“Περσεφόνη”: Το μοναδικό ρομπότ – ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης

“Περσεφόνη”: Το μοναδικό ρομπότ – ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης
Το ρομπότ 'Περσεφόνη' ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών. ap/Giannis Papanikos

Μια διαφορετική ξεναγός υποδέχεται τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών.

Η ‘Περσεφόνη’ είναι ένα ρομπότ το οποίο βρίσκεται στο Σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες και “εργάζεται” ως ξεναγός, παρέχοντας πληροφορίες και κάνοντας περιήγηση στους ανθρώπους που επισκέπτονται το μέρος.

Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ που έχει την ιδιότητα ξεναγού μέσα σε σπηλιά και τέθηκε σε λειτουργία από τα μέσα του Ιουλίου. Το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Η ‘Περσεφόνη’ πρόκειται για ένα πολύγλωσσο ρομπότ το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες και τους ξεναγεί στα πρώτα 150 μέτρα του σπηλαίου. Το ρομπότ, όπως αναφέρει το AP, κινείται σε ένα περίτεχνο τοπίο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων.

ap/ Giannis Papanikos

Ονομάστηκε έτσι, από μια εκδοχή του αρχαίου ελληνικού μύθου, σύμφωνα με τον οποίο ο Πλούτωνας, ο θεός του κάτω κόσμου που είναι επίσης γνωστός ως Άδης, απήγαγε την Περσεφόνη με τη συγκατάθεση του πατέρα της, Δία και την πήρε ως γυναίκα του.

Η ιδέας της ‘Περσεφόνης’ “γεννήθηκε” όταν ο Νίκος Καρτάλης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ιστοτόπου ‘Alistrati’ είδε κάτι παρόμοιο σε μια γκαλερί τέχνης, στην τηλεόραση. “Δεκαεπτά χρόνια αργότερα πήραμε τη χρηματοδότηση και το ρομπότ-ξεναγός έγινε πραγματικότητα”, δήλωσε ο κ. Καρτάλης, στο Associated Press.

Το ρομπότ 'Περσεφόνη' ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών. ap/Giannis Papanikos

Η ιδέα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και κόστισε 118.00 ευρώ.

Ο κ. Καρτάλης περιέγραψε τις εντυπώσεις των επισκεπτών λέγοντας: “Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι, ειδικά τα παιδιά αλλά και εκείνοι που είχαν επισκεφθεί το σπήλαιο στο παρελθόν επιστρέφουν για να δουν τον οδηγό-ρομπότ”.

Η ‘Περσεφόνη’ είναι σε θέση να απαντάει σε 33 ερωτήσεις, οι οποίες γίνονται όμως μόνο στα ελληνικά. “Είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς, να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με το ρομπότ κάνοντας ερωτήσεις και το ρομπότ να τους απαντά”, πρόσθεσε.

Το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, χρονολογείται κοντά στα 3 εκατομμύρια έτη και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από μια ομάδα Αυστριακών ειδικών. Η σπηλιά έγινε διαθέσιμη για να υποδεχθεί κοινό το 1998.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα