Παράσιτο σκοτώνει τις μέλισσες

Παράσιτο σκοτώνει τις μέλισσες
© keith morris / Alamy

Μια ακόμα απειλή για τις μέλισσες. Τι αναφέρει έρευνα

Επιμέλεια: Γιάννης Μουρατίδης

Από το 2006, οι μελισσοκόμοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν χάσει περίπου το 1/3 των μελισσιών τους. Αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την αιτία του προβλήματος, θεωρούν ότι φυτοφάρμακα, παθογόνα μικρόβια και σύγχρονοι τρόποι διατροφής των μελισσών, έχουν συμβάλει.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, εντοπίστηκε μια ακόμα απειλή, η οποία ενδεχομένως να είναι και η πιο επικίνδυνη. Πρόκειται για ένα μονοκύτταρο παράσιτο, το οποίο ονομάζεται Nosema ceranae και ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι μπορεί να προσβάλει ενήλικες μέλισσες, διαπιστώθηκε ότι προσβάλει και νεαρότερα άτομα.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και οι επιστήμονες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα πειράματα, εντός και εκτός εργαστηρίου για να κατανοήσουν πως το παράσιτο μεταφέρεται από τις ενήλικες στις νεότερες μέλισσες.

Ένα στοιχείο που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, είναι η ανθεκτικότητα του παράσιτου στις γνωστές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από τους μελισσοκόμους. Σε πειράματα που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι μετά τη θεραπεία το παράσιτο δείχνει να υποχωρεί για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια επανέρχεται στη ζωή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα