Όσο ιδρώνουμε, τόσο μαθαίνουμε

Όσο ιδρώνουμε, τόσο μαθαίνουμε

Αισθητήρας αναλύει τη μοριακή δομή του ιδρώτα και "σκανάρει" τη λειτουργία του οργανισμού

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Πρώτο το iPhone έβαλε τους ψηφιακούς αισθητήρες στην καθημερινότητά μας και έκτοτε υπάρχει μια ταχύτατη εξέλιξη στον τομέα της μικροηλεκτρονικής που έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερους αισθητήρες, με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερες δυνατότητες.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο αισθητήρας που σχεδιάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και έχει τη δυνατότητα να αναλύει τη μοριακή δομή του ιδρώτα και να στέλνει τα αποτελέσματα σε μια φορητή συσκευή, όπως ένα smart phone ή ένα smart watch. Το ηλεκτρονικό κύκλωμα είναι αρκετά εύκαμπτο για να είναι εύκολη η ενσωμάτωσή του σε ρούχα και αρκετά ισχυρό για να επεξεργάζεται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Η μοριακή ανάλυση του ιδρώτα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους ηλεκτρολύτες και άλλους δείκτες μεταβολισμού, όπως η γλυκόζη, η λακτόζη και η θερμοκρασία του σώματος. Η εφαρμογή μετατρέπει αυτές τις πληροφορίες σε συμβουλές. Στην απλούστερη περίπτωση ο κάτοχος μπορεί να έχει αφυδατωθεί και να χρειάζεται νερό ή κάποιο σκεύασμα ηλεκτρολυτών, ενώ σε περιπτώσεις ασθενών, παρέχονται συμβουλές που έχουν σχέση και με τη λήψη φαρμάκων.

Μια από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το προϊόν πριν γίνει εμπορικά διαθέσιμο, είναι η διαφορετική ροή ιδρώτα μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Όπως λένε οι ερευνητές υπάρχουν άνθρωποι που δεν ιδρώνουν σχεδόν καθόλου και άλλοι που έχουν μεγάλη ροή ιδρώτα, μπλοκάροντας κάποιες φορές τη συσκευή στις δοκιμές.

Επίσης, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο αισθητήρας τους δεν μπορεί να είναι ποτέ τόσο ακριβής, όσο μια εξέταση αίματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα