή εάν ένα άτομο είναι ένα αρσενικό ή θηλυκό. Το έργο της υλοποιήθηκε το 1905.

Παρά τη σημασία της ανακάλυψης της η Νettie Stevens απέτυχε να κερδίσει μία πλήρη πανεπιστημιακή θέση. Το 1912, χρονιά του θανάτου της Stevens δίνεται στη δημοσιότητα το έργο της σχετικά με τη διαπίστωση του φύλου και το ρόλο των χρωμοσωμάτων.

Πέθανε από καρκίνο του μαστού 155 χρόνια πριν, αλλά η ανακάλυψή της θα ζει για πάντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα