Πώς μετράει το σωματικό λίπος μια ζυγαριά και πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα

Διαβάζεται σε 4'
Πώς μετράει το σωματικό λίπος μια ζυγαριά και πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα
H ψηφιακή ζυγαριά μπορεί να δώσει μια ιδέα για το σωματικό μας λίπος. iStock

Πώς γίνεται η μέτρηση του σωματικού λίπους όταν πατάμε σε μια ζυγαριά και πόσο σωστοί είναι οι αριθμοί που βλέπουμε.

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες ζυγαριές που μετρούν το βάρος (φευ), το ποσοστό του νερού στο σώμα μας, αυτό της μυϊκής μάζας, του σωματικού λίπους και της οστικής μάζας.

Όλα αυτά γίνονται μέσω της ανάλυσης βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης/εμπέδησης (Bioelectrical Ιmpedance Αnalysis -BIA) : μέσω των πελμάτων η συσκευή στέλνει ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα που ταξιδεύει μέσα στο σώμα μας.

Πόσο ασφαλές είναι αυτό το ρεύμα

Εάν υπάρχει στον οργανισμό μας ιατρικό εμφύτευμα (πχ βηματοδότης) ή εάν μια γυναίκα είναι έγκυος, συστήνεται να μη γίνεται χρήση συσκευών ανάλυσης βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης.

ΠΩΣ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΑΣ

Διαφορετικοί ιστοί στο σώμα μας επιτρέπουν το ‘ταξίδι’ του ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος στο σώμα μας, με μεμονωμένες ταχύτητες.

Το λίπος (λιπώδης ιστός) είναι πιο ανθεκτικό από τους μυς ή το νερό. Άρα δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση στο ρεύμα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβράδυνση του ρυθμού του ‘ταξιδιού’ και άρα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του σωματικού λίπους. Βάσει αυτού, προκύπτει και το ποσοστό της άλιπης μάζας που έχουμε πάνω μας (μύες και οστά).

Έως εδώ δεν πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, αλλά «για μέτρηση του ρυθμού με τον οποίο ένα ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής στάθμης διασχίζει το σώμα σας», όπως αναφέρει το Very Well Fit.

Στη συνέχεια εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη: η συσκευή χρησιμοποιεί άλλα δεδομένα, όπως μετρήσεις ύψους, φύλου, ηλικίας και βάρους για να προσδιορίσει το ποσοστό σωματικού λίπους.

Στις βασικές προϋποθέσεις για να δούμε όσο το δυνατόν ακριβείς μετρήσεις είναι να μοιράσουμε το βάρος εξίσου στα δυο πόδια, προφανώς να μη φοράμε παπούτσια και κάλτσες και ιδανικά να υπάρχει μια κάποια στα πέλματα.

Γιατί υπάρχει διαφορά στις τιμές

Tα αποτελέσματα είναι πιο ακριβή, όταν μπαίνει ρεύμα στο σώμα μας και από τα χέρια και από τα πόδια. iStock

Η τιμή μιας smart ζυγαριάς εξαρτάται από τον αριθμό των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί και το πόσο εξελιγμένοι είναι οι αλγόριθμοι στους οποίους ‘πατάει’ για να δώσει τα αποτελέσματα.

Μερικές προσφέρουν και τμηματική ανάλυση λίπους, ώστε να ξέρουμε το λίπος που έχουμε σε κάθε πόδι, σε κάθε χέρι ή μόνο στην κοιλιά.

Η τμηματική ανάλυση λίπους μέσω χρήσης συσκευής που ‘στέλνει’ ρεύμα από τα πόδια και από τα χέρια είναι πιο ακριβής από εκείνες που αφορούν μόνο τα χέρια (μετρούν κυρίως το πάνω μέρος του σώματος) και αυτές πάνω στις οποίες πατάμε (μετρούν κυρίως το κάτω μέρος του σώματος).

ΠΟΣΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Mελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2008 για το ορθό της χρήσης αυτής της τεχνολογίας, σε επιδημιολογικές έρευνες, είχε ενημερώσει ότι για τα πλέον έγκυρα αποτελέσματα, η ΑΙ στη ζυγαριά πρέπει να ‘γνωρίζει’ την εθνικότητα μας, τον αριθμό του πληθυσμού στον οποίον ανήκουμε και την τρέχουσα ιατρική μας κατάσταση.

Το 2015 άλλες έρευνες έδειξαν πως η BIA είναι αρκετά ακριβής μέθοδος για την εκτίμηση του σωματικού λίπους. Ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν συσκευές που έχουν αυτήν τη δυνατότητα και βρίσκουμε στα καταστήματα.

Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η ακρίβεια της μέτρησης εξαρτάται, εν μέρει, από την ποιότητα της συσκευής. Επίσης, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τι βλέπουμε στη ζυγαριά.

Η εθνικότητα είναι ένα στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια των μετρήσεων BIA.

Σε άτομα με παχυσαρκία, η ανάλυσης βιοηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης έχει φανεί να είναι λιγότερο ακριβής.

Την ακρίβεια επηρεάζει και το αν ανεβαίνουμε στη συσκευή αμέσως μόλις έχουμε ολοκληρώσει άσκηση υψηλής έντασης.

Ρόλο παίζει το επίπεδο της ενυδάτωσης μας -η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει την υποτίμηση της άλιπης μάζας.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης υποδηλώνουν ότι η ΒΙΑ μπορεί να είναι πιο ακριβής μετά από ολονύκτια νηστεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα