Οδηγός λήψης, ανάγνωσης και οργάνωσης των RSS

Οδηγός λήψης, ανάγνωσης και οργάνωσης των RSS

Τι είναι τα RSS; Ποιες ανάγκες καλύπτουν; Πως θα χρησιμοποιήσετε τα δικά μας RSS; Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 έχει τις απαντήσεις!

Τι είναι τα RSS; Ποιες ανάγκες καλύπτουν; Πως θα χρησιμοποιήσετε τα δικά μας RSS; Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 έχει τις απαντήσεις!Όσο περισσότερο διεισδύει το ίντερνετ στα ελληνικά σπίτια και όσο περισσότερο διεκδικεί μερίδιο στην ενημέρωση μας, τόσο επιτείνεται η ανάγκη μας για έναν αποτελεσματικό και εύχρηστο τρόπο αναζήτησης και ανάγνωσης ειδήσεων.



Οι λιγότερο μυημένοι χρησιμοποιούν τα bookmarks-favorites που αποθηκεύουν τη διεύθυνση των ιστοσελίδων που τους ενδιαφέρουν. Αυτός ο τρόπος χρήσης είναι τόσο παλιός όσο και οι πρώτοι browsers του ίντερνετ αλλά σε καμία περίπτωση δε λύνουν το ζήτημα real-time ενημέρωσης. Ο χρήστης είναι αυτός που αναζητάει το νέο και όχι το νέο το χρήστη.



Οι ειδοποιήσεις μέσω email, από την άλλη πλευρά, αναπτύχθηκαν λίγο αργότερα και προσφέρουν κάποιας μορφής αυτοματισμό. Ωστόσο υποχρεώνουν το χρήστη να εγγράφετε συνεχώς με το email του, να συμπληρώνει ατελείωτες λίστες με δεδομένα, να κάνει activation και άλλες διαδικασίες. Επιπλέον οι πληροφορίες καταφθάνουν σποραδικά, χωρίς οργάνωση και πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα σε e-mail και spam.




Τι είναι τα RSS

Τα RSS (Really Simple Syndication), αν και είναι αρκετά παλιά ιδέα, έχουν καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια να δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα και πλέον τα περισσότερα ενημερωτικά site προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Ουσιαστικά είναι μια άτυπη συνεργασία, μια ψηφιακή μορφή συνδικαλισμού, μεταξύ χρήστη και ιστοσελίδας.



Η ιστοσελίδα φροντίζει να δημιουργεί τις συνδέσεις RSS για το περιεχόμενο της και να τις κατηγοριοποιεί ώστε να επιλέγονται εύκολα από το χρήστη. Ο χρήστης από την άλλη πλευρά χρειάζεται να επισκεφτεί τα site μια φορά και να κάνει copy paste τη συνδέση RSS που τον ενδιαφέρει. Η μοναδική ενόχληση είναι ότι χρειάζεται επιπλέον λογισμικό πακέτο για να «κατεβάζει» τα RSS τη στιγμή που κάτι καινούριο καταχωρείται στη ιστοσελίδα.




Τα RSS του ΜΕΝ 24

To MEN 24, για τη δική σας εξυπηρέτηση, προσφέρει πλέον τα δικά του RSS τα οποία μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ
εδώ . Για να ξεκινήσετε να δέχεστε τις ειδοποιήσεις μας για κάθε νέο άρθρο, επιλέγετε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης RSS, το εγκαθιστάται στον υπολογιστή σας (tip: βεβαιωθείτε ότι ξεκινάει όταν ξεκινάνε τα Windows) και αντιγράφετε τις συνδέσεις που σας ενδιαφέρουν. Ιδού πως:




RSS Tutorial



Αν έχετε ήδη ένα πρόγραμμα ανάγνωσης RSS, μπορείτε να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο για ότι καινούριο «ανεβαίνει» στο MEN 24 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:




1. Από το μενού των προγραμμάτων (start>all programs>) ανοίγετε το πρόγραμμα ανάγνωσης (π.χ. Feedreader).










2. Από το ίδιο μενού ανοίγετε το πρόγραμμα πλοήγησης στο ίντερνετ (π.χ. Mozilla Firefox). Στο πρόγραμμα πλοήγησης ανοίγετε τις σελίδα των RSS του MEN 24 επιλέγετε αυτό που σας ενδιαφέρει (π.χ. μουσική) και με δεξί κλικ πάνω στο RSS κάνετε copy link.










3. Στο πρόγραμμα ανάγνωσης και στο μενού file>new>feed δημιουργείτε ένα νέο RSS απλώς κάνοντας paste το link του προηγούμενου βήματος. Πατάτε ok (κάποια προγράμματα το κάνουν και αυτόματα με δεξί κλικ στο RSS).










4. Περιμένετε λίγο για να κατέβουν τα RSS και είστε έτοιμοι. Κάθε φορά που θα ανοίγετε το πρόγραμμα (η ανοίγει μόνο του στην εκκίνηση των windows) θα δέχεστε τα νέα για τα μουσικά γεγονότα της πόλης αυτόματα στο PC σας.









Επιλέγοντας πρόγραμμα ανάγνωσης

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο κατηγορίες προγραμμάτων ανάγνωσης RSS. Αυτά που είναι ξεχωριστές εφαρμογές όπως το FeedReader που περιγράψαμε παραπάνω και αυτά που είναι Plugins είτε στο Microsoft Outlook είτε στο πρόγραμμα πλοήγησης στον ίντερνετ. Από πλευράς ουσίας, δεν αλλάζει κάτι αφού σχεδόν όλα προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από το πως θέλετε να χρησιμοποιείτε τα RSS. Αν κάτι πρέπει να προσέξετε είναι η ταχύτητα, να είναι δηλαδή το πρόγραμμα αρκετά «ελαφρύ» και με ποια συχνότητα θα σας ειδοποιεί.



Αν τα RSS σας είναι πολλά, ο χρόνος ανανέωσης μικρός και το πρόγραμμα βαρύ θα δέχεστε ενοχλητικές ειδοποιήσεις με τη μορφή παραθύρων πολύ συχνά και η απόδοση του υπολογιστή σας θα πέφτει.



Για ανάγνωση RSS σε ξεχωριστό πρόγραμμα επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:




RssReader

Πλεονεκτήματα: Είναι εντελώς free εύκολο για αρχάριους

Μειονεκτήματα: Δεν έχει οδηγίες-βοήθεια




Awasu :

Πλεονεκτήματα: Πολύ καλή επιφάνεια εργασίας- εξελιγμένες δυνατότητες

Μειονεκτήματα: Η δωρεάν έκδοση επιτρέπει την ανανέωση μόνο κάθε μία ώρα



Για ανάγνωση RSS με με το Outlook επιλέξτε:




NewsGator

Πλεονεκτήματα: Επιτρέπει την offline ανάγνωση ειδήσεων

Μειονεκτήματα: Δουλεύει μόνο με Outlook



Για ανάγνωση RSS με τον Internet Explorer επιλέξτε:




Pluck

Πλεονεκτήματα: Ευκολία στη χρήση

Μειονεκτήματα: Καταλαμβάνει πολύ χώρο στον Internet Explorer



Για ανάγνωση RSS με τον Mozilla Firefox επιλέξτε




Wizz RSS

Πλεονεκτήματα: Γρήγορο, δίνει δυνατότητα εισαγωγής RSS από άλλα προγράμματα

Μειονεκτήματα: Απλοϊκό για προχωρημένους χρήστες




Ενσωματώνοντας το RSS feed στο προσωπικό σας (ιστολόγιο) blog

Ένας άλλος τρόπος χρήσης της υπηρεσίας είναι ενσωματώνοντας το περιεχόμενο του feed που επιθυμείτε στο προσωπικό σας blog. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζετε το περιεχόμενο του blog σας και πολλοί αναγνώστες σας μπορούν να διαβάζουν όλα τα τελευταία νέα του MEN 24 μέσω του ιστολογίου σας.



Για αναλυτικές οδηγίες για το MEN 24 RSS κάνετε κλικ
εδώ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα