Παρουσίαση: iPhone 3Gs

Παρουσίαση: iPhone 3Gs

Η τρίτη γενιά του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας παρουσιάστηκε από το Φίλ Σίλερ της Apple σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο προσκύνημα των απανταχ...

Η τρίτη γενιά του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας παρουσιάστηκε από το Φίλ Σίλερ της Apple σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο προσκύνημα των απανταχού γκατζετάκηδων.5 μέρες…



1000 μηχανικοί της Apple…



5000 προγραμματιστές…



φροντιστήρια για προγραμματιστές…



μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων…



Snow Leopard



τα νέα μοντέλα Mac Book Pro…



και στη μέση όλων αυτών μια πληθώρα ερωτηματικών για το άγιο δισκοπότηρο της κινητής τηλεφωνίας, το iPhone 3!



Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η Apple που, παραδοσιακά, αγνοεί τις εκθέσεις τεχνολογίας αφιερώνει έναν ολόκληρο χρόνο χτίζοντας τη δημοσιότητα γύρω από τα προϊόντα της, σιγά σιγά, φήμη με τη φήμη, διαρροή με τη διαρροή. Και κάθε χρόνο, αρχές Ιουνίου, με μια κίνηση νοκ άουτ σκορπάει ρίγη ενθουσιασμού στο καταναλωτικό κοινό παρουσιάζοντας τις πιο πρωτότυπες, αν μη τι άλλο, ιδέες τεχνολογίας.



Σε ότι αφορά το iPhone 3, τα ερωτήματα ήταν πολλά : Θα έχει ακόμα τον επεξεργαστή ARM Cortex-A8; Θα συνεχίσει να φοράει τσιπάκια γραφικών της Imagination Technologies; Θα υποστηρίζει λειτουργία βιντεοκάμερας; 3G των 7.2 Mbps; Και πως θα είναι η κάσα; Ματ, γυαλιστερή ή θα κινείται σε εντελώς νέα αισθητική και γραμμές;



Από όλα αυτά μόνο ένα ερώτημα πήρε οριστική απάντηση στα μέσα της χρονιάς. Οι αγγελίες εργασίας στην ιστοσελίδα της Apple ήταν σαφείς. Η Apple έψαχνε για προγραμματιστές εξειδικευμένους στον ARM Cortex-A8 δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο επεξεργαστής που η ίδια θεωρεί τον πιο αποδοτικό – οικονομικό και σκοπεύει να επενδύσει πάνω του αξιοποιώντας τον στο έπακρο με νέο firmware και εφαρμοφές.



Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση της επέκτασης της συμφωνίας με την Imagination Technologies για την προμήθεια επεξεργαστές τρισδιάστατων γραφικών δεν ήταν και τόσο ενδεικτική: Το iPhone 2 χρησιμοποιεί την τέταρτη γενιά αυτών των επεξεργαστών αλλά η επόμενη γενιά είναι ήδη έτοιμη και υπόσχεται πιο εξελιγμένα και πολύ πιο γρήγορα γραφικά. Τι τελικά θα φοράει το iPhone 3; Την αποδεδειγμένη τέταρτη γενιά ή την υποσχόμενη πέμπτη;



Τέλος, περνώντας από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν λίγους στην εργονομία-λειτουργίες που ενδιαφέρει την πλειονότητα των χρηστών, τα περισσότερα blog τεχνολογίας συμφωνούσαν ότι η Apple, τελικά, θα κάνει τη χάρη στους πιστούς της και θα δώσει την πολυπόθητη λειτουργία βιντεοκάμερας, θα εξοπλίσει την κάμερα με autofocus και θα δώσει επιπλέον δυνατότητες για σύνδεση στο ίντερνετ εν κινήσει με υποστήριξη 3G των 7.2 Mbps.



Όπερ και εγένετο. Σε ένα κατάμεστο Moscone West που θύμισε περισσότερο κλειστό συναυλιακό χώρο παρά εκθεσιακό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, οι υπέυθυνοι της Apple φρόντισαν να παρατείνουν την αγωνία για 50 περίπου λεπτά πριν μπουν στο ζουμί. Τη σκυτάλη πήρε πρώτος ο Φίλ Σίλερ για να παρουσιάσει τα νέα MacBook Pro. Εν συνεχεία, ο Μπέρτραντ Σέρλετ έκανε μια μακροσκελή παρουσίαση των Snow Leopard (τα νέα MacOs X για τους μη γνωρίζοντες…), πέταξε τις καθιερωμένες σπόντες για τα Windows 7, τα Windows Vista και τον Internet Explorer, έδειξε τις νέες δυνατότητες του Exchange και τελικά έδωσε την τελική πάσα στον Σκοτ Καρπ που έβαλε τέλος στην αναμονή και τη φιλολογία.



Η Apple έβαλε τέλος στην πάγια πολιτική του όλα Wi-Fi και έδωσε πλέον το πολυπόθητο
HSDPA των 7,2 Mbps για ευρυζωνικό ίντερνετ μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, πρόκειται για
το πιο γρήγορο iPhone με ταχύτητες φορτώματος από 2,1 έως 3,6 φορές μεγαλύτερες από την προηγούμενη έκδοση.



Η σημαντικότερη, ωστόσο, αναβάθμιση στο iPhone αφορά σίγουρα την
κάμερα. Μια ολοκαίνουρια κάμερα των
3 Megapixels, με auto focus, auto exposure, auto white balance, εστίαση
macro (10 cm) και δυνατότητα λήψης
βίντεο των 30 fps σε συνδυασμό με την αποστολή όλων των δημιουργούμενων αρχείων μέσω MMS ήταν μια προσθήκη κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.








Κάτι που έλειπε από το iPhone ήταν ο
φωνητικός έλεγχος των λειτουργιών. Πλέον, με ένα εξελιγμένο app, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει εφαρμογές, να κάνει κλήσεις και μάλιστα επιλέγοντας νούμερο γραφείου ή τηλεφώνου, να δώσει εντολή αναπαραγωγής αρχείων μουσικής με κριτήριο κάποιο playlist.








Και εκεί 100 νέες λεiτουργίες




Copy, Paste, Redo, Undo σε όλες τις σημαντικές εφαρμογές.








Υποστήριξη Landscape mode σε Mail/Notes/Messages.




Υποστήριξη MMS.




Αναζήτηση αρχείων email, contacts, iTunes μέσω της εφαρμογής Search σε όλο το iPhone και μέσω του Spotlight στην επιφάνεια εργασίας.



Βελτιώσεις στο iTunes, αναζήτηση και αγορά ταινιών, μουσικής και audiobook κατευθείαν από το iPhone.



Ενήλικο περιεχόμενο με Parental control. Ως γνωστόν, από το App Store θα διατίθενται ταινίες καθώς και εφαρμογές ερωτικού περιεχομένου για τα οποία θα υπάρχει έλεγχος μέσω του firmware που θα καταχωρεί το όνομα και την ηλικία του χρήστη.



Υποστήριξη HTML5 και….
επιτέλους Ελληνικά.





Υποστήριξη αναπαραγωγής βίντεο και ήχου μέσω HTTP και αυτόματη επιλογή της ανάλυσης αναλόγως σύνδεσης.



Εφαρμογή
Find My iPhone. Σε περίπτωση που χαθεί γίνεται αναζήτηση μέσω ίντερνετ και Google Maps με την αποστολή ενός μηνύματος στο απωλεσθέν κινητό. Επιπλεόν, με την αποστολή μιας εντολής για το σβήσιμο όλων των δεδομένων θα μπορεί κάθε χρήστης να προστατέψει τα δεδομένα του σε περίπτωση που χάσει το iPhone. Μέσω ενός αρχείου backup θα μπορεί να τα επαναφέρει σε περίπτωση που βρεθεί η συσκευή.




Ενσωμάτωση Google Maps σε όλες τις εφαρμογές.








Διάφορες ιατρικές εφαρμογές για την online παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, φυσιολογικών παραμέτρων κ.α.




TomΤom Νavigator για iPhone. Σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη στο θέμα πλοήγηση.









Τιμές – διάθεση

Τέλος, σε ότι αφορά την τιμή του νέου iPhone, αυτή διαμορφώνεται στα 199 δολάρια για τα 16 GB (στην αγορά της Αμερικής), 299 δολάρια για την έκδοση με τα 32 GB μνήμη. Η τιμή της συσκευής των 8 GB παραμένει στα 99 δολάρια. Το νέο firmware θα παρέχεται δωρεάν για τους κατόχους iPhone και αντί 9,95 δολαρίων για τους κατόχους iPod touch. Οι νέες συσκευές θα είναι διαθέσιμες στην αγορά της Αμερικής, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας από 9 Μαίου 2009. Μια εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν έξι ακόμα χώρες που δεν έχουν ανακοινωθεί ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η διάθεση και στις υπόλοιπες χώρες.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα