Οι φορητοί υπολογιστές του μέλλοντος

Οι φορητοί υπολογιστές του μέλλοντος

Οι αρχές σχεδίασης φορητών υπολογιστών ξαναγράφονται από την αρχή για περισσότερη φορητότητα και περισσότερες ασύρματες συνδεσιμότητες.

Οι αρχές σχεδίασης φορητών υπολογιστών ξαναγράφονται από την αρχή για περισσότερη φορητότητα και περισσότερες ασύρματες συνδεσιμότητες.Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει μέσα στα είκοσι χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου φορητού υπολογιστή. Οι επεξεργαστές ξεπέρασαν το 1 GHz, οι οθόνες απέκτησαν χρώμα και υψηλή ανάλυση, οι συνδεσιμότητες εγκατέλειψαν μία προς μία τα καλώδια, τα μέσα ανάγνωσης και αποθήκευσης δεδομένων διογκώθηκαν για να χωρέσουν βίντεο και τραγούδια και μνήμες απέκτησαν διαστάσεις ελέφαντα.



Πολλά άλλαξαν αλλά και κάποια άλλα παραμένουν πεισματικά στη θέση τους. Καμία τεχνολογία δεν αποδείχτηκε επαρκής για να αντικαταστήσει το φυσικό qwerty πληκτρολόγιο, οι πιο απαιτητικοί δεν μπόρεσαν ποτέ να αντικαταστήσουν το ποντίκι με το ενσωατωμένο pad και κανένα υποκατάστατο δε βρέθηκε για το φορτιστή των περιορισμένων σε χωρητικότητα και διάρκεια ζωής μπαταριών.



Επειδή όμως ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, οι αρχές σχεδίασης φορητών υπολογιστών ξαναγράφονται από την αρχή για περισσότερη φορητότητα και περισσότερες ασύρματες συνδεσιμότητες. Ας δούμε τι πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.




Compenion








Σε ότι αφορά τη βασική σχεδίαση και την αλληλεπίδραση με το χρήστη, το Compenion του γερμαντικού οίκου Felix Schmidberger δανείζεται την ιδέα των «συρταρωτών» κινητών για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό clamshell σχέδιο. Ενα ζευγάρι πάνελ αναλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με το ένα να λειτουργεί ως οθόνη και το άλλο ως πληκτρολόγιο-pad. Η όλη διάταξη έχει πάχος 1,8 εκατοστά, ενώ τα δύο πάνελ μαζί προσφέρουν επιφάνεια εργασίας που αντιστοιχεί σε οθόνη 16 ιντσών.




Canova








Το Canova της V12 Design, ενός σχεδιαστικού οίκου από το Μιλάνο, χρησιμοποιεί επίσης δύο οθόνες αλλά διατηρεί τον παραδοσιακό clamshell σχεδιασμό. Η πάνω οθόνη λειτουργεί ως κλασσικό desktop και η κάτω ως οθόνη αφής για την εισαγωγή χαρακτήρων. Και για όποιον χρειάζεται έξτρα επιφάνεια εργασίας οι δύο οθόνες συνεργάζονται μετατρέποντας το Canova από laptop σε σχεδιαστική επιφάνεια.




Automend

Το Automend δεν είναι κάποιο concept laptop αλλά μια ειδική ρητίνη που έχει την ιδιότητα να αποκτά το αρχικό της σχήμα οταν θερμανθεί. Οι κάτοχοι τέτοιων φορητών υπολογιστών στο μέλλον θα μπορούν να διορθώνουν την κάσα του υπολογιστή με ένα απλό σεσουάρ μαλλιών και να μην τρέχουν απαραίτητα στο service αν τους πέσει κάτω. Η ρητίνη αυτή ανήκει σε μια ειδική κατηγορία υλικών με μνήμη και έχει αναπτυχθεί από τα ερευνητικά εργαστήρια εξωτικών υλικών του UCLA.

Προβολείς τσέπης

Σε μερικά χρόνια θα ξεχάσουμε και τους ογκώδεις προβολείς με τις τεράστιες λάμπες που καίνε ένα σωρό ρεύμα και αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες. Τη θέση τους θα πάρουν προβολείς στο μέγεθος πακέτου τσιγάρων. Με ακτίνες λέιζερ θα μπορούν να προβάλουν την εικόνα σε μια απόσταση μερικών μέτρων χωρίς καν να χρειάζεται η προσαρμοργή του φακού.




Επεξεργαστές

Η τάση προς πολυπύρηνους επεξεργαστές είναι ήδη στην παραγωγή με το στάνταρ της βιομηχανίας να είναι οι Core Duo. Στα επόμενα χρόνια, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, ότι θα φτάσουμε τους εξαπύρηνους αν όχι στους οχταπύρηνους επεξεργαστές. Η επεξεργαστική ισχύς θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι φορητοί υπολογιστές όχι μόνο θα μπορούν να κάνουν προσομοιώσεις και να τρέχουν μοντέλα, αλλά σε συνδυσμό με τα εξελιγμένα γραφικά να γίνουν οι απόλυτες φορητές παιχνιδομηχανές.




Αποθηκευτικά μέσα

Η καταιγίδα του sharing και η εξέλιξη των ασύρματων συνδέσεων προοιωνίζει εξελίξεις και στη χωρητικότητα των αποθηκευτικών μέσων. Αυτή τη στιγμή το στάνταρ της βιομηχανίας σε σκληρούς δίσκους είναι στα 160 GB αλλά σε μερικά θα χρόνια θα ξεπεράσει το 1,5 TB πληροφορίας. Εκτός από τη χωρητικότητα ήδη βελτιώνονται οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και η κατανάλωση ενέργειας.




Οθόνες

Ο τρόπος που θα βλέπουμε την οθόνη του υπολογιστή μας αλλάζει ριζικά με την αντικατάσταση των συνηθισμένων LCD οθονών με τις LED. Οι δεύτερες χρησιμοποιούνται ήδη σε κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στην αγορά και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν τεχνολογία οπισθοφωτισμού για πιο φωτεινές εικόνες ακόμα και σε άμεσο ηλιακό φως.




Μπαταρίες – αυτονομία

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περιορισμοί στην αυτονομία των laptop δεν πρόκειται να ξεπεραστούν, υπάρχουν διάφορες καινοτομίες που προοιωνίζουν το αντίθετο. Μια λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση του μεγέθους των μπαταριών με ταυτόχρονη αλλαγή στο σχήμα τους ώστε να καταλαμβάνουν κενούς χώρους στον υπολογιστή. Με περισσότερες μικρές μπαταρίες είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί η χωρητικότητα τους για να καλύψει τις νέες απαιτήσεις σε απόδοση.



Μια άλλη λύση είναι η επαγωγική φόρτιση που αν υλοποιηθεί θα σημάνει το τέλος των φορτιστών. Θεωρητικά αντί να συνδέεται ο υπολογιστής με καλώδιο στο δίκτυο του ρεύματος, θα ακουμπάει σε μια ειδική επιφάνεια που θα φορτίζει τη μπαταρία επαγωγικά.



Αυτό φυσικά προυποθέτει την παρουσία τέτοιων επιφανειών σε γραφεία, ίντερνετ καφέ, σπίτια και μέσα μεταφοράς όπως τείνει να γίνει στην εποχή μας με τα σημεία ασύρματου ίντερνετ. Απλώς όπως σε κάθε νέα τεχνολογία…



Χρειάζεται χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα