Οδηγός αγοράς Gaming PC

Οδηγός αγοράς Gaming PC

Όταν αγοράζουμε desktop PC, κάθε υποσύστημα που επιλέγουμε θα καθορίσει το αν το σύνολο ταιριάζει στις ανάγκες μας. Και όταν οι ανάγκες είναι… το π...

Όταν αγοράζουμε desktop PC, κάθε υποσύστημα που επιλέγουμε θα καθορίσει το αν το σύνολο ταιριάζει στις ανάγκες μας. Και όταν οι ανάγκες είναι… το παιχνίδι, ο οδηγός του ΜΕΝ 24 επισημαίνει ό,τι πρέπει να προσέξουμε κομμάτι κομμάτι: Γραφικά, επεξεργαστική ισχύς. .Ο κόσμος των gamers περιμένει με κομμένη την ανάσα την 16η Νοεμβρίου. Είναι η ημερομηνία που το Crysis, το δεύτερο παιχνίδι της Crytek μετά την θριαμβευτική της επιτυχία με το Farcry, θα διατεθεί στην αγορά. Το παιχνίδι περηφανεύεται καταπληκτικά γραφικά, μια μοναδικά ρεαλιστική 3D Engine, και καταπληκτικά εφέ τα οποία περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα δυναμική σκίαση, διαδραστική βλάστηση, φωτισμό πραγματικού χρόνου και άλλα καλούδια που θα θέσουν τα στάνταρ για τα παιχνίδια του είδους.



Φυσικά το παιχνίδι δεν είναι για να παιχτεί σε όποιο κι όποιο μηχάνημα. Οι απαιτήσεις του, όπως και αυτές των παιχνιδιών των τελευταίων μηνών, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Συμπεριλάβετε σε αυτά και ότι τα περισσότερα για να δείξουν τις δυνατότητές τους κάνουν χρήση του νέου DirectX 10 που έρχεται με τα νέα Vista και αρχίστε σοβαρά να σκέφτεστε την αναβάθμιση ή μάλλον την αντικατάσταση…




It’s a… Crysis after all






Το ΜΕΝ 24 σας παρουσιάζει τρεις προτάσεις για όλες τις τσέπες των κολλημένων με τα PC Games. Φυσικά μιλάμε μόνο για το κυρίως μηχάνημα και όχι για τα παρελκόμενα όπως ποντίκια, οθόνες, ηχεία (βλ. σχετικά άρθρα)




Ο φτωχούλης του Θεού…

Αν το budget σας είναι περιορισμένο, μην ανησυχείτε. Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να χτυπήσετε κάποιο μηχάνημα βαρέων βαρών, ωστόσο μπορείτε κάλλιστα να συνθέσετε κάποιο αξιοπρεπές PC που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και θα παίξετε ικανοποιητικά (ή μάλλον σε ικανοποιητική ανάλυση και frame rate) όλα τα τελευταία παιχνίδια. Η αναβάθμιση είναι πάντα δυνατή και ξεκινώντας από κάτι τόσο απλό μπορείτε πάντοτε να ανεβείτε.








Αν και η τιμή του φαίνεται παραπλανητικά χαμηλή, η σύνθεση είναι ιδιαίτερα δυνατή με πολύ καλά επιμέρους εξαρτήματα. Προτιμάται μια απλή αλλά δοκιμασμένη και αξιόπιστη μητρική κάρτα και ένας ισχυρός επεξεργαστής όχι όμως Quad αλλά Duo. Προτιμήσαμε μια κάρτα γραφικών της ίδιας εταιρείας με την μητρική για μέγιστη συμβατότητα και μνήμη στην ταχύτητα των 800 ΜΗz μια και θα δοκιμαστεί στα παιχνίδια. Το κουτί, ο σκληρός και η ψύξη του επεξεργαστή είναι καλές επιλογές χωρίς καμιά ιδιαιτερότητα. Προσέξτε το καλό τροφοδοτικό που συχνά οι χρήστες παραμελούν με καταστροφικές συνέπειες. Αποτελεί ένα κομμάτι της σύνθεσης που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής μια και θα επιφορτιστεί αρκετά στις απαιτητικές συνθήκες των παιχνιδιών.




Η μέση λύση…

Αν μπορείτε να δώσετε κάτι παραπάνω από την πιο πάνω επιλογή, σας προτείνουμε κάτι πιο δυνατό που θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε τις αναλύσεις των παιχνιδιών και να απολαύσετε σε άλλο επίπεδο την εμπειρία του gaming. Οι τομείς για βελτίωση από την παραπάνω πρόταση είναι προφανείς στους περισσότερους τομείς.








Η τιμή της σύνθεσης δεν ξεφεύγει σε απαγορευτικά επίπεδα, αλλά είναι εμφανείς οι πιο ανεβασμένες επιλογές στα κρίσιμα σημεία του συστήματος. Το κουτί γίνεται πιο κομψό και λίγο περισσότερο λειτουργικό. Ο σκληρός δίσκος παραμένει ο ίδιος αφού αποτελεί αρκετά επιλογή τόσο από άποψη επιδόσεων όσο και χωρητικότητας. Ο επεξεργαστής ανεβαίνει σε Mhz αλλά αφήνεται στη κατηγορία των Duo. Η λύση για την ψύξη του αναβαθμίζεται για να πετυχαίνονται χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η μητρική αποτελεί μια ακόμα λαμπρή λύση της Asus, με την δυνατότητα SLI την οποία και εκμεταλλευόμαστε, εξ’ ου και οι δυο ίδιες κάρτες γραφικών. Η μνήμη επίσης έρχεται σε πιο ποιοτικά επίπεδα. Επισημαίνουμε το τροφοδοτικό (από τα ακριβότερα κομμάτια του συστήματος) που θα πρέπει να «σηκώσει» και τον δυνατότερο επεξεργαστή αλλά και τις ενεργοβόρες διπλές κάρτες γραφικών.




Ο πολλά βαρύς

Τέλος παρουσιάζουμε ένα μηχάνημα με το οποίο δεν θα χρειαστεί να κάνετε κανένα συμβιβασμό στις επιλογές των παιχνιδιών και θα τα απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο. Φυσικά καλύτερα ας μην είμαστε απόλυτοι. Όταν εμφανίστηκε το Doom3, σύμφωνα με τους δημιουργούς του δεν υπήρχε κανένας υπολογιστής που θα μπορέσει να το τρέξει πλήρες. Το μηχάνημα που σας παρουσιάζουμε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ή σχεδόν τίποτα.








Το «θηρίο» δεν αποτελείται από τις πιο εξεζητημένες λύσεις στην αγορά. Περιλαμβάνει δυνατά εξαρτήματα και σε πολύ καλούς συνδυασμούς που δένουν σε ένα πολύ καλό σύνολο. Εδώ οι απαιτήσεις σε ψύξη και ενέργεια επιβάλουν και αρκετά ακριβό κουτί και τροφοδοτικό (1100W !!!). Η ψήκτρα του επεξεργαστή θα μπορούσε κάλλιστα και ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί με υδρόψυξη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ο σκληρός δίσκος διακρίνεται περισσότερο για την χωρητικότητά του και θυσιάζεται μπροστά στις άλλες απαιτήσεις. Ο επεξεργαστής, τετραπύρηνος, θα περιμένει λίγο μέχρι τα παιχνίδια να κάνουν πλήρη χρήση του, ωστόσο δεν μας χαλάει καθόλου να βρίσκεται εκεί. Η μητρική αποτελεί μια εκ των κορυφαίων λύσεων της Asus, που φυσικά υποστηρίζει την τεχνολογία SLI. Αναπόφευκτες και οι δυο XFX κάρτες γραφικών που μόνες τους απαιτούν περί τα 800W (τελικά ίσως το τροφοδοτικό να αποδειχθεί πολύ λίγο!). Τη μνήμη την περιορίζουμε στα 2 GB, έτσι για να λέμε ότι δεν κάναμε υπερβολές.




Κλείνοντας…

Τα συστήματα παρουσιάζονται γυμνά, χωρίς περιφερειακά όπως οπτικούς δίσκους, οθόνες ή πληκτρολόγια. Για μια απόλυτη εμπειρία στα παιχνίδια όμως και οι επιλογές αυτών είναι σημαντικότατες. Δεν είναι δυνατόν ένας σοβαρός παίχτης Counterstrike να μην έχει ένα εκπληκτικής ακρίβειας ποντίκι, ή μια οθόνη που δεν έχει απόκριση το πολύ στα 4ms. Για να μην μιλήσουμε για τον χρόνο απόκρισης των πλήκτρων στο πληκτρολόγιο. Εκεί όμως μπαίνουμε σε άλλες ιστορίες. Πρωταρχικό θέμα είναι να μπορέσετε να τα τρέξετε και στην συνέχεια να τα απολαύσετε. Let the Gaming begin…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα