Οι πέντε μεγαλύτεροι χάκερ

Οι πέντε μεγαλύτεροι χάκερ

Από τους απλούς αναλυτές συστημάτων ασφαλείας μέχρι το νέο «φρούτο» του ίντερνετ, τους χακτιβιστές, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τους χάκερ που αμφισβητού...

Από τους απλούς αναλυτές συστημάτων ασφαλείας μέχρι το νέο «φρούτο» του ίντερνετ, τους χακτιβιστές, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τους χάκερ που αμφισβητούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
1. Νταν Καμίνσκι

Διευθυντής ερευνών ασφαλείας (IOActive)








Ο Νταν Καμίνσκι ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας στο σύστημα DNS (domain name system) του διαδικτύου που μετατρέπει ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε αριθμητικά δεδομένα. Η ανακάλυψη του επέτρεψε σε δεκάδες χάκερ να υποκλέψουν δεδομένα από ολόκληρους παροχείς πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το σύστημα αυτό είχε σχεδιαστεί από την αρχή του ίντερνετ με γνώμονα την πρόσβαση και όχι την ασφάλεια.



Από τότε πληροφορίες για τρόπους αξιοποίησης του κενού ασφαλείας κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Μετά τις πρώτες αναφορές για κακόβουλες παραβιάσεις τον Ιούλιο του 2008, οι περισσότερες εταιρείες προσθεσαν το σύστημα “DNSSec” που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στο διαδίκτυο.



Παράλληλα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη δομών στο διαδίκτυο μόνο οι μισές έχουν εγκαταστήσει τις αναβαθμίσεις. Και όπως έδειξε ένας Ρώσος φυσικός η παραβίαση του συστήματος του Καμίνσκι δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όπως αρχικά είχε υποτεθεί.




2. Τζούλιαν Ασάντζ

Συνιδρυτής Wikileaks.org




Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας wikileaks.org είναι η επιτομή μιας νέας μορφής ακτιβισμού μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που ονομάζεται χακτιβισμός. Το wikileaks.org είναι ένας ελεύθερος χώρος δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων.



Η πρώτη διαρροή προς το wikileaks.org αφορούσε κλοπές σε κρατικά ταμεία της Κένυας από τον τότε πρόεδρο Ντάνιελ άραπ Μουά που πολλοί θεωρούν ότι άλλαξε το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.



Τον περασμένο Φεβρουάριο ένα δικαστήριο διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας της ιστοσελίδας όταν ένα εσωτερικό έγγραφο μιας τράπεζας των Νησιών Κέιμαν απεκάλυπτε ξέπλυμα χρήματος. Ένα μήνα αργότερα το δικαστήριο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση ως αντισυνταγματική. Η διάδοση του εγγράφου ήταν τόσο εκτεταμένη που το κλείσιμο της ιστοσελίδας ήταν άσκοπο ούτως ή αλλως.




3. Τσάρλι Μίλερ

Αναλυτής συστημάτων ασφαλείας (Independent Security Evaluators)




Ο Τσάρλι Μίλερ έγινε γνωστός στο διαδίκτυο και το ευρύ κοινό καταρρίπτοντας το μύθο ότι τα προιόντα λογισμικού της Apple είναι πιο ασφαλή από τα προϊόντα άλλων εταιρειών. Το καλοκαίρι του 2007 ήταν ο πρώτος που έσπασε το διαβόητο iPhone.



Το Μαρτιο του 2008 έβγαλε τα πιο εύκολα δέκα χιλιάδες δολαρια της ζωής του, έπαθλο για το σπάσιμο του λειτουργικού MacOs X Leopard, σε συνέδριο χάκερ στον Καναδά. Για το επίτευγμα του χρειάστηκαν δύο μόλις λεπτά.











4. Έιτς Ντι Μουρ



Διευθυντής ερευνών ασφαλείας ( Breaking Point)




Ο Μουρ είναι ο εμπνευστής του Metasploit Project, ενός σετ εργαλείων που διαπερνούν κενά στην ασφάλεια λογισμικών με μερικά κλικ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από νέους χάκερ.



Η φήμη του δεν οφείλεται τόσο στις δραστηριότητες ως προγραμματιστής αλλα΄σε μια σχετικά επιθετική προσέγγιση που χρησιμοποιεί: «Οι εταιρείες καλύπτουν τα κενά ασφαλείας των συστημάτων τους πιο γρήγορα όταν οι πληροφορίες για τις αδυναμίες τους δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.»



Παρά την αντίδραση των εταιρειών που προτιμούν οι ανεξάρτητες εταιρείες να μη δημοσιεύουν τα αποτελέσματα τους πριν τις ενημερώσουν ο Μουρ έχει πάει το «παιχνίδι «σε άλλα επίπεδα. Διοργανώνει μηνιαία event όπου κάθε μέρα δημοσιεύει και ένα κενό από διαφορετικό σύστημα όπως το “Month of Browser Bugs” που αφορούσε τα προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο.




5. Τζον Λεκ Γιοχάνσεν

Προγραμματιστής




Ο DVD John, όπως είναι γνωστός στη κοινότητα του ίντερνετ, έχει, κατά καιρούς, προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη βιομηχανία του θεάματος.



Όλα ξεκίνησαν όταν το 1999 κυκλοφόρησε το DeCSS, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την αντιγραφή ψηφιακών δίσκων DVD.



Το 2005 κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα που έκανε δυνατή την χρήση προγραμμάτων αναπαραγωγής βίντεο της Microsoft σε Linux.



Και το 2007 έδειξε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το iPhone ως iPod με ασύρματες δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται ενεργοποίηση της συσκευής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα